Kaakkois-Suomen alueen passi- ja henkilökorttiruuhkien tilanteesta

Julkaisuajankohta 21.6.2022 16.01
Uutinen

Lupapalveluiden ruuhkainen tilanne jatkuu, mutta teemme parhaamme tilanteen normaalisoimiseksi.

Ruuhkainen tilanne alkoi maaliskuussa ja on jatkunut koko kevään. Ruuhkautumisen syinä ovat koronapandemian aikana kertynyt uusimattomien asiakirjojen suuri määrä ja Ukrainan sodan aiheuttama uusimisten kasvu. 

Tällä hetkellä on yleistä, että voimassa olevasta passista huolimatta haetaan myös henkilökorttia, vaikka kummallakin matkustaminen onnistuu Euroopassa. 

Esimerkiksi voimassa oleva henkilökortti toimii matkustusasiakirjana Espanjan tai Viron matkalla. Tämä kannattaa huomioida matkustusasiakirjan uusimisen kiireellisyyttä arvioidessa.
 
Toukokuussa Kaakkois-Suomen lupasektorille käsiteltäväksi tuli ennätysmäärä passi- ja henkilökorttihakemuksia, yhteensä 9146. Myös kesäkuussa tilanne on jatkunut ruuhkaisena ja ajanvarausjärjestelmässä varattavissa olevat vapaat ajat ajoittuvat elokuulle. 

Lupapalveluiden asiakkaat ovat löytäneet aiempaa paremmin sähköiset palvelut, sillä kuluvan vuoden tammi-toukokuun osalta sähköisen asioinnin käyttöaste oli 80,8 %. Oli vuotta aiemmin vastaavana ajanjaksona 69,4 %.

Kasvaneeseen kysyntään on Kaakkois-Suomen poliisilaitoksella reagoitu lisäämällä resurssia lupapalveluun ja lupatiskien määrää on lisätty kaikilla poliisiasemilla sekä Haminan poliisiasemalle avattiin tiistaisin auki oleva lupapalvelu. Lisäksi ajanvarauskalenteri avattiin 16 viikon aikaikkunassa.

Valtakunnallisen ennusteen mukaan kesän aikana ruuhkien purkamisen toimenpiteet todennäköisesti tuottavat tavoittelemamme tuloksen ja passi- sekä henkilökorttihakemusten määrä palautunee pandemiaa edeltävälle tasolle, myös Kaakossa. 

Lupasektorijohtaja kiittää asiakkaita pääosin positiivisesta suhtautumisesta palveluumme ajoittain pitkistä jonotusajoista ja ajanvaraukseen liittyvistä viiveistä huolimatta. Alkuvuoden aikana 78 % asiakkaistamme on antanut positiivista palautetta palveluistamme.


 

Etelä-Karjala Kaakkois-Suomen poliisilaitos Kouvola Kymenlaakso Poliisin lupapalvelut Uutinen