Lounais-Suomen poliisilla riitti tehtäviä pääsiäisenä

5.4.2021 16.37
Uutinen

Lounais-Suomen poliisia työllistivät pääsiäisenä Pernon henkirikosten lisäksi lukuisat kotihälytykset. Suurta huolta aiheuttivat myös nuoret kuljettajat vaarallisen kovilla ylinopeuksilla sekä huumausaineet, joita alueella liikkuu.

Tehtävämäärät Lounais-Suomen poliisilla huomattavasti viime pääsiäisenä suuremmat


Lounais-Suomen poliisilla oli hälytystehtäviä kuluneen pääsiäisen aikana yhteensä 1566 kiirastorstai-illasta maanantai-iltapäivään. Viime vuonna vastaavana ajankohtana tehtävämäärä oli 1163, joten tehtävämäärissä oli huomattavaa kasvua verrattuna viime pääsiäiseen. Poliisin hälytystehtävistä kaksi kolmasosaa oli Varsinais-Suomessa ja kolmannes Satakunnassa. Vuoden 2020 pääsiäisen tehtävistä 771 oli Varsinais-Suomessa ja 392 Satakunnassa.


Kotihälytyksissä oli Varsinais-Suomessa nousua verrattuna viime pääsiäiseen. Vuonna 2020 kotihälytyksiä metelin, perheväkivallan tai häiriköivän henkilön takia oli Lounais-Suomen poliisilaitoksen alueella yhteensä 166 kappaletta, kun vastaava luku kuluvana pääsiäisenä oli 199. Vuonna 2020 kotihälytyksistä 108 oli Varsinais-Suomessa ja 58 Satakunnassa. Nyt vastaavat luvut samalta ajankohdalta olivat Varsinais-Suomessa 144 ja Satakunnassa 55.


Ihmisten pahoinvointi on näkynyt poliisin työssä myös itsetuhoisena käyttäytymisenä. Viime pääsiäisenä itsetuhoisista henkilöistä ilmoitettiin Lounais-Suomen poliisille 16 kertaa. Nyt vastaavana ajankohtana luku oli 24. Ilmoituksista 15 tuli Varsinais-Suomesta ja 9 Satakunnasta. Viime pääsiäisenä tehtävistä 12 oli Varsinais-Suomessa ja 4 Satakunnassa.


Pernon henkirikokset työllistivät Turussa poliisia


Kuluneena pääsiäisenä Turun poliiseja työllistivät eniten Pernossa tapahtuneet henkirikokset ja niiden yritykset. Poliisi sai ilmoituksen varhain lauantai aamulla Pernossa ammutuista laukauksista. Paikalta löytyi kaksi vainajaa sekä yksi vakavasti loukkaantunut henkilö. Teoista epäilty 27-vuotias mies otettiin kiinni lähistöltä ja häntä esitetään vangittavaksi alkuviikolla. Tutkinnanjohtaja vastaa tämä asian tarkemmasta tiedottamisesta myöhemmin.


Huumausaineita Turussa ja Turun lähiseudulla


Poliisi operoi aktiivisesti Turussa ja Turun lähiseudulla huumausaineiden parissa. Turussa ja Turun lähialueilla kirjattiin yhteensä 25 huumausaineisiin liittyvää rikosta, joista suurin osa oli käyttörikoksia. Epäillyistä kaksi kolmasosaa oli ensikertalaisia. Huumausainerikoksiin oli kiinniotettuina kolme henkilöä. Poliisi takavarikoi huumausainerikosten ja huumausaineen käyttörikosten yhteydessä marihuanaa, amfetamiinia ja huumaavia lääkkeitä.


Liikenteessä erityisesti nuoret kuljettajat syyllistyivät liikennerikoksiin


Liikennettä valvottiin ahkerasti pääsiäisen ajan koko poliisilaitoksen alueella. Yleisilme oli, että liikennettä oli vähemmän kuin yleensä pääsiäisenä.

Pitkäperjantaina Salossa oli nuorisoa liikkeellä autoilla. Salon Halikontiellä nuorelle kuljettajalle mitattiin pitkäperjantaina taajamassa keskituntinopeus 111 km/h. Nopeusrajoitus mittauspaikalla oli 40 km/h. Kyseistä henkilöä epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja hänet määrättiin väliaikaiseen ajokieltoon.

Huolestuttavia ylinopeuksia poliisi mittasi myös Raisiossa valtatie 8:lla puolen yön jälkeen lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Nopeusrajoituksen ollessa 100 km/h poliisi mittasi lyhyellä otannalla neljälle 2000 luvulla syntyneille miehille nopeuksia 145 - 160 km/h. Kahta heistä epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja kahta liikenneturvallisuuden vaarantamisesta sekä vakavasta piittaamattomuudesta. Kaikki neljä kuljettajaa määrättiin väliaikaiseen ajokieltoon.

Maanantaina iltapäivällä poliisipartio pysäytti Aurassa kaksi kortitonta kuljettajaa. Toisen kortittoman kuljettajan epäillään ajaneen autoa huumeiden vaikutuksen alaisena ja toisen vahvasti alholista päihtyneenä. 


Ravintolavalvonta ja valvonta taajamien ulkopuolella oli tehokasta koko poliisilaitoksen alueella


Lounais-Suomen poliisi valvoi aktiivisesti majoitus- ja ravitsemistoiminnasta annettun lain noudattamista koko poliisilaitoksen alueella. Ravintolat ovat noudattaneet pääsääntöisesti hyvin annettuja määräyksiä ja toimintaan jouduttiin puuttumaan edes neuvoin todella harvoin. Yksittäisiä huomautuksia sisätiloissa olevien kalusteiden käytöstä ravintoloissa tehtiin vain muutama.


Lounais-Suomen poliisi valvoi lisäksi harvaan asuttuja alueita koko pääsiäisen ajan ympäri poliisilaitoksen aluetta. Tämän vuoksi poliisi saattoi näkyä katukuvassa pääsiäisenäkin ilman erityisempää syytä.
 

Liikenne Lounais-Suomen poliisilaitos Rikokset ja tutkinta Uutinen Valvonta- ja hälytystoiminta
Lounais-Suomen poliisilaitos
huumeet
liikenne
väkivaltarikokset