INTERNETISSÄ TEHDYISTÄ PETOKSISTAKIN VOI JOUTUA VANKILAAN

Julkaisuajankohta 24.1.2022 11.25
Uutinen

Etelä-Savon käräjäoikeus on vanginnut 20.1.2022 todennäköisin syin epäiltynä petoksiin Mikkeliläisen 23-vuotiaan miehen, jonka epäillään syyllistyneen 28:aan internetissä tehtyyn petokseen syyskuun 2021 ja tammikuun 2022 välisenä aikana. Syytteen nostamisen määräaika on 14.4.2022.

Nyt selvitetyn tapauksen lisäksi saman epäillyn edellinen 44 tapausta käsittänyt petossarja sijoittuu syyskuun 2019 ja toukokuun 2021 välille. Tämä kokonaisuus on lähtenyt syyteharkintaan kesäkuussa 2021.


Epäilty on ottanut yhteyttä internet-kaupankäynnin sivustoilla henkilöihin, jotka olivat laittaneet sivustoille oman ostoilmoituksensa. Osassa tapauksista epäilty on itse esiintynyt myyjänä. Tarjoamiaan tuotteita epäillyllä ei ollut edes olemassa ja hän sai ostajat vakuuttumaan lähettämälle heille internetistä tallentamiaan kuvia. 


Poliisi muistuttaa, että turvallisin internetissä sovitun kaupan tae on tuotteen noutaminen. Muita kohtalaisia tapoja suojautua internet-kauppojen yhteydessä tapahtuvalta petokselta, on pyytää henkilöä lähettämään kuva tuotteesta, jossa on myös päivämäärä ja myyjän nimi sekä yhteystiedot. Myyjän nimellä kannattaa myös suorittaa internet-hakuja sekä käyttää käänteistä kuvahakua tämän lähettämällä kuvalla.


Petollisella mielellä esiintyvällä myyjällä on lähes poikkeuksetta houkuttelevan hyväkuntoinen tuote muita halvemmalla hinnalla. Myös myyjän kiire kauppoihin esimerkiksi useilla ostajaehdokkailla painostamalla on usein merkki petoksesta. Jos myyjä vieläpä kieltäytyy lähettämästä tuotetta postiennakolla, kannattaa kaupat jättää tällaisen henkilön kanssa tekemättä.


Mikäli edellä mainittujen toimien jälkeen mikään ei vieläkään herätä ostajassa epäilyksiä, lopullinen kaupanteko kannattaa lyödä lukkoon aivan tavallisessa puhelinkeskustelussa.
 

Itä-Suomen poliisilaitos Poliisin ennalta estävä toiminta Rikokset ja tutkinta Uutinen