Itä-Uudellamaalla valvottiin viime viikolla kovia nopeuksia, mopoja ja raskasta liikennettä

Julkaisuajankohta 13.7.2022 9.35
Uutinen

Poliisille välitetyissä tehtävissä korostuivat viime viikolla yksilön suojaan liittyvät tehtävät. Tutkinnassa on myös selvitetty toukokuun loppupuolella tapahtuneita ryöstörikoksia. Esitutkinta näiden tapausten osalta on loppusuoralla.

Kovien nopeuksien valvontaa poliisilaitoksen alueen pääväylillä

Liikennepoliisisektorin partiot panostivat viime viikonloppuna erityisesti kovien nopeuksien valvontaan poliisilaitoksen pääväylillä. Valvonta tuotti tulosta ja liikenteestä mitattiin muun muassa useita epäiltyjä törkeitä liikenneturvallisuuden vaarantamisia ja vakavia piittaamattomuuksia liikenneturvallisuutta kohtaan.

– Nopeusvalvonnan lisäksi keskityimme myös mopovalvontaa taajamissa erityisesti Vantaan Kivistössä sekä Porvoon keskustassa. Mopojen häiritsevästä ajosta ja yöllisistä päristelyistä tulee meille paljon palautetta. Pyrimme mahdollisuuksiemme mukaan kohdentamaan valvontaa valvontapyynnöissä mainittuihin kohteisiin, kertoo rikoskomisario Asko Sartanen.

– Myös raskaan liikenteen valvonta tuotti tulosta. Valvonnassa havaittiin useita vuorokausilepoaikojen noudattamatta jättämisiä, eli kuorma-autojen kuljettajat olivat jättäneet noudattamatta useita lain edellyttämiä lepoaikoja työvuorojensa aikana, Sartanen jatkaa.

Liikenteestä tavattiin myös viisi kuljettajaa, joilla ei ollut voimassa olevaa ajo-oikeutta. Tämän lisäksi valvonnassa jäi kiinni muutamia kuljettajia, joiden epäillään syyllistyneen rattijuopumukseen.

Kiireinen viikko keikkarintamalla - viikonlopun yövuoroissa riitti tehtäviä laidasta laitaan

Viime viikko oli Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella taas kesäisen kiireinen ja poliisille välitettyjä tehtäviä hoidettiin koko poliisilaitoksen alueella yhteensä yli 2 000. Viikonloppuna, perjantain ja sunnuntain välisenä aikana, poliisi hoiti hätäkeskuksen välittämiä tehtäviä noin 750.  

Viikonloppuna korostuivat yksilön suojaan liittyvät tehtävät, kuten häiriökäyttäytymiset ja erilaiset kotihälytystehtävät. Kaikki kotihälytystehtävät eivät suinkaan johda rikosilmoitukseen, vaan osasta selvitään muilla toimilla.

– Perheväkivaltatehtävien määrä on viikosta toiseen pysynyt melko korkeissa lukemissa. Karkeasti laskien perheväkivaltatehtäviä on hoidettu viimeisen kymmenen viikon aikana 440. Se on aikamoinen määrä, toteaa komisario Kimmo Klemetti.

Rattijuopumusten ja pahoinpitelyiden määrässä ei nousua

Rattijuopumusten kokonaismäärässä ei edelliseen viikkoon verrattuna tapahtunut nousua, mutta törkeiden rattijuopumusten osuus oli edellisviikkoa suurempi, kun taas lievemmissä tapauksissa oli havaittavissa hienoista laskua. Yhteensä rattijuopumustapauksia kirjattiin 26. Pahoinpitelyrikosten kokonaismäärä sen sijaan laski viime viikosta noin kymmenellä tapauksella.

– Tapaukset keskittyivät enemmän yksityisille paikoille, eli ihmeisten koteihin. Yleisellä paikalla tapahtuneiden pahoinpitelyjen määrässä oli havaittavissa selkeää laskua. Yhteensä pahoinpitelyrikoksia kirjattiin viime viikon aikana 97, Klemetti jatkaa.

Maltti on valttia 

Päihtyneiden kiinniottotilat täyttyvät erityisesti näin kesäviikonloppuisin melko ripeään ja joskus joudumme turvautumaan ja kuljettamaan asiakkaitamme alueemme eri poliisiasemien kiinniottotiloihin. 

– Poliisin asiakkaaksi päätyessä voikin sitten käydä niin, että heräät aamulla vieraassa kaupungissa. Se on tilanne, jota kukaan ei varmaankaan toivo kohdalleen. Nautitaan kesästä maltilla ja järki päässä ja ei anneta helteen ja alkoholin yllättää, Klemetti kehottaa.

Tikkurila Festivaalit järjestetään Vantaalla

Ensi viikolla poliisilaitoksen alueella Vantaalla järjestetään perinteiset Tikkurila Festivaalit. Tapahtuma on kolmipäiväinen ja se starttaa jo torstaina. Tapahtuma aiheuttaa liikennejärjestelyjä Hiekkaharjun urheilukentän läheisyydessä, joten tämä kannattaa ottaa huomioon alueella liikuttaessa.

Polkupyöriä anastetaan tasaiseen tahtiin - merkitse omasi

Kesä on polkupyörävarkauksien sesonkiaikaa. Anastetuksi epäiltyjä polkupyöriä tavataan myös tehtävillä säännöllisesti, jolloin niiden yksilöinti näyttelee isoa osaa, jotta varastettu pyörä saadaan todennäköisemmin palautettua takaisin omistajalleen. 

– On tärkeää, että polkupyöräsi on merkitty jollain tunnisteella ja siitä kannattaa ottaa kännykällä kuvakin talteen. Kun teet nämä toimenpiteet, poliisipartio tunnistaa helpommin pyörän oikean omistajan tehtävien yhteydessä, muistuttaa Klemetti.

Ryöstörikosten tutkinta loppusuoralla

Itä-Uudenmaan poliisilla on ollut tutkinnassa kaksi toukokuun loppupuolella tapahtunutta ryöstörikosta. Tapausten esitutkinta alkaa olemaan loppusuoralla, jonka jälkeen ne siirtyvät syyttäjälle syyteharkintaan.

– Toinen näistä, törkeänä ryöstönä tutkittava teko, tapahtui 24.5. Keravan asemalla, jossa asianomistajalta ryöstettiin pädi teräaseella uhkaamalla. Toinen ryöstönä tutkittava teko tapahtui 26.5. Vantaan Rekolan asemalla, missä asianomistajalta ryöstettiin puhelin niin ikään teräaseella uhkaamalla, kertoo tapausten tutkinnajohtaja rikoskomisario Krista Vallila. 

Vastaavanlaisia tekoja tapahtuu tämän tästä. Omaisuudesta kannattaa luopua, jos henkeä ja terveyttä uhataan, eli näissä tapauksissa asianomistajat ovat toimineet oikein ja järkevästi.

–  Tekijän tuntomerkit ja poistumissuuunta kannattaa ottaa mahdollisimman tarkasti ylös ja soittaa saman tien hätäkeskukseen. Mitä nopeammin tieto välittyy tehtävänä poliisille, sitä paremmat mahdollisuudet meillä on päästä epäiltyjen jäljille, Vallila neuvoo.

Itä-Uudenmaan poliisilaitos Liikenne Rikokset ja tutkinta Uutinen Valvonta- ja hälytystoiminta