Itä-Suomessa jätetty yli 1 200 tilapäisen suojelun hakemusta

Julkaisuajankohta 1.4.2022 9.58
Uutinen

Ukrainan kriisin syttymisen jälkeen Itä-Suomen poliisille on jätetty 1 275 tilapäisen suojelun hakemusta. Turvapaikkahakemuksa on jätetty noin 88.

Tilapäisen suojelun hakemuksia on jätetty Mikkelissä 503, Kuopiossa 478 ja Joensuussa 294 kappaletta. Turvapaikkahakemuksia Itä-Suomeen on Ukrainan tilanteen alun jälkeen jätetty noin 80 kappaletta.

– Osaavan henkilöstön ja ajanvaraustoiminnon avulla ruuhka on saatu purettua. Lisäksi Joensuun alueella teemme tärkeää yhteistyötä hakemusten vastaanottamiseksi Pohjois-Karjalan rajavartioston kanssa. Poliisilla on hyvä hakemusten vastaanottokyky maakuntakeskusten poliisiasemilla, kertoo Itä-Suomen poliisin ulkomaalaisasioista vastaava rikoskomisario Matti Pitkänen.

Palvelunumero ja -sähköpostiosoite on otettu hyvin vastaan Itä-Suomessa

Itä-Suomen poliisi otti käyttöön palvelunumeron ja -sähköpostiosoitteen kansainvälistä suojelua hakeville maanantaina 28.3.2022. Palvelunumeron ja -sähköpostin kautta poliisi ottaa vastaan tarvittavat tiedot hakemuksen vastaanottamisen järjestämistä varten. Tietojen perusteella poliisi järjestää asiakkaan hakemuksen vastaanoton lähimmällä maakuntakeskuksella eli Mikkelin, Kuopion tai Joensuun poliisiasemalla. 

Palvelunumero on käytössä maanantaista perjantaihin kello 9–15. Asiakkaiden suojeluhakemusten vastaanottoon liittyvät yhteydenotot ohjataan keskitetysti kansainvälisen suojelun palvelunumeroon 0295 455 380 tai sähköpostiosoitteeseen kv-suojelu.ita-suomi@poliisi.fi. 

– Palvelukanavien käyttö on lähtenyt hyvin käyntiin ja olemme saaneet runsaasti yhteydenottoja suojelua hakevia auttavilta tahoilta. Toivomme näitä yhteydenottoja jatkossakin, jotta hakemusten vastaanotto sujuu mahdollisimman hyvin ja suojelua hakevien etu täyttyy, Pitkänen kertoo.

Palvelunumerosta ja sähköpostista poliisi tarjoaa palvelua suomeksi ja englanniksi. Itä-Suomen poliisi pyytää kansainvälistä suojelua hakevia, heidän kanssaan työskenteleviä tai muita auttajia ottamaan poliisiin yhteyttä palvelunumeron tai sähköpostin kautta ennen poliisiasemalla asiointia hakemusprosessin nopeuttamiseksi.

– Suojelua hakeva voi asioida myös suoraan poliisiasemalla. Ennakkotiedolla voimme kuitenkin varmistaa suojelua hakevalle hyvän palvelun. Joka tilanteessa autamme apua tarvitsevia, Pitkänen korostaa.

Etelä-Savo Itä-Suomen poliisilaitos Pohjois-Karjala Pohjois-Savo Poliisin toiminta ja kehittäminen Uutinen