Merkitsemätön vaarallisten aineiden kuljetus paljastui valvonnassa

Julkaisuajankohta 2.7.2023 23.10
Uutinen

Tuhansien litrojen merkitsemätön vaarallisten aineiden kuljetus jäi kiinni poliisin ja tullin valvonnassa Kilpisjärvellä sunnuntai-iltana. Kuljetus oli tulossa Oslosta ja menossa Tromssaan Norjaan.

Merkitsemätön kuorma saattaa ulkopuoliset vaaraan mahdollisessa onnettomuustilanteessa


Kuormassa oli yli 6000 litraa erilaisia syövyttäviä ja sytyttävästi vaikuttavia aineita. Vaaralliset aineet olivat muun rahtitavaran joukossa ja ne oli ripoteltu ympäri kuormaa havaittavuuden vaikeuttamiseksi. Kuljettaja kertoi, ettei hänellä ole kyydissään vaarallisia aineita. Kun kuormatila pyydettiin avaamaan, alkoi sieltä paljastua vaarallisia aineita.

Kuljetusta ei oltu merkitty vaarallisten aineiden kuljetukseen kuuluvilla oranssikilvillä. Lisäksi kuljetuksesta puuttuivat kaikki vaarallisten aineiden kuljetuksessa vaadittavat varusteet mm. sammuttimet.


Mahdollisessa onnettomuustilanteessa pelastustyöntekijät eivät tiedä kuljetuksen sisältävän vaarallisia aineita ja tällä piittaamattomalla toiminnalla saatetaan auttajat vaaraan.


Vaarallisia aineita oli kuormattu siten, etteivät vaarallisia aineita osoittavat merkinnät näkyisi


Vaarallisia aineita oli kuormattu siten, että kolleissa olleet vaarallisten aineiden lipukkeet olivat vaikeasti havaittavissa. Tämäkin vaikeuttaa toimintaa onnettomuustilanteessa.
Kuljettaja ei missään vaiheessa antanut kuljetusta koskevaa rahtikirjaa, joka täytyy kuljetuksessa olla mukana ja näyttää valvojalle. Poliisi löysi lopulta rahtikirjan kuormatilasta.


Kuljetus keskeytettiin ja kuljetuksesta annettiin maksullinen seuraamus.
 

Lapin poliisilaitos Lappi Liikenne Uutinen