Laaja huumausainekokonaisuus pian syyteharkintaan

Julkaisuajankohta 21.1.2022 8.56
Uutinen

Hämeen poliisilla on valmistumassa laaja esitutkinta, jossa on selvitetty huomattavan suuren huumausaine-erän levitystä Lahden seudulla. Tutkinta on liittynyt huumausaineiden maahantuontikokonaisuuteen, josta Keskusrikospoliisi tiedotti helmikuussa 2021. Huumausaineita salakuljetettiin maahan kukka- ja huonekasvilasteihin kätkettynä.

Yksi salakuljetuserä sisälsi 4kg kokaiinia, 44kg amfetamiinia, 100 000 kpl Xanax-tablettia sekä 80 000kpl ekstaasitabletteja ja se noudettiin lahtelaisen henkilön toimesta huhtikuussa 2020 Järvenpäästä. Asiaa on käsitelty huumausaineiden maahantuontiorganisaation, erän Lahteen kuljettaneen miehen ja huumausaineiden tilaajien osalta jo Helsingin käräjäoikeudessa. Näiden henkilöiden osuudesta annettiin tuomio 13.1.2022.

Nyt valmistuvassa esitutkinnassa on selvitetty Lahteen saapuneen erän edelleen levitystä ja sen levityksestä vastannutta paikallista organisaatiota. Rikoskokonaisuudessa on rikoksesta epäiltynä yhteensä 14 eri henkilöä, joista 5 on ollut esitutkinnan aikana vangittuna. Epäillyt ovat 21 - 45 -vuotiaita, pääosin Lahdessa asuvia miehiä sekä naisia. Esitutkinnan mukaan epäillyillä on ollut toiminnassa erilaisia rooleja, osa henkilöistä on toiminut organisaation alimmalla tasolla huumausaineiden säilyttäjinä ja myyjinä, kun taas osalla on ollut työnjohdollinen rooli huumausaineiden levitysorganisaatiossa.

Levitysorganisaation keskeisimmät henkilöt hyödynsivät toiminnassaan vahvasti salattuja viestijärjestelmiä, joiden välityksellä he järjestivät huumausaineiden edelleen levitystä ja organisoivat toimintaan liittyviä kätköpaikkoja.

Tutkinnan yhteydessä paljastui myös toinen, pääosin amfetamiinia sisältänyt lähes 60kg suuruinen, maahantuontierä. Osittain samoista henkilöistä koostuva levitysorganisaatio sai tämän erän haltuunsa marraskuussa 2020 Lohjalla ja se kuljetettiin Lahteen, josta sitä levitettiin muun muassa Kouvolan seudulle.

Näiden kahden suuren huumausaine-erän levittäneen organisaation osalta esitutkinta on valmistumassa lähiviikkoina ja asia siirretään syyteharkintaan loppulausuntomenettelyn jälkeen.
 

Hämeen poliisilaitos Lahti Rikokset ja tutkinta Uutinen