Juhannusliikenteen kolme A:ta – asenne, alkoholi, auto

22.6.2021 14.24
Uutinen

Juhannuksen liikenteen ennakoidaan olevan kiivaimmillaan taas torstai-iltapäivänä. Poliisi valvoo liikennettä sekä teillä että vesillä.

Liikenne voi moninkertaistua Itä-Suomen pääteillä torstaina juhannuksen aatonaattona. Poliisi arvioi liikenteen olevan vilkkaimmillaan torstaina puolestapäivästä iltaan. Paluuliikenteen huippu osunee sunnuntai-iltapäivään. Paluuliikenne tulee olemaan kesälomien alkamisesta johtuen menoliikennettä hiljaisempaa. 

- Poliisi valvoo meno- ja paluuliikenteessä erityisesti ajonopeuksia, ohituksia ja ajoetäisyyksiä, sanoo ylikomisario Petri Pahkin Itä-Suomen liikennepoliisista.

Perinteisen nopeusvalvonnan rinnalla käytetään automaattista liikennevalvontaa. Pahkinin mukaan kameroilla tuetaan perinteistä ajonopeuksien valvontaa. Poliisin nopeusvalvonnalta liikenevä aika käytetään mm. ajotapavalvontaan sekä liikenteen sujuvuuden seurantaan.

Kesä- ja heinäkuu ovat rattijuopumusten synkkää aikaa poliisin tilastoissa 

Juhannusliikenteessä rattijuoppojen määrä on lähes kolminkertainen alkutalven vastaavan pituiseen aikaan verrattuna. Useampana peräkkäisenä päivänä käytetty alkoholi saattaa vaikuttaa siten, ettei ajoon lähtevä kuljettaja välttämättä tiedosta omaa tilaansa, ja tapauskohtaisesti promilleja voi olla veressä vielä paljonkin. 

- Epävarmoissa tapauksissa kannattaa siirtää matkalle lähtöä suosiolla niin, että välissä on kokonainen selvä päivä, neuvoo Petri Pahkin. Juhannusaattona ja juhannuspäivinä poliisi keskittää rattijuopumusvalvontaa mm. mökkiliikenteeseen.

Poliisi valvoo juhannusajan myös vesiliikennettä

Valvonnalla pyritään ensisijaisesti vähentämään ruorijuopumuksia ja lisäämään pelastusliivien käyttöä. Vuosittain vesillä hukkuu Suomessa noin 100–150 henkeä.

- Veneilyonnettomuuksissa lähes kaikki hukkuneet olisivat pelastuneet, mikäli olisivat käyttäneet pelastusliivejä ja olleet selvin päin, Petri Pahkin kertoo. 

Sääennusteet lupaavat kaunista ja lämmintä juhannussäätä lähes koko maahan. Se tarkoittaa vesillä poliisille enemmän töitä. Tehtävien määrä riippuu hyvin paljon säästä – huonossa säässä veneilijöitä ei ole niin paljon ja tehtäviäkin on vähemmän.

- Toisaalta huonolla kelillä ne vähäisetkin tehtävät ovat sitten vaativampia. Toiveemme on, että tänä juhannuksena yksikään ei huku. Tämä on mahdollista, kun nautitaan vesillä liikkumisesta turvallisesti ja selvinpäin sekä pidetään huolta itsestämme ja läheisistämme, Petri Pahkin korostaa.

- Vinkit juhannusta vesillä viettäville ovat samat kuin aina vesille lähdettäessä. Liivit päälle ja korkki kiinni vesillä! Ja lisätään luetteloon vielä huolellisuus, varovaisuus ja muiden vesilläliikkujien huomioiminen! Muistetaan myös vesikulkuneuvon päällikön velvollisuus huolehtia kulkuneuvossa mukana olevien varusteista ja turvallisuudesta, Pahkin listaa.

Synkin päivä keskikesän juhlassa on perinteisesti perjantai

Juhannusliikenteessä menehtyy ja loukkaantuu neljän päivän aikana ennätysmäärä ihmisiä vuodesta toiseen. Juhannusviikon perjantaina ylitetään lähes poikkeuksetta maan keskiarvo näissä luvuissa. Myös monet lauantaille tilastoidut onnettomuudet ovat todellisuudessa perjantai-illan saldoa. Jos onnettomuus on sattunut puolen yön jälkeen, se näkyy tilastoissa lauantain kohdalla.

Ylikomisario Petri Pahkinin mukaan yksi luonnollinen syy juhannuksen synkkiin tilastoihin on suuri liikennemäärä. - Mutta myös muita selityksiä löytyy. Juhannuksen liikenteeseen liittyy runsas maalle lähtö ja lomien alkaminen. Tavallista suurempi osa liikenteestä on vapaa-ajan liikkumista tai liikkumista viihteen vuoksi. Ihmiset ajavat tavallista enemmän ja usein vieraissa paikoissa, mikä osaltaan vaikuttaa onnettomuusriskiin, sanoo Pahkin.

Kesäkelin luoma turvallisuuden tunne voi olla petollista

- Suuri osa juhannuksen onnettomuuksista on seurausta ylinopeudesta tai liian suuresta tilannenopeudesta, Pahkin toteaa.

- Monissa juhannuksen onnettomuuksissa on mukana myös alkoholi. Usein onnettomuusautoissa on mukana useampia ihmisiä, pääasiassa nuoria. Vaaraa lisäävät uhkarohkeat ohitukset ja alkoholijuomien käyttäjät. Pahimmat ylinopeudet ajetaan hiljaisina aamuyön tunteina. Kesällä liikenteessä on talviaikaan nähden enemmän kaiken tasoisia kuljettajia, Pahkin jatkaa. 

Poliisin neuvot juhannusliikenteeseen:

 • Malttia! 
  Ruuhkaliikenteessä ohittaminen on turhaa, koska ajallisesti säästöä syntyy vähän, mutta vaaratilanteita sitäkin enemmän. Malttia tarvitaan etenkin ohituskaistoilla, missä jonoa ohittamalla aiheutetaan kaistojen lopussa ruuhkaa ja jonojen pysähtelyä. Riittävä etäisyys edellä kulkevaan ajoneuvoon antaa kuljettajalle aikaa tehdä oikeita ratkaisuja ja peräänajon riski pienenee. Ennakoiva ja muut tienkäyttäjät huomioiva ajotapa on turvallisen liikenteen lähtökohta. 

 • Kuljettajaksi kokenein ja harkitsevin kuljettaja. 

 • Auto lastataan oikein: 
  Tavarat sijoitellaan niin, etteivät ne pääse ajon aikana lentämään äkkijarrutuksissa tai muustakaan syystä. Kaikki autossa olijat käyttävät turvavöitä ajon aikana. 

 • Auton kunto on tarkistettu ennen liikkeelle lähtöä: 
  Ilmanpaineet on tarkistettu renkaista ja nestesäiliöt on täytetty tuulilasinpesunesteellä ja jäähdytysnesteellä. 

 • Auton sisälämpötila säädetään sopivan viileäksi ajovireyden ja matkustusmukavuuden varmistamiseksi. 

 • Tiukkoja aikatauluja on turha laatia itselle, vaan aikaa varataan rauhalliseen etenemiseen ja taukojen pitämiseen. 

 • Jokaisen tavoite on varma ja turvallinen perille pääsy.

Seuraa poliisin somekanavia

Poliisi on aktiivinen myös somekanvilla juhannuksena. 

Twiittaamme 24.–25.6.2021 välisenä aikana (@PoliisiIS). 
Lisäksi poliisi päivittää Facebookia (PKpoliisi) ja Instagramia (Poliisi_IS) eri puolilta Etelä-, ja Pohjois-Savoa sekä Pohjois-Karjalaa keskikesän juhlinnasta.

Korostamme turvallisuutta maanteillä, juhannusjuhlilla sekä vesillä liikuttaessa. Se, että poliisi valvoo monipuolisesti juhannuksen viettoa, tarkoittaa myös sitä, että meidät voi kohdata yllättävissäkin paikoissa. Tule seuraamme somekanaville.

Juhannuksen sää tulee varmasti vaikuttamaan myös siihen, millainen on juhannuksen hukkuneiden ja liikenteessä kuolleiden määrä. Toivottavasti tästä juhannuksesta tulee poikkeus aiempiin, eikä kenenkään meistä tarvitse olla luku juhannustilastossa!

Etelä-Savo Itä-Suomen poliisilaitos Liikenne Pohjois-Karjala Pohjois-Savo Uutinen
Itä-Suomen poliisilaitos
juhannus
liikenne
ruuhkat
valvonta
vesiliikenne