Imatranajo-tapahtuman kuljettajaparaati järjestyksen ja turvallisuuden näkökulmasta

Julkaisuajankohta 5.7.2024 15.39
Uutinen

ImatranAjo kuljettajaparaatin kisakyläosuuteen liittyi seikkoja, joiden perusteella poliisi antoi kokoontumislain perusteella ohjeita ja määräyksiä yleisen järjestyksen sekä turvallisuuden ylläpitämiseksi.

Aluehallintoviraston (AVI) anniskelupäätöksessä Imatranajon Inkerinaukion kisakylän alue oli kokonaisuudessaan määritelty anniskelualueeksi. Alueelle oli AVI:n anniskelupäätöksessä määritelty 800 asiakaspaikkaa ja poliisi mitoitti järjestyksenvalvontaa koskevat määräykset asiakaspaikkojen määrän perusteella.

Ennakkoarvion perusteella oli odotettavissa, että koskinäytöstä ja paraatiajoa saapuisi katsomaan huomattavasti enemmän ihmisiä, kuin mitä kisakylään mahtuisi asiakkaaksi, ja että suuri osa yleisöstä pyrkisi siirtymään kisakylän alueelle paraatin jälkeen. Poliisi sai järjestäjältä tiedon paraatiajosta ja reitin jatkumisesta kisakylään anniskelualueelle kuluvan viikon tiistaina. Kisakylän alueella olevan yleisön kokonaismäärän hallinta ja alaikäisten oleskelun hallinta anniskelualueella ovat keskeisiä asioita yleisen järjestyksen ja turvallisuuden kannalta.

Poliisin arvion mukaan Kisakylän alueella oli torstaina huomattavasti enemmän yleisöä, kuin asiakaspaikkoja. Jos anniskelualueella on liikaa ihmisiä, järjestyksenvalvojien on lähes mahdotonta valvoa esimerkiksi alaikäisten turvallisuutta ja sitä, että alaikäiset eivät nauttisi toisen asiakkaan heille välittämiä alkoholijuomia. Edellä mainituista syistä poliisin linjauksena kokoontumislain perusteella oli, ettei alueelle lasketa alaikäisiä.

Inkerinaukion kisakylän yleisötilaisuusalueelta on tuoreen järjestäjän tekemän muutoksen perusteella rajattu osa alaikäisten katsojien alueeksi, jolle pääsee molemmista sisäänkäynneistä. Alaikäisille osoitettavalla alueella ei anniskella alkoholia.

-Toivomme, että yhteistyömme tapahtuman järjestäjän kanssa saataisiin ensi vuonna aloitettua aiemmin, jotta tapahtumajärjestäjän suunnitelmat saadaan ajoissa sovitettua yhteen turvallisuusvaatimusten kanssa. Poliisi joutui nyt puuttumaan Kisakylän järjestelyihin ja ymmärrämme, että siitä aiheutui alaikäisille alueelle pyrkineille ja heidän vanhemmilleen mielipahaa. Aina kun poliisin vastuulla oleviin asioihin liittyy lapsia, niin kuin tässä tapauksessa, poliisi tekee päätöksiä lapsen etu edellä, ylikomisario Ari Järveläinen sanoo.

Etelä-Karjala Imatra Kaakkois-Suomen poliisilaitos Poliisin ennalta estävä toiminta Poliisin lupapalvelut Uutinen