- Poliisi
- fi
- Ajankohtaista
- Uutinen
Matkusta ja juhli turvallisesti juhannuksena
Moni matkustaa juhannuksen viettoon mökille ja maaseudulle. Poliisi valvoo vesillä ja tien päällä kuljettajien ajokuntoa läpi juhannuksen ja muistuttaa, että päihtyneenä tai väsyneenä ei ole asiaa ruoriin eikä rattiin.
Keskikesän juhlaa vietetään viikonloppuna ja poliisi odottaa vilkasta viikonloppua myös liikenteessä. Kaakkois-Suomessa poliisi turvaa juhannuksen viettoa maanteillä ja vesiliikenteessä, järvissä ja merellä.
Tieliikenne voi ajoittain ruuhkautua - ota rauhassa
Juhannuksen menoliikenne on vilkkainta torstaina ja paluuliikenne sunnuntaina.
-Pääsääntöisesti tiet vetävät Kaakossa hyvin, eikä suurempia solmukohtia ole. Perinteisesti aatonaattona iltapäivästä on Kouvolassa Tykkimäen ja Heparon välinen liikenne ruuhkautunut, kun autoilijat vaihtavat 6-tieltä 15-tielle. Tämä on oikeastaan ainut kohta, jossa liikenne voi pysähtyä ja edetä hitaasti. Tuokaan ruuhka-aika ei yleensä montaa tuntia kestä, kertoo Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen komisario Ilari Saarikivi.
Matka kannattaa suunnitella etukäteen. Lähde liikenteeseen hyvissä ajoin, niin hermot eivät kiristy, jos matkan varrella on ruuhkaa. Jos osut ruuhkaiselle tielle, pidä pää kylmänä. Rattiraivo ei poista ruuhkia - sen sijaan se on takuuvarma keino pilata oma ja matkaseurueen tunnelma. Turhautuneena saatat myös päätyä ottamaan turhia riskejä.
Pidä riittävä turvaväli edellä ajavaan ja säädä ajonopeutesi muun liikenteen mukaiseksi. Näin sinulla on riittävästi aikaa reagoida äkillisiin tapahtumiin liikenteessä ja vähennät riskiäsi joutua onnettomuuteen.
Kun paluumatkan aika koittaa, varmistu siitä, että olet ajokunnossa. Liikenteeseen ei tule lähteä edellisen illan promilleissa tai liian väsyneenä. Jos et itse voi ajaa, pyydä ajokuntoista kaveria rattiin tai siirrä lähtöä myöhemmäksi.
Vastuullisesti vesillä
Aivan kuten autoillessa, myös vesillä on oltava ajokunnossa - älä lähde veneilemään päihtyneenä tai liian väsyneenä.
Muista myös, että vesiliikennelain mukaan vesille lähdettäessä on päätettävä, kuka on veneen päällikkö. Päällikön ei välttämättä tarvitse olla veneen kuljettaja, vaan ruorin takana voi olla myös joku toinen henkilö. Viime kädessä päällikkö on kuitenkin se, joka hallitsee venettä ja kantaa vastuun turvallisuudesta. Päällikön vastuulla on muun muassa huolehtia, että
- veneessä on jokaiselle matkustajalle sopivat pelastusliivit,
- vene on kunnossa,
- veneessä on kaikki asianmukaiset varusteet ja ne ovat helposti saatavilla,
- eikä veneen käytöstä aiheudu vaaraa, haittaa tai häiriötä ihmisille eikä ympäristölle.
Pelastusliivien osalta Saarikivi muistuttaa, että paras on, jos liivit ovat päälle puettuna koko vesilläolon ajan. Näin pelastusliivit ovat valmiina päällä, jos joudut yllättäen veden varaan.
Kaakkois-Suomen poliisit toivottavat mukavaa ja turvallista juhannusta!