Huomioi muut uudenvuoden juhlinnassa

Julkaisuajankohta 30.12.2022 13.31
Uutinen
Poliisiauto lumisella tiellä pellon laidassa auringon juuri laskettua.

Poliisi valvoo uudenvuoden juhlintaa ja muistuttaa ilotulitteita koskevista säännöistä.

Vuoden vaihtuminen kokoaa ihmiset yhteen juhlimaan niin ravintoloissa, yksityisasunnoissa kuin mökeilläkin. Uutenavuotena poliisi valvoo erityisesti juhlijoiden käyttäytymistä, ilotulitteiden käsittelyä sekä sallitun ilotulitusajan noudattamista.

– Kehotamme ihmisiä ottamaan juhlahumussa huomioon sekä kanssaihmiset että eläimet. Moni lemmikki ahdistuu pelkästä ilotulitteiden paukkeesta, muistuttaa ylikomisario Arto Autio Oulun poliisilaitoksesta.

Ilotulitteita ampuessa täytyy pitää huoli siitä, ettei aiheuta vaaraa ihmisille, luonnolle eikä omaisuudelle. Ilotulitteet tulee aina suunnata poispäin ihmisistä ja rakennuksista. Lain mukaan ampujalla pitää olla suojalasit päässään ja omat roskat on siivottava pois ympäristöstä. Myös ilotulitusta katsovien on suositeltavaa käyttää suojalaseja.

Ilotulitteita saa ampua kahdeksan tunnin ajan: uudenvuodenaaton kello 18:sta uudenvuodenyön kello 2:een. Ilotulitteita ei saa käsitellä päihtyneenä eikä luovuttaa alle 18-vuotiaille.

– Alle 18-vuotias ei saa edes pitää hallussaan ilotulitteita eikä alkoholijuomia. Jos poliisi löytää alaikäisen hallusta ilotulitteita tai alkoholia, se takavarikoi kyseiset tuotteet. Alkoholin hallussapidosta se tekee lastensuojeluilmoituksen sosiaaliviranomaisille, kertoo ylikomisario Autio.

Kainuu Oulun poliisilaitos Pohjois-Pohjanmaa Poliisin ennalta estävä toiminta Uutinen Valvonta- ja hälytystoiminta