Lupapalveluiden ruuhkaisesta tilanteesta

Julkaisuajankohta 2.5.2022 14.44
Uutinen

Alkuvuosi on ollut valtakunnallisesti poliisin lupapalveluissa hyvin ruuhkaista, eikä tilanne ole ollut Kaakkois-Suomessa mitenkään poikkeava. Olemme tehneet useita toimenpiteitä ruuhkien helpottamiseksi. Tällä hetkellä ruuhka näyttää jatkuvan kesään asti, joten suosittelemme passia pikaisesti tarvitsevaa olemaan ajoissa liikkeellä ja kiireettömän passitarpeen osalta varaamaan ajan sähköisestä ajanvarauskalenterista.

Maalis- ja huhtikuu olivat Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen alueella lupapalveluissa hyvin ruuhkaisia. Ruuhkien syynä ovat matkustamisen taas mahdollistuessa tarve koronatilanteen aikana vanhentuneiden passien uusimiseen sekä epävarmuutta aiheuttava Ukrainan tilanne. 
Matkustusasiakirjoja haetaan Kaakossa tällä hetkellä noin kaksinkertainen määrä normaalitilanteeseen verrattuna: passi- ja henkilökortti hakemuksia tuli alueellamme maaliskuussa 8280 ja huhtikuussa 7280, kun aiempina vuosina vastaava määrä on ollut noin 4500 hakemusta kuukaudessa. 
Ruuhkautunut palvelu näkyy asiakkaillemme jonotusaikoina. Tällä hetkellä vapaita palveluaikoja passia tai henkilökorttia hakeville on saatavilla vasta parin, kolmen kuukauden päästä. Tilanne on sama kaikilla poliisiasemillamme. Tämän vuoksi ilman ajanvarausta asioivia, niin sanottuja jonotusnumerolla asioivia, on ollut odotusauloissa paljon. Heille odotusajat ovat vaihdelleet puolesta (0,5) tunnista puoleentoista (1,5) tuntiin. Valmiin asiakirjan asiakkaamme saa normaalin toimiajan puitteissa.

Sähköisen palvelun käyttäminen ja ajanvaraus kannattaa
Olemme reagoineet lupapalveluiden ruuhkaan monin eri tavoin. Olemme muun muassa lisänneet asiakaspalvelijoiden määrää kaikilla poliisiasemillamme. Lisäksi huomisesta eli 3.5.2002 alkaen ajanvarausasiakkaiden palvelua tehostetaan edelleen kohdentamalla asiakaspalvelijoita enemmän ajanvarauksella saapuvien asiakkaiden palveluun. Poliisin sähköisen ajanvaraukseen (Poliisin sähköinen asiointi) avataan huomisesta lähtien palveluaikoja Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen alueelle 20 viikon ajalle eli aikoja on varattavissa syyskuulle saakka. 
Vahva suositus on, että kaikki passia ja henkilökorttia tarvitsevat varaisivat itselleen palveluajan. 
- Tiedämme, että ruuhkainen tilanne ja pitkät odotusajat aiheuttavat tyytymättömyyttä ja ärtyneisyyttä. Asiakkaitamme neuvon varaamaan aikaa asiointiin ja ennakoimaan esimerkiksi passin tarpeen, sillä tämä ruuhkainen tilanne vaikuttaa jatkuvan ainakin kesään. Lisäksi kannattaa hyödyntää poliisin sähköisiä palveluita, sillä niillä säästää aidosti aikaa, sanoo Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen lupapalveluista vastaava ylikomisario Ari Järveläinen. 
Sähköisen palvelun kautta passin ja henkilökortin saa käyntiasiointia halvemmalla sekä järjestelmä ilmoittaa heti, jos asiakirjan saa kevennetyssä menettelyssä asioimatta poliisiasemalla lainkaan. 

Koronarajoitusten purkaminen näkyy myös tulevan kesän yleisötapahtumien toteutumisena. 
- Yleisötilaisuuksien osalta tilanne on normaalisoitumassa koronaan edeltävälle tasolla ja yleisötilaisuuksien järjestäjiä kehotan tekemään yleisötilaisuusilmoitukset hyvissä ajoin, jotta voimme yhteistyössä varmistaa tapahtuminen turvallisuuden, muistuttaa Järveläinen.


Lisätietoa: Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen lupahallintosektoria koskettavia ajankohtaisia asioita voi myös seurata lupahallintosektorin sektorinjohtajan Twitterissä @AriJarveläinen. 

Etelä-Karjala Kaakkois-Suomen poliisilaitos Kymenlaakso Poliisin lupapalvelut Uutinen