Itä-Suomen poliisi on vastaanottanut satoja turvapaikka- tai oleskelulupahakemuksia

Julkaisuajankohta 18.3.2022 10.01
Uutinen

Poliisi suorittaa tilapäisen suojelun nojalla oleskeluvan hakijoiden sekä turvapaikan hakijoiden rekisteröinnin sekä ottaa vastaan hakemukset.

- Turvapaikkahakemuksen tai oleskelulupahakemuksen tilapäisen suojelun nojalla voi tehdä kaikilla Suomen poliisiasemilla. Kaikissa poliisin toimipisteissä ei kuitenkaan voi hoitaa koko hakemusprosessia alusta loppuun saakka, kertoo komisario Matti Pitkänen Itä-Suomen poliisista.

Tämän vuoksi Itä-Suomen poliisilaitos suosittelee, että oleskelulupaa tilapäisen suojelun vuoksi hakevat sekä turvapaikanhakijat hakeutuisivat ensisijaisesti alla oleville poliisiasemille.

Joensuun poliisiasema, Pykäläkuja 1, Joensuu. Joensuun poliisiasema, poliisipäivystys - Poliisi 
Kuopion pääpoliisiasema, Suokatu 44, Kuopio. Kuopion pääpoliisiasema, poliisipäivystys - Poliisi
Mikkelin poliisiasema, Hallituskatu 4, Mikkeli. Mikkelin poliisiasema, poliisipäivystys - Poliisi

Poliisi pyrkii vastaamaan kasvaviin hakemusmääriin

Pitkäsen mukaan Itä-Suomen poliisille on jätetty viimeisten kahden viikon aikana satoja turvapaikka- tai oleskelulupahakemksia. Epäselvyyttä on aiheuttanut varsinkin pienempien poliisiasemien heikompi palvelukyky näissä asioissa. 

Pitkänen korostaa, että hakemusten vastaanotto vaatii osaavaa henkilöstöä, sopivia tiloja, laitteita ja tulkkeja. Tämän järjestämiseksi poliisi tekee paljon työtä vastatakseen koko ajan kasvaviin hakemusmääriin.  

- Muilla kuin edellä mainituilla poliisiasemilla hakemuksen voi laittaa vireille. Koko hakemusprossin loppuun vieminen onnistuu kuitenkin parhaiten Joensuussa, Kuopiossa tai Mikkelissä, koska näillä asemilla toiminta voidaan tällä hetkellä varmistaa parhaiten, Pitkänen toteaa. 

Lisätietoa

Turvapaikanhakijoiden määristä ja turvapaikkaprosessista itsessään tiedottaa maahanmuuttovirasto arkipäivisin, kysymykset määristä voi ohjata sinne. Viraston sivuilta löytyy myös runsaasti vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin. Usein kysyttyä: Venäjän hyökkäys Ukrainaan | Maahanmuuttovirasto (migri.fi)

Sisäministeriön koostesivut: Sisäasiainhallinnon toiminta Ukrainan kriisissä - Sisäministeriö (intermin.fi) ja Avun tarjoaminen ukrainalaisille - Sisäministeriö (intermin.fi)

Lisätietoja ja poliisin yhteystietoja poliisin verkkosivuilta: Tietoa turvapaikanhakijoille ja Poliisin yhteystiedot turvapaikkaa hakeville - Poliisi

Itä-Suomen poliisilaitos Poliisin toiminta ja kehittäminen Uutinen