Juhannus on kesäjuhlista parhain - pidetään se myös sellaisena!

Julkaisuajankohta 22.6.2022 10.00
Uutinen
Poliisi ja poliisikoira istuvat penkillä joen rannassa ja katsovat joella kulkevaa venettä.
Vanhempi konstaapeli Pasi Oiva ja poliisikoira Mortti muistuttavat, että kaveria ei jätetä juhannuksenakaan.

Juhannustunnelma pysyy hyvänä, kun mopo ei lähde käsistä, alkoholi ei näyttele liian suurta roolia ja kaveria ei jätetä, muistutetaan Lapin poliisilaitokselta. Päihteiden käyttö altistaa onnettomuuksille ja tapaturmille.

Pandemian jälkeinen aika ja luvattu lämmin sää ja yötön yö luovat hyvän pohjan keskikesän juhlalle. Jotta juhlinta sujuisi iloisesti ja ikäviltä tapahtumilta vältyttäisiin, haluaa poliisi muistuttaa muutamista käytännön asioista, jotka pätevät juhannuksen lisäksi muihinkin kesän tapahtumiin.

Pakkaa matkalle mukaan se kuuluisa maltti

Menoliikenne on vilkkaimmillaan torstaina 23.6. päivällä, pohjoisessa vielä myöhempäänkin ja juhannusaattonakin liikennettä on odotettavissa normaalia enemmän. Paluuliikenne ajoittuu juhannussunnuntaille niiden osalta, jotka eivät jatka loman viettoa Lapissa. 

Liikenteeseen tulee lähteä maltilla ilman kiirettä ja ennakoiden ruuhka-ajankohdat ja tietöiden vaikutukset ajoreitin suunnittelulla. Kuljettajan kannattaa seurata omaa vireyttä ja pitää tarpeeksi taukoja. Väsyneenä ei pidä ajaa ja etenkin pidemmällä matkalla kuskin vaihto tekee ajosta turvallisempaa. 

- Ruuhkassa ei voita mitään ohittamalla, vaan voi aiheuttaa vakavia vaaratilanteita. Turvavälin säilyttäminen ennalta estää peräänajoja ja antaa aikaa yllättäviinkin tilanteisiin reagoimiselle. Lapin teillä on varottava poroja ja hirviä ja niistä varoittavat liikennemerkit on syytä ottaa tosissaan. Muistetaan myös turvavöiden käyttö kaikkien matkustajien kohdalla, kertaa komisario Mika Grönroos Lapin poliisilaitokselta ja muistuttaa: 

- Nyt on oikea aika kerrata myös toiminta onnettomuuspaikalla ja ottaa 112 Suomi -sovellus käyttöön. Jokainen kuljettaja voi omalla toiminnallaan vaikuttaa siihen, että kaikki pääsevät turvallisesti ja hyvällä mielellä juhannuksen viettoon. 

Rattiin vain ajokuntoisena ja viisaasti myös vesillä

Nopeus- ja ajotapavalvonnan lisäksi poliisi valvoo, ettei juhannusliikenteessä ole rattijuoppoja. Lapissa yöt ovat valoisia ja tiet kutsuvia, yöttömän yön juhannusajelulle tuleekin lähteä nauttien liikennesääntöjen mukaisesti ilman alkoholia. 

Poliisi näkyy Lapin vesistöissä myös vene- ja vesijettikalustollaan. Vesiliikenteen valvonnassa keskitytään erityisesti ajotapaan, rekisteri- ja varustepuutteisiin ja kuljettajan sekä päällikön ajokuntoon. Lisäksi puututaan vaaratilanteisiin sekä vesijettien ja veneiden häiriötä aiheuttavaan toimintaan. 

Alkoholi ja vesiliikenne eivät sovi yhteen

- Muistutamme veneilijöitä päällikön vastuusta, joka kantaa veneessä vastuun liikkumisesta ja miehistönsä turvallisuudesta. Aluksen päällikön on oltava aina selvin päin, vaikka ei itse ohjaisikaan venettä. Pelastusliivejä on käytettävä asianmukaisesti ja niiden tulee olla helposti saatavilla. Veneellä tai vesijetillä ajo ei saa aiheuttaa vaaraa tai häiriötä muille vesillä liikkujille tai mökkiläisille, Grönroos painottaa. 

Vesijeteillä ajetaan usein lujaa rantojen läheisyydessä sekä rajoitusalueilla ja jätetään näin muut ihmiset huomioimatta. Myös vesijeteillä saadaan aikaan suuria aaltoja, jos ajetaan nopeusrajoituksista piittaamatta. 

Juhli hyvällä mielellä ja pidä kavereista huolta

Poliisi valvoo yleistä järjestystä ja turvallisuutta niin taajamissa kuin sen ulkopuolella. Perinteisesti juhannus on poliisille kiireistä aikaa lisääntyneiden tehtävämäärien vuoksi, joten siihen on varauduttu poliisipartioiden määrää lisäämällä. Juhannuksenakin on hyvä muistaa rauhallinen juhliminen niin tuttujen kuin tuntemattomien kanssa, jotta kaikki saavat nauttia keskikesän juhlasta hyvillä mielin ilman suukopua. 

Poliisi toivoo aurinkoista ja lämmintä juhannusta, mutta myös, että ihmiset juhlisivat maltilla, vastuullisesti ja toiset huomioiden. Kaveria ei jätetä! 
 

Lapin poliisilaitos Lappi Liikenne Poliisin ennalta estävä toiminta Uutinen Valvonta- ja hälytystoiminta