Hyviä kokemuksia Oulun polkupyöräpoliisitoiminnasta

27.10.2021 10.56
Uutinen

Toukokuusta syyskuuhun kestäneen polkupyöräpoliisien ajokauden aikana saavutettiin toiminnalle asetettuja tavoitteita ja toimintaa on päätetty jatkaa myös kesällä 2022.

Polkupyöräpoliisitoiminnan tavoitteena oli lisätä poliisin näkyvyyttä Oulun keskustassa ja sitä kautta vaikuttaa ihmisten turvallisuudentunteeseen. Tavoitteena oli myös hoitaa hälytystehtäviä lähimmän partion periaatteella sekä suorittaa yleisen järjestyksen ja turvallisuuden valvontaa. Tavoitteeksi oli asetettu myös liikenteenvalvonta, kohdistuen erityisesti jalankulku- ja polkupyöräliikenteeseen. Tehtävään valittiin kahdeksan poliisia ja Oulun koulupoliiseille annettiin pyörien käyttökoulutus. Sekä poliisit että polkupyörät varustettiin asianmukaisesti. 

Toukokuun alun ja syyskuun alkupäivien välisenä aikana polkupyöräpoliisit ajoivat noin 30 työvuoroa, joiden aikana he hoitivat 117 hälytystehtävää. Eniten polkupyöräpoliiseja työllistivät häiriökäyttäytymiset, ilkivallantekijät sekä järjestyslain rikkojat. Päihtyneitä henkilöitä polkupyöräpoliisit tapasivat useita, selvitettävänä oli myös monenlaisia omaisuuden suojaan liittyviä tehtäviä. Kolmeen poliisin käytössä olleeseen polkupyörään tuli ajokauden aikana yhteensä 2716 km. 

”Toimintaa on nyt takana yksi kausi ja toiminta todettiin kiistatta hyödylliseksi. Ehdottomasti jatkamme polkupyöräpoliisitoimintaa myös ensi kesänä. Otamme oppia menneestä ja kehitämme toimintaa vieläkin paremmaksi”, toteaa toiminnan päällystövastaava, ylikomisario Jyrki Kivirinta. Ensi kesänä on tarkoitus esimerkiksi tehdä entistä enemmän yhteistyötä rikostutkinnan kanssa, paneutumalla polkupyörävarkauksiin ja muihin omaisuusrikoksiin. Jo tämän kesän partioinnin ansioista saatiin takaisin lähes 10 000 euroa rikoshyötyä, palauttamalla anastettuja polkupyöriä takaisin omistajille. ”Tämä on sitä, mitä asiakkaat meiltä haluavat. Että poliisi tulee lähemmäksi ja on tavoitettavissa. Myös polkupyöräpoliisit ovat tykänneet työstään, joten tästä on hyvä jatkaa”, Kivirinta sanoo.  
 

Oulu Oulun poliisilaitos Uutinen Valvonta- ja hälytystoiminta fi
Oulun poliisilaitos
järjestys
liikenne
polkupyörät
turvallisuus
ulkoiset ominaisuudet
valvonta