Lupapalvelujen ruuhkat jatkuvat edelleen

Julkaisuajankohta 9.6.2022 9.31
Uutinen
Pöydällä Suomen passi ja sen päällä sormet.

Lupapalvelujen ruuhkien vuoksi henkilöllisyystodistusta kannattaa hakea hyvissä ajoin. Myös yleisötilaisuuksien järjestämisestä tulee ilmoittaa poliisille riittävän aikaisin.

Oulun poliisilaitoksen lupapalvelut ovat koko kevään olleet usealla poliisiasemalla hyvin ruuhkaiset. Poliisilaitos on tehnyt useita toimenpiteitä ruuhkien helpottamiseksi, muun muassa palkannut lupapalveluihin kuusi uutta työntekijää. Näistä toimenpiteistä huolimatta lupapalvelujen ruuhkat jatkuvat edelleen.

Tällä hetkellä vapaita palveluaikoja passia tai henkilökorttia hakeville on saatavilla Oulussa vasta parin kuukauden päästä. Raahessa, Ylivieskassa ja Pudasjärvellä seuraavat vapaat ajanvarausajat ovat heinäkuun puolivälissä. Sen vuoksi poliisiasemien odotusauloissa on ollut paljon ilman ajanvarausta asioivia eli vuoronumeron ottaneita asiakkaita. He ovat joutuneet odottamaan asiointivuoroaan puolesta tunnista kolmeen tuntiin. Valmiin asiakirjan asiakas saa normaalin toimitusajan puitteissa.

Hae henkilöllisyystodistusta verkossa, jos mahdollista

Ruuhkien vuoksi passia tai henkilökorttia tarvitsevan kannattaa hakea henkilöllisyystodistusta hyvissä ajoin. Jos henkilöllisyystodistuksen tarve on kiireetön, poliisi suosittelee asiakasta varaamaan asiointiajan sähköisestä ajanvarauskalenterista osoitteessa asiointi.poliisi.fi. Kannattaa käyttää hyväksi myös muita poliisiasemia, joissa lupapalvelujen ajanvarausjonot ja jonotusajat ovat lyhyempiä.

– Tiedämme, että ruuhkainen tilanne ja pitkät odotusajat aiheuttavat tyytymättömyyttä. Neuvon asiakkaitamme varaamaan asiointiin aikaa ja ennakoimaan passin tarpeen, sillä ruuhkat jatkuvat ainakin syksyyn. Lisäksi kannattaa hyödyntää poliisin sähköistä asiointipalvelua, koska sillä säästää aidosti aikaa, sanoo Oulun poliisilaitoksen lupapalveluista vastaava ylikomisario Antero Aulakoski. 

Sähköisen asiointipalvelun käytöstä on asiakkaalle myös se etu, että sen kautta passin ja henkilökortin saa halvemmalla kuin, jos passihakemuksen tekisi poliisiasemalla. Järjestelmä myös ilmoittaa heti, jos asiakirjan saa kevennetyllä menettelyllä eli asioimatta poliisiasemalla lainkaan.

Ilmoita yleisötilaisuuden järjestämisestä hyvissä ajoin

Poliisin lupapalvelut käsittelee myös tapahtumailmoitukset. Koronarajoitusten purkamisen vuoksi yleisötapahtumia pystytään tänä kesänä järjestämään paljonkin. Passia hakevien tavoin myös tapahtumien järjestäjien kannattaa toimia ajoissa:

– Yleisötilaisuuksien järjestäjiä kehotan tekemään yleisötilaisuusilmoitukset hyvissä ajoin, jotta ehdimme yhdessä varmistaa tapahtumien turvallisuuden, muistuttaa Aulakoski.
 

Kainuu Oulu Oulun poliisilaitos Pohjois-Pohjanmaa Poliisin lupapalvelut Pudasjärvi Raahe Uutinen Ylivieska