Lapin poliisi on huolissaan mopomiittien aiheuttamista vaaroista

Julkaisuajankohta 15.7.2021 12.38
Uutinen

Lapin poliisi on huolestunut mopomiittien rantautumisesta Rovaniemelle. Kyse ei ole tavanomaisesta kaveriporukoiden kokoontumisesta viikonlopun viettoon ja ajamisesta kaupungilla, vaan ilmiöstä, jolla voi olla vakavat seuraamukset.

Mopomiitit ovat epämuodollisia kokoontumisajoja, joilla ei ole virallista järjestäjää, paikkaa tai turvallisuussääntöjä. Yksittäisessä tapahtumassa voi olla parhaimmillaan useita satoja osallistujia. Ennen kokoontumisissa ajettiin, nykyisin niissä tehdään uhkarohkeita temppuja, joita videoidaan ja jaetaan verkossa. 


Rovaniemellä järjestettiin heinäkuun alussa mopomiitiksi luettava kokoontuminen, johon osallistui yhteensä noin 150-200 mopoa, moottoripyörää ja autoa. Lisäksi sovituille kokoontumispaikoille oli kerääntynyt yleisöä. Ajoneuvoilla poltettiin kumia, temppuiltiin ja ajettiin ylinopeudella. Mopo- ja piikkimiitiksi kutsuttu tapahtuma aiheutti runsaasti poliisitehtäviä ja kokoontumiseen osallistuneille jouduttiin kirjoittamaan myös sakkoja.


Lapin poliisi ei halua estää nuoria kokoontumasta tai tapaamasta toisiaan, mutta tällaisen mittakaavan tapahtumat voivat aiheuttaa häiriön lisäksi vaaratilanteita, sekä haitata liikennettä. Suomessa on mopomiittien yhteydessä tapahtunut lievempien loukkaantumisten lisäksi vakavia tapaturmia ja kuolemaan johtanut onnettomuus. 
Häiritsevä ajo, temppuilu ja kumin polttaminen ei kuulu yleisille teille. Häiritsevällä ja tarpeettomalla ajolla tarkoitetaan erilaista huviajelua, kuten korttelirallia, liikenneympyrän kiertämistä toistuvasti ja mopomiittejä. 


Mopomiittien yhteydessä syyllistytään liian usein erilaisiin liikennerikkomuksiin ja -rikoksiin. Poliisi joutuu säännöllisesti kirjaamaan myös rikosilmoituksia törkeistä liikenneturvallisuuden vaarantamisista, sekä ottamaan ajokortteja pois.  Lisäksi mopojen viritykset pyritään tarkistamaan. 


Temppuilun tai kumin polttamisen seurauksena ajoneuvo voi suistua yleisön joukkoon ja aiheuttaa vakavia vammoja. Poliisi korostaa vanhempien vastuuta ja sitä, että nuorten kanssa keskusteltaisiin avoimesti viikonlopun suunnitelmista. Jos nuori kertoo osallistuvansa mopomiittiin, tulisi keskustella yhdessä tapahtuman vaara- ja riskitekijöistä. Mikäli huoltaja saa tietoonsa mopon viristysaikeet, voi kertoa virittämisen rangaistavuudesta ja siitä, että virittäminen lisää merkittävästi onnettomuusriskiä. 


Taitotemppujen tekeminen kuuluu suljetulle alueelle, jonne ulkopuoliset eivät pääse. Tempuista kiinnostuneita kehotetaan siirtymään organisoidun harrastustoiminnan piiriin esimerkiksi moottoriradoille, joissa on ratavirkailijat, turvallisuussäännöt ja vastuukysymykset kunnossa.


Poliisi on kiinnostunut mopomiittejä koskevista havainnoista ja tiedoista, jotka voi lähettää sähköpostiosoitteeseen ati.lappi@poliisi.fi