Matkapuhelimen käytöstä 129 seuraamusta ja kotirauhaa rikkoneet varkaat kiinni

Julkaisuajankohta 19.3.2024 10.42
Uutinen

Länsi-Uudenmaan poliisi pitää valvonnassa esiin tulleita, kännykän ja turvavöiden käyttämiseen liittyviä puutteita huolestuttavina. Kerromme viikkotiedotteessa lisäksi sivullisen toiminnasta, joka edesauttoi iäkkään naisen kotona käyneiden varkaiden kiinni saamista.

Huolestuttavia tuloksia kännykän käytöstä ajon aikana

Poliisi ympäri Suomen valvoi viime viikon aikana tehostetusti turvavöiden ja kännykän käyttöä liikenteessä. Edellisvuoden tapaan tulokset olivat jälleen 11.–15.3. toteutetussa valvonnassa huolestuttavat. 

Länsi-Uudellamaalla kirjoitimme valvonnan aikana 145 sakkoa tai liikennevirhemaksua puuttuvista turvavöistä. Matkapuhelimen käytöstä ajon aikana samaisia merkintöjä tuli 129 kappaletta. Positiivisena huomiona voi pitää sitä, että lasten turvalaitteissa havaitsimme puutteita onneksi vain viiden auton osalta.

– Valvonnan tulokset ovat kuitenkin valitettavat sen vuoksi, että turvavöitä käyttämällä oltaisiin voitu välttää vuosittain useita vakavia loukkaantumisia ja myös kuolemia. Myös kännykän käyttö ajon aikana johtaa onnettomuuksiin, kun tarkkaavaisuus on jossain aivan muualla kuin missä sen kuuluisi olla, toteaa komisario Hannu Kontola.

Näissä asioissa olisi autoilijoilla paljon parantamisen varaa. Turvavyön käyttö ei ole oma, vapaaehtoinen valinta, vaan sen käyttö on määrätty tieliikennelaissa pakolliseksi. Matkapuhelinta ei saa tieliikennelain mukaan ajon aikana käyttää siten, että pitää sitä kädessään. Erityisesti viestien kirjoittaminen ajon aikana aiheuttaa todellista vaaraa, kun katsetta ei pysty pitämään tiessä.

Kotirauhaa Raaseporissa rikkoneiden varkaiden kiinniottoa edesauttoi sivullisen toiminta

Perjantai-iltapäivänä 15.3. poliisi sai hätäkeskuksen kautta tehtävän Raaseporissa sijaitsevaan Pohjaan. Ilmoittaja oli kertonut, että kaksi miestä oli tunkeutunut hänen naapurissaan asuvan iäkkään naisen asuntoon. Kaksikko oli vaatinut naiselta lääkkeitä ja onnistunut anastamaan ainakin käteistä rahaa ja pankkikortin.

Ilmoittaja oli tehnyt hyvin tarkat havainnot tapahtumasta ja seurasi myös huolellisesti, mihin suuntaan epäillyt miehet pakenivat. Tämä tieto apunaan poliisi etsi kaksikkoa lähialueelta, ja lopulta ottikin heidät kiinni.

Kävi ilmi, että miehet olivat myös ehtineet nostamaan naisen pankkikortilta noin 400 euroa. Länsi-Uudenmaan poliisi tutkii tapausta törkeänä varkautena, törkeänä kotirauhan rikkomisena, maksuvälinepetoksena ja virkamiehen vastustamisena.

Sivullisen ilmoittajan toiminta tässä tapauksessa oli esimerkillisen omatoimista, ja se edesauttoi poliisin työtä ja varkaiden kiinni saamista.

Liikenne Länsi-Uudenmaan poliisilaitos Rikokset ja tutkinta Uusimaa Uutinen Valvonta- ja hälytystoiminta