- Poliisi
- fi
- Ajankohtaista
- Uutinen
Kuljettajan heikentynyt terveydentila muodostaa suuren riskin turvallisuudelle
Ajoterveyden valvonta on keskeinen osa poliisin suorittamaa lupavalvontaa. Jos kuljettajan terveydentila on puutteellinen, muodostaa hän suuren riskin sekä itsensä että muiden tielläliikkujien turvallisuudelle. Siksi on tärkeää puuttua asiaan hyvissä ajoin, muistuttaa Länsi-Uudenmaan poliisi.
Poliisi suorittaa valvontaa muun muassa ikään perustuvien tarkistusten muodossa, mikäli ajo-oikeuden haltijalla on kuorma- tai linja-auton ajo-oikeus. Poliisi voi määrätä ajo-oikeuden haltijan toimittamaan määräajassa lääkärin- tai erikoislääkärinlausunnon, mikäli on syytä epäillä, ettei henkilö enää täytä ajokorttiluvan saamisen edellytyksenä olevia terveysvaatimuksia. Näin voi käydä myös silloin, jos henkilö ei terveydentilansa vuoksi enää kykene kuljettamaan turvallisesti ajoneuvoa, jonka ajo-oikeus hänellä on.
− Edellä kuvatun kaltainen epäilys voi syntyä poliisin liikenteessä tekemän havainnon perusteella tai esimerkiksi muun ajo-oikeusasian käsittelyn yhteydessä. Lisäksi terveydenhuollon ammattihenkilöillä on velvollisuus ilmoittaa poliisille, mikäli ajo-oikeuden haltija ei täytä ajoterveysvaatimuksia. Tällöin poliisin tehtäväksi jää määrätä ajo-oikeuden haltija ajokieltoon toistaiseksi, kertoo lupaesimies Anniina Torvinen.
Lääkärin ilmoituksen perusteella Länsi-Uudenmaan poliisi on kuluvana vuonna määrännyt alueellaan reilut 500 ajokieltoa. Kaiken kaikkiaan poliisilaitos vastaanottaa vuosittain tuhansia lääkärinlausuntoja.
− Yleisesti ottaen voidaan todeta, että terveydentilan valvontaan liittyvien asioiden käsittelymäärät ovat olleet kasvussa edellisvuoteen verrattuna, sanoo Torvinen.
Poliisi toivoo valppautta myös ajo-oikeuden haltijalta itseltään − omaisillakin on tärkeä rooli
Mikäli poliisi tavoittaa liikenteestä kuljettajan, jonka edellytykset jatkaa ajoa turvallisesti eivät ole riittävät, voidaan kuljettaja määrätä jo tien päällä ajokieltoon terveydentilan ilmeisen heikentymisen perusteella. Väliaikaisesta ajokiellosta ilmoitetaan poliisin lupavalvontaan, joka vastaa jatkotoimenpiteistä.
Tyypillisesti ajo-oikeuden haltija määrätään toimittamaan lääkärinlausunto, minkä lisäksi tämä voidaan määrätä suorittamaan ajokoe. Mikäli lausuntoa ei toimiteta määräajassa tai se on kielteinen, määrätään ajo-oikeuden haltija ajokieltoon toistaiseksi. Poliisipartioiden liikenteessä tekemien havaintojen perusteella poliisi käsittelee Länsi-Uudellamaalla vuosittain kymmeniä tapauksia, joissa ajo-oikeuden haltija on tullut määrätä ajokieltoon heikentyneen terveydentilan perusteella.
Poliisin valvova silmä ei kuitenkaan ulotu kaikkialle. On tärkeää, että itse ajo-oikeuden haltija sekä tämän omaiset aktivoituvat, mikäli epäilevät ajoterveydentilan heikentyneen.
− Jos omainen huomaa, että läheisellä on terveyteen perustuvia vaikeuksia selvitä liikenteessä, tulisi asia ottaa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa puheeksi läheisen kanssa. Läheistä voi kehottaa luopumaan ajo-oikeudesta omaehtoisesti. Tämä tapahtuu tekemällä rauettamisilmoitus Ajovarmaan. Ajo-oikeuden rauettamista koskevan ilmoituslomakkeen löytää muun muassa Traficomin verkkosivuilta, Torvinen ohjeistaa.
Mikäli asiasta keskusteleminen ei tuota tuloksia, eikä läheinen ole halukas selvittämään asiaa oma-aloitteisesti terveydenhuollossa, voi huolestunut omainen olla yhteydessä ajo-oikeuden haltijan asuinpaikan poliisilaitokseen. Poliisille tehtävässä ilmoituksessa tulisi yksilöidä mahdollisimman tarkasti ja luotettavasti, millaisista haasteista on kyse ja miten nämä ilmenevät.