Jakomäen hukkumistapauksen esitutkinta valmistui

Julkaisuajankohta 8.2.2024 12.06
Uutinen

10-vuotias poika löytyi hukkuneena Jakomäessä sijaitsevasta lammesta yöllä 23.–24. heinäkuuta 2023. Tapaus ei siirry syyteharkintaan, koska epäillyt olivat tapahtumahetkellä alle 15-vuotiaita.

Poika ja hänen kaksi saman ikäistä kaveriaan olivat ennen onnettomuutta leikkimässä rannalla. Kun poika katosi, kaverit etsivät häntä ja lähtivät lopulta kotiin.

– Poika oli joutunut tuntemattomasta syystä lammen rannasta syvälle veteen ja hukkunut. Vanhemmat olivat kieltäneet lapsia menemästä lammelle, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Sampo Suomala.

Lapsen vanhemmat soittivat kadonneesta pojasta hätäkeskukseen. Poliisi aloitti pojan etsinnät, ja lopulta pelastuslaitoksen sukeltaja löysi hänet. Lasta yritettiin elvyttää, mutta hänet todettiin tapahtumapaikalla menehtyneeksi.

Tapausta tutkittiin kuolemansyyn selvittämisenä ja erikseen pelastustoimen laiminlyömisenä sekä kuolemantuottamuksena.

Poliisi pyysi pian tapahtumien jälkeen silminnäkijähavaintoja, sillä lammella oli tapahtumahetkellä lapsia ja aikuisia viettämässä aikaa. Poliisi tavoitti useita henkilöitä, jotka olivat nähneet pojat leikkimässä ennen hukkumista. Kukaan heistä ei nähnyt varsinaista hukkumistilannetta.

Asiassa valmistunut esitutkintamateriaali on kokonaan salassa pidettävää, koska se sisältää valtaosin julkisuuslain perusteella salassa pidettäviä tietoja. Tässä tiedotteessa on kerrottu kaikki sellaiset tutkinnassa selvinneet seikat, joille ei ole laissa määrättyä salassapitoperustetta.

Helsingin poliisilaitos Helsinki Rikokset ja tutkinta Uutinen