Katalysaattorivarkauksia Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella

12.2.2021 13.41
Uutinen

Katalysaattorivarkaudet ovat yli kymmenkertaistuneet koko Suomessa vuoden 2020 aikana. Sama ilmiö on ollut aiemmin Euroopassa, joten oli odotettavissa, että ilmiö laajenee myös Suomeen jossakin vaiheessa.

Katalysaattoreita anastetaan niiden sisältämien jalometallien rodiumin, platinan ja palladiumin takia. Näiden jalometallien hinta on ollut nousussa. Katalysaattorista riippuen niistä maksetaan useista kympeistä useisiin satoihin euroihin kappaleelta.

- Yleisin tekotapa on, että yöaikaan katalysaattori sahataan irti pysäköidystä autosta metallityökalulla. Katalysaattoreita varastetaan paljon myös vanhoista ns. romuautoista, joiden katalysaattoreissa on ollut arvokkaita jalometalleja alun perin enemmän ja siten niistä voi saada hyvän hinnan, kertoo rikoskomisario Leif Malmberg Itä-Uudenmaan poliisista.

Katalysaattorivarkaudet Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella vuonna 2020

Katalysaattorivarkauksia tai niiden yrityksiä on ilmoitettu myös Itä-Uudenmaan poliisille melko paljon. Varkauksia on tapahtunut eri puolilla poliisilaitoksen aluetta.

- Vuonna 2020 katalysaattorivakauksia tai niiden yrityksiä tapahtui poliisilaitoksemme alueella yhteensä 87 ja eniten niitä varastettiin Vantaan, Porvoon ja Keravan alueilla. Vantaalla niitä tapahtui ehdottomasti eniten, jossa varkauksia kirjattiin peräti 51, Malmberg jatkaa.

Katalysaattorivarkauden ovat jatkuneet myös tänä vuonna

Katalysaattorivarkauden ovat jatkuneet myös tänä vuonna. Alkuvuoden, 1.1. - 11.2.2021 välisenä aikana Itä-Uudenmaan poliisille niitä oli kirjattu 12 ja ne ovat jakaantuneet melko tasaisesti eri kuntien ja kaupunkien alueelle. Viisi varkauksista on tapahtunut Hyvinkäällä.

Yksittäisiä kiinniottoja tehty eri puolilla Suomea

Eri puolilla Suomea tehtyihin katalysaattorivarkauksiin on tehty yksittäisiä kiinniottoja. Epäillyt ovat olleet sekä suomalaisia että ulkomaalaisia. Varsinaista tekijäprofiilia ei näillä tiedoilla ole helppo määrittää.

Kaikki havainnot katalysaattorivarkauksista ovat arvokkaita poliisille

Poliisi on kiinnostunut kaikista katalysaattorivarkauksiin liittyvistä vihjeistä ja havainnoista.

- Akuuteissa tapauksissa soitto yleiseen hätänumeroon 112 ja muissa tapauksissa pyydämme laittamaan tietoa Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen vihjesähköpostiin [email protected], Malmberg sanoo.

 

Itä-Uudenmaan poliisilaitos Rikokset ja tutkinta Uutinen
varkaus