Kysy ja keskustele nuorisorikollisuudesta Suomi24-sivustolla

Julkaisuajankohta 6.3.2024 16.22
Uutinen
Keskustelu on osa Ylen ja Erätauko-säätiön vetämää Hyvin sanottu -hanketta, jonka tavoitteena on kehittää suomalaista keskustelukulttuuria.
Kysy ja keskustele nuorisorikollisuudesta Suomi24-sivustollatorstaina 7.3. kello 16 - 20. .

Poliisin asiantuntijat keskustelevat ja vastaavat kysymyksiin nuorisorikollisuudesta torstaina 7.3.2024 kello 16 - 20. Keskustelu on osa Ylen ja Erätauko-säätiön vetämää Hyvin sanottu -hanketta. Hyvin sanotun tavoitteena on kehittää suomalaista keskustelukulttuuria.

Alaikäisten tekemäksi epäiltyjen rikosten määrä Suomessa on kasvanut erityisesti alle 15-vuotiaiden keskuudessa. Tilanteen ratkaisuun ja rikoskierteen katkaisuun tarvitaan uusia keinoja.

Alaikäisten tekemät väkivaltarikokset kohdistuvat valtaosin toisiin alaikäisiin. Alaikäisten väkivaltarikosten määrä on kasvanut sekä kaupunkimaisissa, taajaan asutuissa että maaseutumaisissa kunnissa. 

Aikuisten rikoskierteitä voidaan katkaista pakkokeinojen, kuten vangitsemisen avulla. 15 - 17-vuotiaisiin on mahdollista kohdistaa poliisin pakkokeinoja viimesijaisina keinoina, mutta alle 15-vuotiaiden osalta poliisilla ei ole keinoja rikoskierteiden katkaisemiseen. Kerran kiinni jäänyt jatkaa myös usein rikosten tekemistä.

Monet kovimmissa rikoskierteissä olevista alaikäisistä on sijoitettu lastensuojelulaitoksiin, josta karkaaminen on helppoa. Kerta toisensa jälkeen karkaava lapsi saattaa sekä uusia vakaviakin väkivaltarikoksia sekä joutua itse uhriksi esimerkiksi seksuaalirikokseen.

Mitä voimme tehdä asialle?

Poliisi tarvitsee riittävät työkalut myös alle 15-vuotiaiden tekemien rikosten tutkintaan. Poliisi haluaa parantaa nuorisorikollisuuteen liittyvää tilannekuvaa keskittämällä hankalimpien nuorten asiat samoille poliiseille ja toimimalla yhteistyössä lastensuojelun kanssa.

Olisiko ratkaisu suljetumpi laitos kovemmassa rikoskierteessä oleville lapsille? Mitä tukipalveluita voisi tarjota kierteessä olevalle nuorelle?

Aiheesta keskustellaan Suomi24-sivustolla torstaina 7.3. kello 16 - 20. Mukana keskustelussa on poliisin asiantuntijoita. 

Keskustelu on osa Ylen ja Erätauko-säätiön vetämää Hyvin sanottu -hanketta, jonka tavoitteena on kehittää suomalaista keskustelukulttuuria.
 

Poliisihallitus Rikokset ja tutkinta Uutinen