Trafikolyckor, misshandelsfall och övervakning av näringsförbud i Östra Nyland

Utgivningsdatum 19.10.2021 13.19 | Publicerad på svenska 26.10.2021 kl. 14.49
Nyhet

Förra veckan sysselsattes polisen i Östra Nyland bland annat av trafikolyckor, misshandelsfall och övervakning av näringsförbud. Dessutom har förundersökningen om grovt bedrägeri avslutats och ärendet överförs till åklagaren för åtalsprövning.

Flera trafikolyckor under helgen

Förra veckan inträffade flera trafikolyckor i Östra Nylands polisinrättnings område. 

– Hösten har anlänt även ut på landsvägarna och fört med sig mörker och hala vägytor. De här förhållandena medverkade också i trafikolyckorna som inträffade under förra helgen, berättar kriminalkommissarie Krista Vallila.

Tre av olyckorna inträffade under helgen i Mäntsälä. Sent på kvällen lördagen den 16 oktober tappade en man kontrollen över bilen han körde, vilket ledde till att bilen körde av vägen och hamnade på taket på mittremsan på motorvägen. Fem personer skadades i olyckan.

– En annan av olyckorna inträffade förra söndagen vid fyratiden på morgonnatten i Mäntsälä på Helsingforsvägen, där en personbil på ett mörkt och vått vägavsnitt hade kört av vägen ner i diket och krockat med ett träd. I olyckan dog föraren, fortsätter Vallila.

Den tredje av helgens olyckor inträffade också söndagen den 17 oktober cirka 7.15 på riksfyran mellan Träskända och Mäntsälä. Flera fordon var inblandade i olyckan och motorvägen var täckt med glansis vid tidpunkten för olyckan. 

Medan polisen utredde det inträffade krockade en annan personbil med polisbilen, som i sin tur slungades över till den vänstra filen, varvid ännu en annan bil som kom bakifrån körde in i polisbilens vänstra sida. Lyckligtvis satt det ingen i polisbilen vid tidpunkten för olyckan.

– Det är viktigt att alltid justera körhastigheten efter de rådande väderförhållandena. När det är mörkt och väglaget är halt lönar det sig att lätta på gasfoten och hålla tillräckligt långt säkerhetsavstånd till bilarna som kör framför, påpekar Vallila.

Misshandel i Vanda

Förra veckan på onsdagen den 13 oktober inträffade en misshandel i Vanda, där två män misstänks tillsammans ha slagit, sparkat och strypt offret på parkeringsplatsen till en butik i Björkby.

– Händelsen har åtminstone två ögonvittnen. Enligt det ena ögonvittnet som såg händelsen hade offret till och med förlorat medvetandet i något skede under misshandeln, berättar kriminalkommissarie Timo Luoto.

– Båda de misstänkta gärningsmännen hamnade i polisens förvar och vi fortsätter att utreda bland annat motivet till dådet och om offret och de misstänkta kände varandra sedan tidigare, fortsätter Luoto.

Förundersökningen av grovt bedrägeri klar

Polisen i Östra Nyland har utrett ett fall där en medelålders man hade träffat en kvinna på en dejtingapp på nätet och sedan blivit offer för grovt bedrägeri.

– Kvinnan som misstänks för brottet hade skickligt begärt av mannen flera gånger olika stora summor för investeringar, som han betalade in på några olika konton till ett sammanlagt värde av över 50 000 euro. Bedrägerierna har ägt rum mellan maj och augusti i år, berättar kriminalkommissarie Sampsa Aukio.

Denna så kallade "kärleksbluff" har utretts av polisen i östra Nyland under brottsbenämningen grovt bedrägeri, fortsätter Aukio.

Förundersökningen av fallet är nu avslutad och det överförs till åklagaren för åtalsprövning.

Den tunga trafiken intensivövervakades förra veckan 

Förra veckan intensivövervakades den tunga trafiken i hela landet. – Övervakningen fäste särskild uppmärksamhet vid iakttagandet av kör- och vilotider, säkringen av lasten och fordonens skick där det fortsättningsvis har noterats helt klart de flesta förseelserna.

– Vi genomförde några övervakningstillslag som hänförde sig till transport av farliga ämnen, vilka resulterade i böter för förarna. Vi blev även tvungna att ingripa i iakttagandet av vilotiderna , berättar kommissarie Asko Sartanen.

– Under helgen var det livligt på uppdragsfronten, och då stödde vi även patrullerna inom övervaknings- och alarmfunktioner i skötseln av larmuppdrag och fokuserade på övervakning av körsättet särskilt polisinrättningens huvudvägar, fortsätter Sartanen.

– På lördagen samlades flera hundra mopedförare på ett centralt område i vår polisinrättning. Tyvärr hade merparten av deltagarna glömt allt om trafikregler och säkert uppförande i trafiken och polisen var tvungen att ingripa i hejdlösa överhastigheter och körning på bakhjulet. Det vore bra att på nytt tala om trafiksäkerheten i hemmen, påminner Sartanen.

Övervakning av näringsförbud och narkotikaövervakning

– Förra veckan deltog patrullerna i polisinrättningens multisektoriella Rapido-grupp flera dagar tillsammans med gruppen för utredning av ekonomiska brott i övervakningen av näringsförbud i enlighet med Polisstyrelsens tema, berättar kriminalkommissarie Hanna Kiiskinen.

– Dessutom genomfördes aktiv narkotikaövervakning på fältet under veckan. I samband med övervakningen fastnade såväl narkotika som läkemedel som klassificeras som narkotika i patrullernas håv utifrån tips och egna utredningar , fortsätter Kiiskinen.

Bråda nätter ute på fältet - uppdrag ända fram till morgonen

Förra veckan hade övervaknings- och alarmfunktionerna bråda dagar och speciellt på nätterna under veckoslutet var patrullerna fullt sysselsatta ända fram till morgonen. 

– En sannolik förklaring till detta är att begränsningarna gällande restaurangernas öppettider lyftes. Detta återspeglades i en ökning av störande beteende och misshandelsfall under helgen, särskilt i omedelbar närhet av restauranger. Trots lättnader i restriktionerna är antalet olika uppdrag som hänför sig till skydd av individen fortfarande högt och brott mot liv och hälsa ökar och det förekommer många eggvapen vid uppdragen, berättar kommissarie Jarmo Ojala.

– I övrigt gällde uppdragen i stor utsträckning berusade, störande beteende, hemutryckningar, rattfyllerister, egendomsfall, utförande av handräckning, sökande efter efterlysta samt övervakning av den allmänna ordningen och säkerheten på platser där människor rör sig och vistas. Det inträffade hela 127 kollisioner i polisinrättningens område, av dessa var 47 älgkrockar, fortsätter Ojala.

Brott och utredning Nyheter Polisinrättningen i Östra Nyland Trafik Övervakning och larmverksamhet