Viritettyjä mopoja huolestuttavan paljon Outokummussa ja Liperissä

Julkaisuajankohta 19.8.2022 12.44
Uutinen

Poliisin liikennevalvonnassa Outokummun ja Liperin koulujen läheisyydessä suurinpina huolenaiheena olivat viritetyt mopot. Seitsemän mopoa luokiteltiin moottoripyöriksi virittämisen ja nopeuden vuoksi.

Liperissä viritettyjä mopoja tavattiin kaksi ja Outokummussa viisi. Kuusi kuljettajaa määrättiin väliaikaiseen ajokieltoon, koska heillä ei ollut ajo-oikeutta kuljettaa kevytmoottoripyörää.

Kahdelle mopon omistajalle, jotka osoittautuivat nuorten vanhemmiksi, kirjoitetiin sakot luovuttamisesta ajo-oikeudettomalle. 

Kuljettaja pakeni poliisia 

Outokummussa 17-vuotias nuorimies jätti noudattamatta poliisin antaman pysäytysmerkin kolme eri kertaa. Hän pakeni moottoripyöräpoliisia noin kaksi kilometriä ajoratoja, kevyenliikenteenväyliä ja metsäpolkuja pitkin.

Lopulta kuljettaja kaatui puistoalueen nurmikolle oman ajovirheensä seurauksena.  Kuljettaja ei loukannut itseään. Paetessaan poliisia kevytmoottoripyöräksi viritetyllä ajoneuvolla, kuljettaja kiihdytti nopeutensa lähes kaksinkertaiseksi sallittuun rajoitukseen nähden. Poliisin mittaamaksi nopeudeksi saatiin 76 km/h.

Asiasta kirjattiin rikosilmoitus törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta ja ajoneuvorikkomuksesta.

Iso osa mopoista liikennekelvottomia

Yleinen havainto oli, että tarkastetuista mopoista iso osa oli liikennekelvottomassa kunnossa ja niillä ajaminen on ollut jopa vaarallista.

Poliisi muistuttaa, että rekisteriin merkityllä omistajalla on vastuu moponsa liikennekelpoisuudesta ja kuka mopoa kuljettaa. Yli 65 km/h kulkeva mopo luokitellaan kevytmoottoripyöräksi ja se vaatii sen mukaisen ajo-oikeuden. Lisäksi kyseeseen tulee liikennevakuutuskeskuksen takautuvasti mahdollisesti vaatimat korotetut liikennevakuutusmaksut ja Trafin vaatimat ajoneuvoverot.

Muutoin liikennekäyttäytyminen koulujen läheisyydessä mainituilla paikkakunnilla oli hyvää eikä rikkeisiin tarvinnut juurikaan puuttua.
Poliisi valvoi liikennettä Outokummun ja Liperin koulujen läheisyydessä eilen, torstaina 18.8.2022.

Itä-Suomen poliisilaitos Liikenne Liperi Outokumpu Pohjois-Karjala Uutinen Valvonta- ja hälytystoiminta