Lounais-Suomen poliisin koulujen päättäjäisviikonloppu 2021

Julkaisuajankohta 6.6.2021 11.20
Uutinen

Lounais-Suomen poliisin näkökulmasta koulujen päätösviikonloppu oli totutun kiireinen. Upea kesäsää ja lievennykset ravitsemisliikkeiden koronarajoituksissa saivat ihmiset juhlatuulelle. Poliisia työllistivät erilaiset häiriökäyttäytymiset, metelikeikat koteihin, pahoinpitelyt ja rattijuopumukset. Poliisi keskittyi valvonnan osalta koulunsa päättäneen nuorison päihdevalvontaan.

Perjantai oli odotetusti lauantaita rauhallisempi niin Varsinais-Suomessa kuin Satakunnassakin. Nuoret eivät vielä perjantaina lähteneet joukoittain liikkeelle, vaan mitä ilmeisemmin odottelivat lauantaiaamun koulujen päättäjäistilaisuuksia. Sen sijaan vanhempi väki jatkoi juhliaan vahvasti päihtyneenä ravintoloiden sulkeuduttua kaupunkien keskustoissa.

Kokonaistehtävämäärältään perjantai oli lähes prikulleen edellisvuoden kaltainen. Lounais-Suomessa vuorokauden aikana tehtäviä oli reilut 500.  Kotihälytyksiä näistä oli 45 tehtävää ja erilaista häiriökäyttäytymistä 60 tehtävää noudatellen viime vuoden trendiä.

Nuorisovalvonnan osalta perjantai-ilta oli haastava lähinnä sen vuoksi, että nuoria oli liikkeellä melko vähän valvottavaksi. Poliisin kohtaamat nuoret olivat pääsääntöisesti selvin päin ja oikein hyväkäytöksisiä.


Poliisivene ja vesijetti partioivat viikonloppuna Porin suunnalla. Valvontaiskuja suoritettiin perjantaipäivän ja -illan aikana Mäntyluodon ja Kirjurinluodon edustoilla. Venepoliisi tarkasti 36 veneilijää ja ilahduttavaa oli, että puhalluskokeet olivat kunnossa. Joitain kirjallisia muistutuksia vähäisemmistä rikkeistä annettiin.

Lauantaipäivä alkoi Lounais-Suomessa kauniina, lämpöisenä ja varsin rauhallisena, vaikka ihmisiä oli runsaasti terasseilla jo puolen päivän jälkeen. Alkuillasta tahti alkoi kiihtyä myös poliisin keikkarintamalla, yön ollessa todella kiireinen.

Perjantain tavoin tehtävämäärät noudattelivat edellisvuoden kaavaa kokonaistehtävämäärän noustessa liki 600:een.  Näistä tehtävistä erilaisia kotihälytyksiä oli reilut 40 ja häiriökäyttäytymistä lähes 90 kappaletta. Viime vuoteen verrattuna tehtävämäärissä ja -laadussa mentiin myös lauantaina lähes identtisesti.


Lauantai-iltana ja -yönä nuoriso oli liikkeellä sankoin joukoin. Varsinais-Suomessa kuitenkin lukumääräisesti hiukan vähemmän kuin edellisinä vuosina, koska perinteiset nuorten kokoontumispaikat kuten Uittamon ranta, Kuovinluoto, Ruskon sekä Maarian hiekkakuopat olivat varsin hiljaisia. Kaarinassa urheilukentällä ja Paraisilla Blasnäsin hiekkarannalla oli runsaasti nuoria juhlimassa. Satakunnassa Kirjurinluoto veti nuoria puoleensa totutusti sadoittain ja valvontaa kohdistettiin pääsääntöisesti sinne. Kirjurinluodolta poliisi joutui toimittamaan muutamia huonokuntoisimpia nuoria kotiin.


Koko Lounais-Suomen alueella kirjoitettiin useita kymmeniä lastensuojeluilmoituksia ja erilaisia alkoholijuomia kaadettiin maahan kymmeniä litroja.


Lauantaiyön haastavin nuoriin liittyvä tehtävä oli Naantalissa Nunnanlahden uimarannalla. Paikalla oli satapäinen nuorisojoukko, jossa alkoi joukkotappelu ja osa nuorista vastusti myös poliisia. Poliisi oli paikalla vahvalla resurssilla ja lopulta otettiin kiinni seitsemän henkilöä. Tapahtumasta kirjattiin kolme rikosilmoitusta virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta ja joitain sakkoja lievemmistä teoista.


Porissa Museotiellä sattui lauantaina alkuillasta kahden mopon nokkakolari, jossa molemmat alaikäiset osalliset loukkaantuivat vakavasti.


Lauantai-iltana kahdeksan jälkeen Turun Jäkärlässä jäi alaikäinen tyttö junan alle saaden vakavat vammat.


Venepoliisi jatkoi lauantaina töitään Porissa. Lauantain saldona oli 42 tarkastettua veneilijää, vajaa kymmenen liikennevirhemaksua ja yksi ruorijuoppo.
 

Lounais-Suomen poliisilaitos Poliisin ennalta estävä toiminta Satakunta Uutinen Valvonta- ja hälytystoiminta Varsinais-Suomi