Koskelan henkirikoksen esitutkinta on valmistunut

Julkaisuajankohta 27.1.2021 10.47
Uutinen

Poliisi on saanut valmiiksi Koskelassa 4.12.2020 tapahtuneen henkirikoksen esitutkinnan. Juttu siirtyy syyteharkintaan torstaina 28.1.2021. Syytteen nostamisen määräpäivä on 5.2.2021. Rikosnimikkeenä henkirikosepäilyn osalta on murha.

Esitutkinnassa poliisille on piirtynyt kuva, jonka mukaan uhria on pidetty kaverina, mutta samaan aikaan alisteisessa asemassa verrattuna muihin porukan jäseniin. Toimintaa voi pitää pitkään jatkuneena väkivaltaisena kiusaamisena, joka on johtanut tapahtumailtana uhrin kuolemaan.

Poliisin suorittaman tutkinnan perusteella on syytä epäillä, että epäiltyjen tarkoituksena oli juottaa uhri humalaan perjantaina 4. joulukuuta ja kohdistaa häneen väkivaltaa illan aikana. Esitutkinnan perusteella on saatu viitteitä siitä, että epäillyt juottivat uhrille alkoholia myös väkisin.

Väkivallan epäillään alkaneen melko nopeasti sen jälkeen, kun epäillyt ja uhri ovat saapuneet Koskelan sairaala-alueelle. Yksi epäillyistä on poistunut alueelta joksikin aikaa, mutta palannut myöhemmin takaisin. Väkivalta on jatkunut poliisin tietojen mukaan noin 3–4 tunnin ajan eri muodoissaan.

– Kaikkien epäillään kohdistaneen väkivaltaa uhriin, minkä lisäksi väkivaltaa ja nöyryyttäviä tekoja on kuvattu sekä lähetelty epäiltyjen kesken Snapchatissa. Poliisilla ei ole tiedossa, että materiaalia olisi levitetty muille henkilöille, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Forss.

Kaksi murhasta epäiltyä on väittänyt, että kolmas epäilty kohdisti väkivaltaa myös heihin, minkä takia murhan lisäksi asiassa on selvitetty myös kahta pahoinpitelyä. Poliisi epäilee kuitenkin murhan tehdyksi yksissä tuumin. Epäillyt ovat lähteneet paikalta pois yhdessä ja myös keskustelleet yhdessä seuraavina päivinä ennen kiinniottoja.

Esitutkinnassa selvisi uusia henkirikoksen uhriin kohdistuneita rikosepäilyjä

Henkirikoksen lisäksi poliisi on suorittanut esitutkinnan seuraavien epäiltyjen rikosten osalta:

Ryöstö perjantaina 14.8.2020
Ryöstö tapahtui Itä-Pasilassa, ja teosta epäillään neljää samana vuonna syntynyttä poikaa. Heistä yksi epäilty ei liity muihin tekoihin, mutta kolme muuta epäiltyä ovat samat kuin murhaepäilyssä. Yksi kolmesta murhaepäillystä näki todennäköisesti uhrin tuolloin ensimmäistä kertaa.

Poliisin tietojen mukaan kaksi uhrin entuudestaan tuntemaa epäiltyä kutsui uhrin paikalle tavoitteenaan ryöstää tältä omaisuutta käyttäen hyväksi kahta muuta poikaa. Uhri suostuteltiin myymään ”feikkihuumeita” kahdelle muulle pojalle, joiden kanssa oli etukäteen sovittu uhrin ryöstämisestä. Uhriin kohdistettiin teossa lievää väkivaltaa ja häneltä vietiin omaisuutta sekä vähäinen määrä rahaa. 

Uhri kertoi ryöstöstä muille henkilöille, ja tapauksesta tehtiin rikosilmoitus syyskuussa 2020.

Pahoinpitely ja huumausaineen käyttörikos perjantaina 6.11.2020
•    Tapahtunut samassa paikassa kuin murha.
•    Epäillyt ovat samat kaksi poikaa, joiden epäillään suunnitelleen uhrin ryöstön 14.8.2020.
•    Edellä mainittujen poikien epäillään myös käyttäneen huumausaineita pahoinpitelyn yhteydessä.
•    Samat kaksi poikaa ovat väittäneet, että kolmas murhasta epäilty henkilö kohdisti heihin väkivaltaa murhaepäilyn yhteydessä.

Pahoinpitely perjantaina 13.11.2020
•    Tapahtunut samassa paikassa kuin murha.
•    Kaikkia kolmea murhasta epäiltyä poikaa epäillään myös tästä teosta.

Pahoinpitely perjantaina 20.11.2020
•    Tapahtunut samassa paikassa kuin murha.
•    Kaikkia kolmea murhasta epäiltyä poikaa epäillään myös tästä teosta.

Epäillyt ovat kohdistaneet sekä kaikkien edellä mainittujen pahoinpitelyiden että murhaepäilyn aikana uhriin väkivaltaa. Motiivina on ollut rangaistus uhrin toiminnasta tai väitetystä toiminnasta.

–    Tekoja voidaan pitää sadistisina, ja ne on tehty puolustuskyvyttömän uhrin kustannuksella. Tapahtumiin liittyy useita nöyryyttäviä elementtejä, sanoo tutkinnanjohtaja Forss.

Poliisi ei tiedota eikä kommentoi rikosepäilyä enää jutun siirryttyä syyteharkintaan. Poliisi kiittää vielä tiedostusvälineitä ja kansalaisia useista vihjeistä, jotka edesauttoivat asian selvittämistä.

Helsingin poliisilaitos Helsinki Rikokset ja tutkinta Uusimaa Uutinen