En man som förstörde två polisbilar med en skoplastare misstänks för mordförsök

Utgivningsdatum 22.11.2021 13.21 | Publicerad på svenska 25.11.2021 kl. 8.13
Nyhet

Polisen i Västra Nyland undersöker ett fall där en man är misstänkt för att ha förstört två polisbilar med en skoplastare och hotat en polis till livet i Hattula den 21 november. I detta skede av förundersökningen misstänks mannen för mordförsök, grovt rattfylleri och grovt äventyrande av trafiksäkerheten.

Händelserna fick sin början när en patrull från polisinrättningen i Tavastland upptäckte en skoplastare som rörde sig vårdslöst på Aulangontie ungefär klockan 1.22. Skoplastaren körde ibland över till filen för mötande trafik. Polisen försökte få förarens uppmärksamhet med stoppljus och sirener, men föraren stannade inte.

I korsningen vid Laukkumäentie svängde föraren skoplastaren och körde emot polispatrullerna som deltog i uppdraget. När polisen drog sig tillbaka för ett ögonblick körde föraren in på gårdsplanen till en närliggande fastighet. Där tände han skoplastarens arbetsbelysning och lyfte upp skopan.

Polisen anade vem föraren var och denna person svarade också i telefonen i skoplastarens förarhytt. Under flera samtal hotade föraren att köra på poliserna och polisbilarna. När underhandlingarna pågått i ungefär två och halv timme startade den misstänkte skoplastaren och körde mot två polisbilar. Båda polisbilarna förstördes så att de inte kan repareras.  Inga poliser befann sig i bilarna vid kollisionen.

För att få ett slut på den brottsmisstänktes farliga handlande avfyrade polisen skott mot skoplastarens motorrum. Skotten stoppade inte skoplastaren och den misstänkte körde in på gårdsplanen till fastigheten bredvid och steg ur skoplastaren. I detta skede tog polisen fast honom.
Flera polispatruller kom med i uppdraget under händelsernas gång. Området spärrades av för den övriga trafiken för att skydda utomstående personer.

I detta skede av förundersökningen misstänker polisen mannen som körde skoplastaren för mordförsök, grovt rattfylleri och grovt äventyrande av trafiksäkerheten. Enligt undersökningsledaren Jyrki Kallio är förundersökningen fortfarande i inledningsskedet beträffande händelserna och parterna kommer att förhöras så snabbt som möjligt. Ingen av poliserna skadades fysiskt i situationen.

Polisinrättningen i Västra Nyland sköter förundersökningen av fallet. Beträffande polisens användning av vapen utreds fallet av åklagaren.

Brott och utredning Hattula Nyheter Polisinrättningen i Västra Nyland