Juhannuksen meno- ja paluuliikennettä valvotaan Itä-Uudellamaalla

Julkaisuajankohta 22.6.2022 10.49
Uutinen

Juhannusliikennettä valvotaan näkyvästi 23.−27.6. Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueen pääväylillä sekä kesämökkipaikkakunnilla. Juhannuksena liikennemäärät kasvavat Etelä-Suomessa huomattavasti.

– Pahoja ruuhkia emme pääteille odota, mutta mahdollinen peräänajo tai muu onnettomuus muuttaa tilanteen nopeasti pysähteleviksi tai seisoviksi jonoiksi, rikoskomisario Jukka Mustapää Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta toteaa. 


Kuljettajien ajokuntoa valvotaan tehostetusti koko maassa

Poliisi valvoo tehostetusti kuljettajien ajokuntoa niin maalla kuin vesillä, myös juhannusliikenteessä. Tehovalvonta starttaa huomenna ja jatkuu ensi keskiviikkoon saakka. Valvontajakso aikana rattijuopumus- ja ajoterveysvalvontaa keskitetään ns. alemmalle tieverkostolle, eli kesämökkiliikenteeseen. Poliisi tekee maanteillä myös massapuhallutuksia.

Suurten ylinopeuksien määrät ja rattijuopumukset kasvavat kesäisin 

Itä-Uudenmaan alueella on jo tänä kesänä todettu suuri määrä ajokortin menettämiseen johtaneita ylinopeuksia. 

– Erityinen riskiryhmä juhannusliikenteessä ovat nuoret tielläliikkujat, joilla riskikäyttäytyminen liikenteessä liittyy kesätapahtumiin ja muuhun vapaa-ajan viettoon. Kesä-elokuun aikana tapahtuu myös lähes kolmannes koko vuoden liikennekuolemista. Tyypillisin kesäkauden henkilövahinko-onnettomuus on tieltä suistuminen, ja se tapahtuu useimmiten alemmalla tieverkolla, kertoo Mustapää.

Suistumisten taustalla on hyvin usein liian kova tilannenopeus tai rattijuopumus. Poliisi muistuttaa, että kenenkään ei pidä mennä päihteiden vaikutuksen alaisena ajamaan, eikä istahtaa päihtyneen kuljettajan kyytiin. Ajokuntoon tulee kiinnittää huomiota myös juhlaa seuraavana päivänä. Kuljettajaksi tulee valita porukasta se, jolla on ajo-oikeus, jolla ei ole alkoholia veressä ja joka on myös levännyt riittävästi.

Matkatavarat tavaratilaan ja matkustamo matkustajille 

Juhannuksen viettoon siirryttäessä ja kotiin palattaessa matkatavarat tulisi pakata auton tavaratilaan ja jättää matkustamo matkustajia varten. Painavimmat tavarat tulisi lastata ensin ja tukea ne hyvin. Irtain tavara on hyvä sitoa kuormaliinoilla tai kuormaverkolla. 

− Jos kaikki tavarat eivät mahdu auton takatilaan, silloin kannattaa turvautua peräkärryyn tai suksiboksiin ja siinäkin tapauksessa tulee kuormaus tehdä oikein ja tarkista painorajat. Myös turvallinen ajonopeus peräkärryn kanssa on hyvä muistaa, Mustapää neuvoo. 

Itä-Uudenmaan poliisi toivottaa kaikille aurinkoista ja turvallista juhannusta.


 

Itä-Uudenmaan poliisilaitos Liikenne Uutinen