Itä-Suomen poliisi tutkii mittavaa metsästysrikoskokonaisuutta

Julkaisuajankohta 12.4.2023 10.04
Uutinen

Poliisi epäilee tässä vaiheessa yli 20 henkilöä metsästysrikoksista, jotka ovat tapahtuneen vuosina 2020-2023 Pohjois-Savossa. Pääosa epäillyistä rikoksista on tapahtunut Lapinlahden kunnan eri alueilla.

Esitutkinnan aikana Kuopion käräjäoikeus on vanginnut poliisin esityksestä kahdeksan epäiltyä, joista vangittuna on tällä hetkellä yksi. Henkilöitä epäillään muun muassa törkeistä metsästysrikoksista, metsästysrikoksista, törkeistä laittoman saaliin kätkennöistä, luonnonsuojelu- ja ampuma-aserikoksista. 

Epäiltyihin rikoksiin lukeutuu kaikkiin suurpetoihin kohdistuneita luvattomia tappoja tai niiden yrityksiä sekä lukuisia luonnonsuojelulailla rauhoitettujen lintujen (kuten joutsenia ja haukkoja) tappoja. Tällä hetkellä tapettuja suurpetoja epäillään olevan reilusti yli kymmenen, ja tapettujen eläinten joukossa on muun muassa aiemmin Luonnonvarakeskuksen seurannassa ollut Unna-naarassusi.

Esitutkinnan yhteydessä poliisi on takavarikoinut useita ajoneuvoja ja ampuma-aseita rikoksentekovälineinä. Lisäksi poliisi on ottanut epäillyiltä haltuunsa useita kymmeniä aseita ja tutkii aselupien haltijoiden sopivuutta pitää hallussaan ampuma-aseita. Poliisi on myös takavarikoinut epäiltyihin rikoksiin liittyviä eläinten nahkoja, ruhoja, kalloja ja muita eläinten osia. 

Itä-Suomen poliisi on tutkinut rikoskokonaisuutta yhteistyössä Kainuun rajavartioston kanssa, mikä on nopeuttanut tutkintaa huomattavasti. Esimerkiksi Rajavartioston osaamisella luonnonvararikosten tutkinnassa on ollut merkittävä vaikutus.

Esitutkinta on vielä kesken. Seuraavan kerran asiasta tiedotetaan, kun esitutkinta on valmistunut. Arvioitu valmistumisaikataulu on kesäkuun 2023 loppuun mennessä.

Poliisin tehtäviin kuuluu erävalvonta. Erävalvonnan lainvalvontaviranomaisia poliisin lisäksi ovat Metsähallituksen erätarkastajat, Rajavartiolaitos ja Tulli. Poliisin ja Rajavartiolaitoksen tehtäviin kuuluu myös metsästysrikoksiin liittyvää esitutkintaa.