Lounais-Suomen poliisilla lukuisia nuoriin liittyviä tehtäviä viikonloppuna

Julkaisuajankohta 30.10.2023 15.09
Uutinen

Viime viikonloppuna Lounais-Suomen poliisin työtehtävissä korostuivat erityisesi nuoriin liittyvät tehtävät. Poliisia hälytettiin avuksi erilaisia häiriötä aiheuttaneisiin kotibileisiin sekä epäiltyjen väkivaltarikosten selvittämiseksi.

Lounais-Suomen poliisi selvittää viikonlopun jäljiltä useita nuoriin liittyviä rikosasioita, joissa on nuoria niin epäiltyjen kuin asianomistajien roolissa.

Perjantaina päivällä muutaman nuoren epäillään tehneen kaksi peräkkäistä ryöstöä Turun keskustassa.

Myöhemmin illalla samana päivänä poliisille ilmoitettiin epäillystä ryöstöstä Turun Runosmäessä, missä kahden nuoren kerrottiin ryöstäneen uhreiltaan veitsellä uhkaamalla rahaa, josta osa on saatu takaisin.

Turun Ankkuritiimi, nuorisotutkinta ja perustutkinnan ryhmät yhdessä selvittävät perjantaisia epäiltyjä rikoksia. Poliisilla on käsitys tapahtumien kulusta, ja epäillyt ovat tiedossa. Osallisten nuoren iän vuoksi poliisi ei avaa tapauksia yksityiskohtaisemmin.

– Poikkeuksellista perjantain tapahtumissa on se, että kaksi niistä tapahtui keskellä päivää yleisellä paikalla, ulkopuolisten läsnäolosta välittämättä. Tapaukset toteutettiin nopeasti ja yllättäen, ryhmävoimaa käyttämällä, kertoo komisario Juhani Malmberg Lounais-Suomen ennaltaestävän toiminnon yksiköstä.

Väkivaltarikokset korostuivat viikonlopun poliisitehtävissä muutenkin. Pelkästään lauantain ja sunnuntain välisenä yönä poliisille ilmoitettiin kaikkiaan 24 pahoinpitelystä Lounais-Suomen alueella. Näissä epäiltynä ja uhreina oli niin alaikäisiä kuin myös täysi-ikäisiä henkilöitä.

Häiriötä useissa nuorten kotibileissä

Myös nuorten järjestämät kotibileet aiheuttivat useita tehtäviä poliisille. Perjantaina poliisi hälytettiin Turun Hirvensaloon, missä kotibileisiin osallistui kymmeniä nuoria. 

Kutsumattomat vieraat hajottivat asunnossa paikkoja ja anastivat omaisuutta. Poliisi tutkii asiaa muun muassa kotirauhan rikkomisena, varkautena ja vahingontekona.

Lauantain ja perjantain välisenä yönä Loimaalla noin 50–80 nuorta kokoontui juhlimaan halloweenia. Juhlista soitettiin hätänumeroon, kun joukko nuoria aiheutti nujakoimalla häiriötä. Poliisi poisti paikalta yhden henkilön, jota epäillään virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

Samana yönä Ulvilassa Harjunpään työväentalolla järjestetyt nuorten juhlat riistäytyivät käsistä. Paikalla oli arviolta noin 250 nuorta, ja poliisin tullessa paikalle selvitettävänä oli useita tappeluita.

Ulvilan juhlien jäljiltä poliisi jatkaa ainakin kahden rikosasian selvittämistä, toista epäiltynä pahoinpitelynä ja toista epäiltynä törkeänä pahoinpitelynä.

Osallisten nuoren iän vuoksi poliisi ei näissäkään tapauksessa avaa tapahtumia ja sen yksityiskohtia tarkemmin. Tutkittavissa jutuissa rikosnimikkeet voivat muuttua tutkinnan edetessä.

”Sijaintietoja käytettävä harkiten”

Poliisi muistuttaa juhlien järjestäjiä kiinnittämään erityistä huomiota ja huolellisuutta siihen, keitä juhliin kutsutaan ja kuinka avoimesti juhlista kerrotaan esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

– Jos haluaa pitää oman, tutun porukan kesken juhlat ja siten välttää mahdolliset häiriöt, sijaintitiedot kannattaa jättää ilmoittamatta sosiaalisen median palveluissa, komisario Malmberg muistuttaa.

– Jos kuitenkin häiriöitä tai vaaratilanteita ilmenee, tulee nuoria aina kehottaa soittamaan hätänumeroon, Malmberg lisää.

Lounais-Suomen poliisilaitos Poliisin ennalta estävä toiminta Rikokset ja tutkinta Uutinen