Kotihälytystehtäviä, liikenneonnettomuuksia ja kortittomia kuljettajia Itä-Uudellamaalla

Julkaisuajankohta 25.1.2022 14.52
Uutinen

Viime viikolla Itä-Uudenmaan poliisia työllistivät kotihälytystehtävät, useat liikenneonnettomuudet ja kortittomat kuljettajat. Lisäksi joulukuussa Vantaalla tapahtuneen väkivallanteon esitukinta saadaan tänään päätökseen.

Väkivaltaan liittyvien tehtävien määrä nousussa

Poliisin viime viikko oli valvonta- ja hälytystoiminnan kannalta taas kiireinen ja piti sisällään 1615 erilaista poliisitehtävää. Tehtävistä taas suurin osa, 650 tehtävää, painottui viikonloppuun.

– Siitä huolimatta, että koronarajoitukset pitivät ravintolat suljettuina, molemmat viikonloppuyöt olivat ajankohtaan nähden hyvinkin vilkkaita. Ihmisten turvallisuuteen liittyviä tehtäviä hoidettiin yli 200, joista kotihälytystehtäviä oli 110 eli yli puolet koko viikon kotihälytystehtävistä, kertoo komisario Jarmo Ojala.

Kotihälytystehtävien määrä on koronarajoitusten aikana ollut varsinkin viikonloppuisin korkea. Tehtävistä suurin osa on ollut maininnalla henkilö häiriöksi, mutta nyt väkivaltaan liittyvät tehtävät yksityisillä paikoilla, eli ihmisten kodeissa, ovat olleet nousussa ja ylittivät viime viikolla nämä häiriöihin liittyvät tehtävät.

– Poliisin erilaiset henkilön suojaan liittyvät tehtävät ovat olleet koronaepidemian aikana selvässä nousussa. Tämä kuvaa selvästi sitä, miten osalla ihmisiä menee entistä huonommin. Poliisi kohtaa työssään usein myös mielenterveysongelmista kärsiviä ihmisiä, jotka ovat ikään kuin pudonneet yhteiskunnan suojaverkon ulkopuolelle, Ojala jatkaa.

Yleisten paikkojen pahoinpitelyrikoksia kirjattiin viime viikolla 18 ja yksityisten paikkojen pahoinpitelyitä 39 kun vastaavat luvut olivat edellisellä viikolla 20 ja 38.  Ryöstörikoksia kirjattiin viisi, muuten tehtävät olivat pitkälti päihtyneitä, rattijuoppoja, omaisuusjuttuja, virka-apujen hoitamista, etsintäkuulutettujen hakuja, liikenteestä aiheutuvia tehtäviä sekä yleisen järjestyksen ja turvallisuuden valvontaa paikoissa missä ihmisiä liikkuu ja oleskelee. Erilaisten henkeen ja terveyteen kohdistuvien rikosten määrä on tasaantunut, mutta tehtävillä esiintyy edelleen tasaiseen tahtiin teräaseita, käsiaseita tai muita vaarallisia astaloita.

Liikenteestä johtuvia tehtäviä eri puolilla poliisilaitoksen aluetta

– Erilaisia liikenteestä johtuvia tehtäviä poliisilaitoksen alueella oli viime viikon aikana taas huima määrä. Viime viikon maltillisen 88:n liikennetehtävän jälkeen tällä viikolla poliisi hoiti niitä 149, joista peurakolareiden osuus oli 22, summaa Ojala.    

Hälytystehtävien hoitamista, liikenneonnettomuuksia ja kortittomia kuljettajia

– Viikonlopun lumisade rauhoitti kuljettajien ajonopeuksia poliisilaitoksemme alueen pääväylillä. Vain kahden kuljettajan epäillään syyllistyneen vakavaan piittaamattomuuteen liikenneturvallisuutta kohtaan ja yhden kuljettajan törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen. Se sijaan viiden kuljettajan epäillä syyllistyneen kulkuneuvon kuljettamiseen oikeudetta, kertoo komisario Asko Sartanen.

Maltillisista nopeuksista huolimatta liikenneonnettomuuksilta ei viime viikonkaan aikana vältytty ja niiden hoitaminen työllisti myös liikennepoliisisektorin partioita useaan otteeseen. Liikenneonnettomuuspaikoilla lisävaaraa aiheutti niin poliisin kuin pelastuslaitoksen mielestä ohiajavien autojen kova tilannenopeus. Yhdessä tapauksista onnettomuuspaikan ohi ajanut henkilöauto oli törmätä poliisiauton kylkeen.

– Myös tälle viikolle on luvattu hyvin vaihtelevia sääolosuhteita, joten on tärkeää muistaa sovittaa nopeudet ja välimatkat edellä ajavaan kuljettajaan keliolosuhteisiin sopiviksi., Sartanen jatkaa.

Vantaalla joulukuussa tapahtuneen väkivallanteon esitutkinta valmistuu tänään

Itä- Uudenmaan poliisissa on ollut tukittavana joulukuussa Vantaan Hakunilassa sijaitsevassa yksityisasunnossa tapahtunut väkivallanteko, jossa naisen epäillään puukottaneen miestä aiheuttaen tälle sairaalahoitoa vaativat vammat.

– Epäilty tekijä otettiin kiinni heti paikan päältä asuntoon suoritetun poliisitehtävän yhteydessä ja hän on kuulusteluissa myöntänyt teon. Epäillyn ja uhrin välille oli tullut riitaa ja epäillyn kertoman mukaan uhri oli pitänyt häntä asunnossa vastoin hänen tahtoaan, kertoo komisario Paavo Ritari.

– Tapausta on tukittu meillä Itä-Uudenmaan poliisissa epäillyn osalta tapon yrityksenä ja uhrin osalta vapauden riistona ja ampuma-aserikoksena. Esitukinta saadaan päätökseen tänään ja sen jälkeen tapaus siirtyy Itä-Uudenmaan syyttäjälle syyteharkintaan, Ritari jatkaa.
 

Itä-Uudenmaan poliisilaitos Liikenne Rikokset ja tutkinta Uutinen Valvonta- ja hälytystoiminta