Kokoontumisajoja, väkivaltatehtäviä, ryöstörikoksia ja omaisuuteen kohdistuneita rikoksia Itä-Uudellamaalla

Julkaisuajankohta 5.7.2022 10.56
Uutinen

Nuorten tutkintaryhmässä on myös paljastettu ja selvitetty useita nuorten tekemiä rikoksia. Esitutkinta näiden tapausten osalta on käynnissä.

Kokoontumisajot ja moottoripyörien kiihdytysajot työllistivät poliisia

Liikennesektorin viikonloppua värittivät viime viikonloppuna jälleen kokoontumisajot sekä moottoripyörien kiihdytysajot. Kesäisen lämmin viikonloppu oli muutenkin vilkas, jonka vuoksi liikennepoliisisektorin partiot tukivat valvonta- ja hälytystoimintasektorin partioita hälytystehtävien hoitamisessa. 

– Kokoontumisajoja järjestettiin lauantaina muun muassa Järvenpäässä, johon kokoontui noin 200 ajoneuvoa. Vantaalla taas kokoontui noin 200-300 ajoneuvoa ja tie oli vieläpä suljettu kiihdytysajoja varten. Samaan aikaan myös Porvoossa järjestettiin vastaavanlaiset moottoripyörien kiihdytysajot, kertoo rikoskomisario Jukka Mustapää.

Näistä kokoontumisajoista ei selvitty ilman ylilyöntejä. Valvonnan yhteydessä muutamalle kuljettajalle mitattiin nopeuksia, joiden takia heidän epäillään syyllistyneen törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen. 

Lisäksi viikonloppuna poliisin haaviin jäi useita muitakin kiireisiä kuljettajia, rattijuoppoja sekä kortittomia kuljettajia.

Kesän kiireisin viikko

Viime viikko oli Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella tähän mennessä kesän kiireisin. Erilaisia poliisitehtäviä hoidettiin yli 2 200 ja tehtäviä riitti aina aamun pikkutunneille saakka. Kotihälytystehtäviä viikon aikana hoidettiin 133. 

Viikkoa värittivät myös väkivaltatehtävät, useat ryöstörikokset ja omaisuuteen kohdistuneet rikokset. Osassa tapauksista poliisin partiot saivat epäiltyjä kiinni itse teossa. 

– Pahoinpitelyrikoksia kirjattiin viime viikolta 49. Niihin liittyviä väkivaltatehtäviä esiintyi muun muassa Hyvinkäällä, Järvenpäässä, Keravalla ja Tuusulassa. Varkauden kohteina olivat Tuusulassa muun muassa räjähdekontti sekä pyöräkuormaaja. Vantaalla varkaiden mukaan lähti arvokas aggregaatti ja pari ajoneuvoa. Asuntomurtoja viikolta kirjattiin yhdeksän, kertoo komisario Olavi Merihaara.

Lauantaiaamuna 2.7. Vantaalla Kehä III:lla tapahtui myös kuolemaan johtanut liikenneonnettomuus. Auto oli ajautunut toistaiseksi tuntemattomasta syystä ulos tieltä ja osunut tolppaan.

– Ulosajon syyn selvittäminen on vielä kesken, mutta poliisin saaman materiaalin perusteella tapauksen ei epäillä johtuneen liian kovasta ajonopeudesta, kertoo tapauksen tutkinnajohtaja rikoskomisario Timo Luoto.

Useita kahden nuoren miehen tekemiä rikoksia tutkinnassa

Itä-Uudenmaan poliisin nuorten tutkintaryhmässä on tutkittavan useita vakavia rikostapauksia, joista epäillään 16-vuotiasta ja 14-vuotiasta nuorta miestä. 

– Teot ovat tapahtuneet Järvenpäässä 23.-30.6.2022 välisenä aikana. Teoista epäiltyjen epäillään muun muassa ryöstäneen arvokkaan puhelimen pistoolimallisella aseella uhkaamalla, pahoinpidelleen henkilön maahan kaatamalla ja potkineen maassa maannutta. Lisäksi poliisi epäilee, että he ovat tunkeutuneet asuntoon anastamillaan avaimilla ja rikkoneet asunnossa omaisuutta ja ryöstäneet ja pahoinpidelleet toisenkin henkilön, kertoo tapausten tutkinnanjohtaja rikoskomisario Sampsa Aukio.

16-vuotias on nyt vangittu todennäköisin syin epäiltynä kahdesta ryöstöstä, törkeästä varkaudesta, törkeästä kotirauhan rikkomisesta, rattijuopumuksesta ja laittomasta uhkauksesta. 14-vuotias epäilty tullaan ohjaamaan sosiaaliviranomaisten palveluiden piiriin.

Huoltoasemien maksuautomaatteja varkaiden mukaan

Viime viikonloppuna, lauantain vastaisena yönä, varkaiden mukaan lähti lyhyen ajan sisällä kaksi setelimaksuautomaattia. 

– Ensimmäinen varkauksista tapahtui 2.7. noin kolmen aikaan aamuyöllä Myrskylässä, jossa kaupan pihassa sijaitseva kylmäaseman maksuautomaatti oli revitty irti ja siitä oli anastettu käteistä rahaa. Toinen varkauksista tapahtui Askolassa, jossa niin ikään kaupan pihassa olevan kylmäaseman maksuautomaatti oli revitty irti ja siitä oli anastettu käteistä rahaa, kertoo rikoskomisario Krista Vallila.

Molemmat teot ovat tallentuneet kiinteistön valvontakameroihin. Näitä lyhyen ajan sisällä ja lähellä tosiaan tapahtuneita tapauksia tutkitaan poliisissa rikosnimikkeelllä varkaus.

Itä-Uudenmaan poliisilaitos Liikenne Poliisin ennalta estävä toiminta Rikokset ja tutkinta Uutinen Valvonta- ja hälytystoiminta