Kokoontumisajot, kotihälytykset ja kortittomat kuljettajat työllistivät poliisia viime viikolla

Julkaisuajankohta 24.5.2022 13.20
Uutinen

Itä-Uudenmaan poliisia työllistivät viime viikolla pahoinpitelyrikokset, ryöstörikokset, kokoontumisajot ja kortittomat kaaharit. Viikolla järjestettiin myös Pidä huolta! -valistuskonsertteja yläasteikäisille nuorille yhteistyössä Helsingin poliisisoittokunnan kanssa.

Poliisin viikko oli valvonta- ja hälytystoimintasektorille taas kiireinen. Viikon tehtävämäärä oli hieman suurempi, kuin edeltävän viikon vastaava. Poliisi hoiti viikon aikana yhteensä 1830 erilaista hätäkeskuksen antamaa ja partioiden oma-aloitteisesti tekemää tehtävää.

Yleisillä paikoilla tapahtuvien pahoinpitelyrikosten määrä kasvussa

Yleisten paikkojen pahoinpitelyrikoksia poliisi kirjasi viikon aikana 39, mikä oli enemmän kuin edellisen viikon määrä (30). Yksityisellä paikalla tapahtuvia pahoinpitelyrikoksia kirjattiin 33 kappaletta, mikä oli kymmenen vähemmän kuin edellisellä viikolla. 

Tehtävistä 860 painottui viikonlopun ajalle (perjantai 18.00 – sunnuntai 24.00) ja viikonlopun yöt olivat kiireisiä. Poliisia työllistivät rattijuopumukset, kotihälytykset, pahoinpitelyt sekä yleisten paikkojen häiriöt. Viikonlopun aikana poliisi hoiti 228 kappaletta yksilönsuojaan kohdistuvia rikoksia, mistä kotihälytysten määrä oli 61 kappaletta. Kotihälytykset jakautuivat häiritsevän metelin, perheväkivallan ja henkilön tai henkilöiden ollessa häiriöksi varsin tasaisesti. Valitettavasti eniten kotihälytyksiä aiheutti perheväkivalta, joita kirjattiin 22 kappaletta.

Ryöstörikoksia liki puolet enemmän kuin edellisviikolla

Itä-Uudenmaan poliisin tilastossa on nähtävissä kesän lähestyminen ja ihmisten liikkuvuuden lisääntyminen - ryöstöjä oli viime viikolla lähes puolet enemmän kuin edellisviikolla. 

– Ryöstörikosten määrä jatkoi edelleen nousuaan. Edellisellä viikolla poliisi kirjasi 7 ryöstöilmoitusta, mutta nyt niitä kirjattiin peräti 12 kappaletta, kertoo komisario Aki Rantahuhta. 

Poliisi muistuttaa, että niinkin vakavista rikoksista kuin ryöstö tulee ilmoittaa aina pikaisesti hätäkeskukseen soittamalla 112. Hätäkeskukseen tulee ilmoittaa, olitpa sitten ryöstön uhri tai sivullinen silminnäkijä, sillä näin poliisi pääsee mahdollisimman pikaisesti epäillyn jäljille.

Kokoontumisajot työllistivät poliisia ja aiheuttivat häiriöitä

Lukuisat kokoontumisajot aiheuttivat häiriöitä ja liikennerikollisuutta tapahtumapaikoilla ja niiden lähialueilla lauantaina.

– Paljastimme viikonloppuna useita vakavia liikennerikoksia ja jouduimme puuttumaan vaaralliseen ajamiseen. Pysäytimme säännösten vastaisesti muutettuja ajoneuvoja, lähinnä mopoja ja kevytmoottoripyöriä, komisario Asko Sartanen kertoo.  

Rattijuopumukset, törkeät rattijuopumukset ja törkeät liikenneturvallisuuden vaarantamiset kuitenkin laskussa
– Teimme päivävuoroissa rattijuopumus- ja mopovalvontaa etukäteissuunnitelmamme mukaisesti. 
Kirjasimme rattijuopumuksia 517, joista yksi oli törkeä. Törkeitä liikenteenvaarantamisia oli seitsemän ja piittaamattomuuksia 23, Sartanen toteaa.   

Viikonloppuna Itä-Uudenmaan poliisi kohtasi koko alueellaan 17 ilman ajo-oikeutta ajanutta kuljettajaa. 
– Liikenteessä tapahtuvien rikosten osalta voidaan kuitenkin todeta, että rattijuopumukset, törkeät rattijuopumukset ja törkeät liikenneturvallisuuden vaarantamiset laskivat kautta linjan. Toivottavasti sama linja jatkuu pidempäänkin ja tiellä liikkujat saavat nauttia turvallisista kilometreistä tiellä ilman pelkoa kaahareista ja rattijuopoista. Poikkeuksia kuitenkin edelleen on ja esimerkiksi Sipoon suunnalla meitä työllistivät kortittomat kaaharit, kertoo komisario Sartanen. 

Poliisin tutkintaan päätyi useita liikennerikosjuttuja Sipoon suunnalta

Porvoon moottoritiellä poliisipartio mittasi perjantai-iltana henkilöautoa kuljettaneelle parikymppiselle miehelle nopeudeksi 178 km/h, kun suurin sallittu nopeus kyseisellä tieosuudella on 120 km/h. Kuljettaja määrättiin ajokieltoon epäiltynä törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. 

Tämän lisäksi poliisipartio pysäytti perjantaina yöllä Sipoossa henkilöauton, jonka kuljettajalle tehty tarkastus antoi aihetta epäillä tämän syyllistyneen liikennejuopumukseen. 
– Mieskuljettajan ajo-oikeus oli vanhentunut, joten häntä epäillään rattijuopumuksen lisäksi kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta, kertoo rikoskomisario Freddie Cederlund.

Samana yönä poliisi pysäytti Nikkilässä henkilöauton, jonka kuljettajalle tehty puhalluskoe ylitti rattijuopumukselle säädetyn rajan. 
– Tämä naiskuljettaja oli lisäksi ennestään ajokiellossa, joten häntä epäillään rattijuopumuksen lisäksi kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta, Cederlund toteaa.

Varhain lauantaiaamuna poliisi pysäytti Sipoossa henkilöauton, jonka kuljettajalle tehty tarkastus antoi aihetta epäillä tämän syyllistyneen liikennejuopumukseen. Kuljettaja määrättiin ajokieltoon.

Pidä huolta -valistuskonsertit järjestettiin toista kertaa livenä

Helsingin poliisisoittokunnan Pidä huolta! -valistuskonsertit yläasteikäisille nuorille järjestettiin 18.5. ja 19.5. Vantaalla ja 20.5. Keravalla. Tämä oli nyt toinen kerta, kun konsertit voitiin järjestää liveyleisön edessä. Ensimmäisen kerran konsertit järjestettiin Vantaalla vuonna 2019 ja syksyllä 2020 konsertti lähetettiin striimattuna kouluihin Kulttuuritalo Martinuksesta. 

Helsingin poliisilaitos kehitti vuonna 2017 uudenlaisen valistuskonserttikonseptin, jossa nuorille kerrotaan päihteistä, itsemääräämisoikeudesta, sosiaalisesta mediasta ja kiusaamisesta. Nämä aiheet tarjoiltiin myös viime viikon konserteissa nuorille kuvien, faktapohjaisten esimerkkien sekä ammattiorkesterin esittämän musiikin keinoin.

– Rikosten ennalta estäminen on poliisin päätehtäviä. Aiemmat Vantaalla järjestetyt valistuskonsertit ovat osoittautuneet menestykseksi niin aikuisten kuin nuorten keskuudessa. Näiden konserttien avulla voimme tavoittaa yhden kokonaisen ikäluokan kerralla, joten konserteilla on valtava merkitys myös ennalta estävän tiedonjakamisen näkökulmasta, konsertissa Itä-Uudenmaan poliisia edustanut vanhempi konstaapeli Tiina Kuosa kertoo.

Poliisin palvelupisteiden aukioloihin muutoksia kesällä

– Jotta Itä-Uudenmaan poliisilaitos pystyy tarjoamaan asiakkailleen palveluita myös kesälomakaudella, on joitakin palvelupisteitä suljettava kesäkaudella ja keskitettävä henkilöstöä suurempiin palvelupisteisiin, toteaa lupapäällikkö Anne Rautala. 

Nurmijärven ja Loviisan poliisiasemien poliisi- ja lupapalvelut suljetaan 6.6.-28.8.2022 väliseksi ajaksi. Mäntsälän kunnantalo on suljettu heinäkuun ja siten myös poliisin Mäntsälän asiointipisteen lupapalvelut on suljettu 4.-31.7. välisen ajan.

Itä-Uudenmaan poliisilaitos tarjoaa palveluita Vantaan, Järvenpään, Porvoon ja Hyvinkään poliisiasemilla sekä Keravan asiointipisteessä. Löydät kaikki poliisin palvelupisteiden aukioloajat ja sähköiset palvelut osoitteesta www.poliisi.fi.
 

Itä-Uudenmaan poliisilaitos Liikenne Poliisin ennalta estävä toiminta Poliisin lupapalvelut Rikokset ja tutkinta Valvonta- ja hälytystoiminta