Förra veckan sysselsattes polisen i Östra Nyland av störande beteende, våldsbrott och berusade personer

Julkaisuajankohta 6.2.2024 13.47
Uutinen

Bland de uppdrag som förmedlades till polisen i Östra Nyland förra veckan stod ut störande beteende, flera grova våldsbrott och berusade personer.

En berusad förare orsakade en krock

En man i 50-årsåldern som körde en paketbil misstänks ha kolliderat med en personbil i Hyvinge lördagen den 3.2 . En berusad förare körde in i en korsning förbi ett trafikmärke som anger väjningsplikt.

– Polisen mottog ett uppdrag till olycksplatsen cirka klockan 12.07. När patrullen var på väg till uppdraget kom en ny anmälan från målet att den misstänkte redan hade avlägsnat sig från olycksplatsen till en restaurang i närheten, berättar kriminalöverkommissarie Anssi Murto.

En misstänkt person som stämde överens med signalementen återvände till händelseplatsen en kort stund senare, och ett blåstest som polisen utförde på honom gav avläsningen 1,19 mg/l vilket uppfyller gränsen för grovt rattfylleri.

– Han greps misstänkt för grovt rattfylleri och äventyrande av trafiksäkerheten. Mannen fördes först till blodprov och vidare till Hyvinge polisstation för utredning av händelserna och förhör, fortsätter Murto.

Trafikövervakning och patrulluppdrag

Patrullerna vid polisinrättningens trafikpolissektor utförde under veckoslutet trafikövervakning på olika håll inom polisinrättningens område. Patrullerna deltog också i normala uppdrag som stöd för övervaknings- och alarmfunktionerna.

– Patrullerna fick fast några fartdårar, förare utan körkort och berusade förare. Kanske var det ett vårtecken att den första trimmade mopeden påträffades i trafiken från vilken polisen plockade bort skyltarna, berättar kommissarie Katri Lehti.

– I samband med övervakningen av den tunga trafiken observerades några kör- och vilotidsförseelser, fortsätter Lehti.

Grov våldshandling i Lovisa – fyra personer häktade

Polisinrättningen i Östra Nyland utreder en grov våldshandling som ägde rum på natten lördagen den 13.2 i Lovisa och för vilken polisen grep fyra personer samma dag som händelsen inträffade. 

– I fallet frihetsberövades offret med våld, utpressades och misshandlades på ett grovt sätt. Polisen grep gärningsmännen på bar gärning med offret i händerna på dem, berättar kriminalkommissarie Freddie Cederlund.

– Gärningen utreds som grovt rån, grovt brott mot hemfriden, grovt frihetsberövande, försök till grov utpressning och grov misshandel, fortsätter Cederlund.

Östra Nylands tingsrätt har häktat de misstänkta personerna på begäran av polisen. Åtal i fallet ska väckas ungefär i mitten av april.

Uppdrag som tog mycket tid sysselsatte polisen

Förra veckan var arbetsfylld i Östra Nyland när det gäller övervaknings- och alarmfunktioner. Det totala antalet uppdrag var typiskt för vintersäsongen, något över 1600, men olika långvariga uppdrag band emellanåt patrullerna under långa tider. 

– Som vanligt utfördes det mest uppdrag under nattskiften på veckoslutet, då polisen arbetade med olika uppdrag som bland annat gällde störande beteende, misshandel och berusade personer, berättar kommissarie Altti Pirinen.

Förra veckan registrerades sammanlagt 81 olika våldsbrott, av vilka 37 inträffade på allmän plats och 44 på privat plats. Totalt utfördes 121 hemutryckningar. Antalet var i stort sett på samma nivå som veckan innan.
– Polisen var också rätt mycket sysselsatt med handräckningsuppdrag för olika myndigheter och privatpersoner. Dessutom påträffades flera efterlysta personer under veckan, säger Pirinen.

Antalet uppdrag som hänför sig till skydd av individen fortsatt högt

– I de här uppdragen är det ofta fråga om anmälningar från anhöriga. De har inte lyckats få kontakt med sina närstående, vänner eller bekanta, och blir oroliga över deras tillstånd och välbefinnande, fortsätter Pirinen.

– Olika sökuppdrag i stads- och terrängområden samt kontroller i människors bostäder hör till polisens vardag. Människors ensamhet, illamående, utslagning och olika psykiska problem syns i många uppdrag, sammanfattar Pirinen.


 


 

Itä-Uudenmaan poliisilaitos Liikenne Rikokset ja tutkinta Uutinen Valvonta- ja hälytystoiminta