Joulun menoliikenteen odotetaan jakautuvan useammalle päivälle Itä-Suomessa

16.12.2020 15.44
Uutinen

Poliisi valvoo erityisesti ajonopeuksia, ohituksia ja ajoetäisyyksiä.

Jouluajan liikenteestä ei ole odotettavissa pahoja ruuhkia pääteillä. Liikenne voi lisääntyä jo tällä viikolla perjantaina iltapäivällä Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan sekä Etelä-Savon pääteillä. Varsinaisesti joulun menoliikenteen odotetaan alkavan keskiviikkona eli aatonaattona. Vilkkaimmillaan liikenteen odotetaan olevan keskiviikkona puolestapäivästä iltaan. Paluuliikenteen huipun odotetaan osuvan Tapaninpäivän iltapäivälle sekä sunnuntaille.

Meno- ja paluuliikenteessä poliisi valvoo erityisesti ajonopeuksia, ohituksia ja ajoetäisyyksiä. Perintei-sen valvonnan rinnalla toimii automaattinen liikennevalvonta. Kameravalvonnalla tuetaan perinteistä nopeusvalvontaa siten, että nopeusvalvonnalta liikenevä aika voidaan käyttää muun muassa ajotapavalvontaan sekä liikenteen sujuvuuden seurantaan. 

Poliisi muistuttaa, että koronatilanteen vuoksi koko maassa tulee välttää tarpeetonta matkustamista myös joulun aikana. Jos kuitenkin liikut paikallisesti omalla lähialueellasi, tulee se tehdä turvallisesti ja suositukset huomioiden. 

Sopeudu jonon tahtiin ja pidä riittävä turvaväli

Joulun meno- ja paluuliikenteessä saattaa syntyä jonoja ainakin asutuskeskusten läheisyydessä. Matkaan lähtiessä kannattaa varautua sekä aikataulullisesti että henkisesti siihen, ettei pysty ajamaan täysin oman rytminsä mukaan. Sen sijaan jokaisen on sopeuduttava muun liikennevirran tahtiin. 

Ohittaminen on jonossa usein täysin turhaa, ja ajallisesti sillä ei voita juuri mitään. Ajamisesta tulee tempoilevaa, rasittavaa ja epämukavaa niin itselle kuin matkustajillekin. Haitariliike lisääntyy ja peräänajon riski kasvaa.

– Kannattaa pitää järkevä välimatka eli turvaväli edellä ajavaan. Silloin pystyy lukemaan tienpintaa, sen pitävyyttä ja kuntoa sekä seuraamaan kauempana jonossa edellä olevia tapahtumia ja reagoimaan niihin ajoissa. Näin toimien pystyy seuraamaan myös takana tulevaa liikennettä. Keliolosuhteiden huomioiminen on erityisen tärkeää ajettaessa vilkkaassa liikenteessä, neuvoo Itä-Suomen poliisilaitoksen liikennepoliisin sektorinjohtaja, ylikomisario Petri Pahkin.

Valmistaudu matkaan huolella

Tavarat ja matkustajat on sijoitettava henkilöautoon niin, etteivät ne häiritse kuljettajan havainnointia tai ajamista, eivätkä tavarat voi sinkoutua autossa olevien päälle äkkitilanteissa. Pakkaa tavarat takakonttiin tai katolle, mutta vältä liiallista kuormaa. Raskaan kuorman kanssa kannattaa rengaspaineita nostaa. Muista myös tarkistaa auton kunto ja varusteet ennen matkalle lähtöä.

Poliisi valvoo myös somessa

Itä-Suomen joululiikenteen kulkua voi seurata poliisin somekanavilta: Facebook.com/PKpoliisi ja Twitter @PoliisiIS. Käytämme tunnisteita #Joulu2020 #poliisi ja #poliisiIS. 

Poliisin neuvot joululiikenteeseen:

 • Ennakointi ja muiden tienkäyttäjien huomiointi on turvallisen liikenteen lähtökohta. 
 • Ruuhkaliikenteessä ohittaminen on turhaa, koska ajallisesti säästöä syntyy vähän, mutta vaaratilanteita sitäkin enemmän. 
 • Malttia tarvitaan etenkin ohituskaistoilla, missä jonon ohittaminen aiheuttaa kaistan loppuun ruuhkaa ja jonojen pysähtelyä. 
 • Tiukkoja aikatauluja on turha laatia. Varaa aikaa rauhalliseen etenemiseen ja taukojen pitämiseen. 
 • Riittävä etäisyys edellä kulkevaan ajoneuvoon antaa kuljettajalle aikaa tehdä oikeita ratkaisuja ja peräänajon riski pienenee. 
 • Lastaa auto niin, etteivät tavarat pääse ajon aikana lentämään esimerkiksi äkkijarrutuksissa. 
 • Tarkista auton kunto ennen liikkeelle lähtöä. Muista tarkistaa renkaiden ilmanpaineet ja että nestesäiliöt on täytetty tuulilasinpesu- ja jäädytysnesteellä. 
 • Tiukkoja aikatauluja on turha laatia itselle, vaan varataan aikaa rauhalliseen etenemiseen ja taukojen pitämiseen. 
 • Ajovireyden säilyttämiseksi auton sisälämpötilaa kannattaa säätää sopivaksi.
 • Muistetaan, että jokaisen tavoite liikenteessä on turvallinen perille pääsy.
   
Etelä-Savo Itä-Suomen poliisilaitos Liikenne Pohjois-Karjala Pohjois-Savo Uutinen
Itä-Suomen poliisilaitos
liikenne
liikenneturvallisuus