Liikenteen joulurauha julistetaan Rovaniemellä 19.12.2023

Julkaisuajankohta 13.12.2023 9.07
Uutinen
Auton kuljettajana toimiva poliisipäällikkö kurkistaa vierellään istuvan joulupukin takaa

Lapin poliisilaitos, Lapin ELY-keskus ja Liikenneturva julistavat joulurauhan liikenteeseen 16. kerran. Julistus muistuttaa siitä, että tärkeintä on päästä turvallisesti perille joulun viettoon.

Tapahtuma alkaa Rovaniemellä Lordin aukiolla tiistaina 19.12. klo 10, jolloin on mahdollisuus tutustua poliisin kalustoon ja kysyä asiantuntijoilta liikenteestä. Myös joulupukki on paikalla. Glögiä ja piparia on tarjolla 200:lle ensimmäiselle.

 

Ripaus joulumieltä auttaa liikenteessäkin

 

Aiempien vuosien tapaan joululiikenne tulee olemaan vilkasta. Jokaisen tiellä liikkujan tulee muistaa tilannenopeuden merkitys, turvavälit, keliolosuhteet sekä maltti. Kun kanssakulkijoita on paljon, toisten huomioiminen korostuu. Rento joulumieli on liikenteessä tärkeä turvallisuustekijä. 

 

– Turvallinen matkanteko alkaa hyvästä ennakoinnista. Tarkista siis sääennuste ja tarvittaessa siirrä lähtöä tai varaa matkaan lisää aikaa. Liikennemerkki sanelee tiekohtaisen maksiminopeuden, ei turvallista ajonopeutta kaikilla keleillä, muistuttaa ylijohtaja Jaakko Ylinampa Lapin ELY-keskuksesta.

 

Kokeneemmat kuljettajat ovat esimerkkinä nuorille

 

Joululiikenteessä on kaikenikäisiä kuljettajia, myös ajotaitoa ja -kokemusta kartuttavia nuoria. Tänä vuonna liikenteen joulurauhan julistuksessa huomioidaankin erityisesti nuoret kuljettajat. Joka kolmas tieliikenteessä vahingoittunut on 15–24-vuotias.

 

– Meidän kaikkien tulisi muistaa, että liikenteessä on myös juuri ajokortin saaneita nuoria, jotka vasta kartuttavat ajotaitojaan. Kokematon kuljettaja ei aina osaa kiinnittää huomiota seikkoihin, joista saattaa aiheutua vaaratilanteita. Meidän kokeneempien kuljettajien tuleekin näyttää omalla käyttäytymisellämme hyvää esimerkkiä myös joululiikenteessä, ylikomisario Rauno Pätsi Lapin poliisilaitoksesta painottaa.

 

– Yksi esimerkki on riittävän turvavälin pitäminen. Joululiikenteessä tullaan ajamaan letkoissa, mutta takapuskurissa roikkumalla voi hermostuttaa mahdollisesti epävarmaa nuorta kuljettajaa entisestään. Myöskin mahdollisiin virheisiin reagoiminen tööttäilemällä tai valoja vilkuttelemalla ei johda mihinkään hyvään. Annetaan siis kaikille ajorauha kulkuvälineestä riippumatta, täydentää Liikenneturvan toimitusjohtaja Pasi Anteroinen.

Lapin poliisilaitos Lappi Liikenne Poliisin ennalta estävä toiminta Poliisin toiminta ja kehittäminen Rovaniemi Uutinen