Ikäihmisiin kohdistuvat verkkohuijaukset.

Julkaisuajankohta 25.5.2023 10.28
Uutinen

Poliisi kehottaa ihmisiä tarkkaavaisuuteen ja varovaisuuteen yleistyvien nettihuijauksien suhteen.

Viime viikkoina ovat yleistyneet erityisesti ikäihmisiin kohdistuvat verkkohuijaukset. Verkkohuijaukset toistavat hyvin pitkälti samaa kaavaa, joissa huijari ottaa uhriin yhteyttä tuntemattomasta numerosta esiintyen useimmiten uhrin lapsena tai toisinaan jonain muuna perheenjäsenenä. 
Huijarit ovat perheenjäsenenä esiintyen pyytäneet uhria painamaan linkkiä, jonka lähetystapa voi vaihdella. Linkki monesti johtaa joko valmiiseen keskusteluketjuun erinäisiin sovelluksiin tai huijaussivustolle.
Tarinat voivat vaihdella, mutta yleisin kaava on sellainen jossa väitetään, että ollaan jumissa ulkomailla tai että, puhelin on rikki tai lemmikki tai joku on kovasti lääkärin hoidon tarpeessa, mutta sitä varten tarvitaan rahaa. Yleensä tilisiirrot pyydetään ulkomaalaisille tileille. Ulkomaalaisen pankkitilin erottaa kahdesta ensimmäisestä kirjaimesta. Huijauksissa pyydettävät summat ovat voineet vaihdella joistakin sadoista useisiin tuhansiin euroihin.

Kun käytätte verkossa palveluita, jotka vaativat henkilö- tai pankkitietoja, niin älkää menkö internetin hakukoneiden kautta, vaan kirjoittakaa nettiosoite suoraan osoitepalkkiin. Jos hoidatte pankkiasioita kännykällä, niin käyttäkää pankkien omia virallisia mobiilisovelluksia. 

Poliisi tahtoo muistuttaa ihmisiä olemaan painamatta viestinä tai sähköpostina saamiaan epämääräisiä linkkejä ja olemaan siirtämättä minkäänlaisia rahasummia tuntemattomien numeroiden kautta esitettyihin tilinumeroihin, riippumatta siitä onko kyseessä suomalainen vai ulkomaalainen tilinumero.
Jos saatte vastaavia viestejä, niin varmistakaa ensiksi, että onko kyseessä oikeasti se henkilö keneksi tämä itseään väittää. Poliisi kehottaa vahvasti ihmisiä olemaan siirtämästä rahasummia epämääräisille tileille. Ottakaa yhteyttä ihmiseen kenä huijari esiintyy sellaista väylää pitkin, jolla varmuudella tiedätte tavoittavanne ns. oikean ihmisen ja varmistukaa siitä, että onko tämä todella viestin takana. 

Mikäli olette joutuneet jo vastaavanlaisen huijauksen uhriksi, niin tehkää tapahtuneesta poliisille sähköinen rikosilmoitus poliisin verkkosivuilla, sekä ilmoitus omalle pankille tapahtuneesta.
Mikäli vastaanne tulee huijausyrityksiä, mutta ette niihin lankea, niin ottakaa huijarin käyttämät tiedot ylös ja välittäkää ne eteenpäin osoitteeseen vihjeet.ita-suomi@poliisi.fi 
 

Itä-Suomen poliisilaitos Pohjois-Karjala Rikokset ja tutkinta Uutinen