Hyppää sisältöön

Miksi rikosilmoituksen tekeminen on ensiarvoisen tärkeää? Vastauksia viikonloppuna julkisuudessa esillä olleisiin kysymyksiin

Julkaisuajankohta 31.12.2018 13.11
Tyyppi:Uutinen

Mediassa uutisoitiin viikonloppuna Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella tapahtuvien rikosten tutkinnasta ja rikosten rajoittamisista. Rikosylikomisario Petri Eronen vastaa alla julkisuudessa esillä olleisiin kysymyksiin.


Kannattaako rikoksista tehdä rikosilmoitus?

– On erittäin tärkeää, että rikoksista ilmoitetaan poliisille. Pitää täysin paikkansa, että rikoksia joudutaan joskus rajoittamaan tai tutkinta keskeyttämään, mutta pienemmätkin poliisille ilmoitetut rikokset voivat esimerkiksi johtaa jonkin rikossarjan jäljille. Meille ilmoitetut rikokset luovat tilannekuvaa poliisilaitoksemme alueella tapahtuvista rikoksista. Jos rikostilastoista käy esimerkiksi ilmi, että jollain tietyllä alueella tapahtuu pahoinpitelyrikoksia, kohdennamme sinne näkyvää valvontaa ja voimme estää näkyvällä valvonnalla rikoksia ennalta, Eronen painottaa.

Ei ole myöskään harvinaista, että jokin poliisille ilmoitettu rikos auttaa jonkin toisen yksittäisen rikoksen ratkaisemisessa.

– Meillä on ollut esimerkiksi tapauksia, joissa meille ilmoitettu rikos on vienyt eteenpäin vanhemman rikoksen tutkintaa, eli rikoksen, jonka tutkinta on jo keskeytetty. Jos jonkin tapauksen myötä on esimerkiksi tullut poliisille DNA-yhteensopivuus, voidaan jo keskeytetty juttu avata uudelleen tutkittavaksi, Eronen kertoo.

Rikosilmoituksen voi tehdä joko netissä osoitteessa www.poliisi.fi tai paikan päällä lähimmällä poliisiasemalla.


Tutkiiko poliisi kaikki poliisille ilmoitetut rikokset Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella?

– Jokainen rikosilmoitus kirjataan ja ilmoitukset esikäsitellään, mutta rikosjutut priorisoidaan niiden kiireellisyyden perusteella. Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella kirjataan vuosittain noin 65 000 rikosilmoitusta, joista suurin osa täyttää rikoksen tunnusmerkistön. Siksi on tärkeää, että rikoksista tehdään rikosilmoitus, Eronen painottaa viitaten edelliseen vastaukseen.

Viime vuonna keskeytettiin noin 15 500 juttua eri perustein. Epäiltyä tekijää ei ole esimerkiksi pystytty selvittämään, eikä asiaan vaikuttavaa lisäselvitystä ole ollut saatavilla. Toisin sanoen kyseisissä tapauksissa ei ole ollut näyttöä rikoksesta tai rikostapauksissa ei ole ollut saatavilla esimerkiksi johtolankoja, jotka olisivat auttaneet epäillyn jäljille. Lisäksi yli tuhat rikosjuttua menee vuosittain sovitteluun eli rikoksesta epäilty ja uhri sopivat asian koulutettujen sovittelijoiden ohjauksessa.


Mitä tarkoittaa, jos rikos rajoitetaan tai keskeytetään? Millä perusteella rikoksia rajoitetaan tai keskeytetään?

Rikostapauksen keskeyttäminen tarkoittaa sitä, ettei tapausta enää tutkita. Rikostapaus keskeytetään esimerkiksi siksi, ettei rikosjutussa ole saatavilla tietoa epäillystä tekijästä eikä uutta lisäselvitystä ole saatavilla.

Rikosjuttujen rajoittaminen taas tarkoittaa sitä, ettei tapaus vaadi enää rikostutkinnan jatkamista. Lopullisen päätöksen rajoittamisesta tekee syyttäjä, tutkinnanjohtajan esityksestä.

Syyttäjä voi rajoittaa rikosjutun tutkintaa tutkinnanjohtajan esityksestä esimerkiksi seuraavilla perusteilla:

  • Jos asia on ollut sovittelussa eli osapuolet ovat sopineet asian koulutettujen sovittelijoiden ohjauksessa. Tällaisia rikoksia ovat esimerkiksi väkivaltarikokset, joissa ei ole vähäistä vakavampia vammoja ja osapuolet ovat päässeet ohjatussa sovittelussa yhteisymmärrykseen.
  • Kohtuusperuste eli jos oikeudenkäynti ja rangaistus ovat kohtuuttomia rikokseen tai muihin olosuhteisiin nähden.
  • Väkivaltarikokset, joissa ei ole vähäistä vakavampia vammoja ja osapuolet ovat päässeet sovittelussa yhteisymmärrykseen.
  • Rikoksia voidaan rajoittaa myös vähäisyyden perusteella. Tästä esimerkkinä ovat ensikertalaisten tekemät yksittäiset ja vähäiset rikokset, joista olisi odotettavissa vain pieni sakkorangaistus.
  • Kolarit ovat joskus esimerkiksi luonteeltaan sellaisia, ettei syyllisyys välttämättä lukuisistakaan kuulusteluista huolimatta selviä ja vakuutusyhtiöt tekevät korvauskysymyksissä omat päätöksensä. Tapauksia esitetään rajoitettavaksi kustannusperusteisesti, sillä esitutkintaprosessin kulut olisivat kohtuuttomia siihen nähden, ettei tapaus kuulusteluista huolimattakaan selviäisi.
  • Joskus rikostapauksia rajoitetaan myös rikoksesta epäillyn nuoren iän vuoksi, jos kyse on todennäköisesti nuoren ihmisen ymmärtämättömyydestä tai harkitsemattomuudesta. Tämä koskee alle 18-vuotiaita.
  • Niin sanottu konkurrenssiperuste , eli tutkinta voidaan vähäisessä rikoksessa rajoittaa syyttäjän päätöksellä, jos pienempien rikosten rangaistukset eivät vaikuttaisi olennaisesti mahdollisesti tuomittavaan rangaistukseen tilanteessa, jossa samaa epäiltyä syytetään myös vakavista rikoksista. Esimerkiksi sakolla rangaistava asia voidaan rajoittaa, jos epäillylle on joka tapauksessa odotettavissa vankeusrangaistus.

Tänä vuonna Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella on rajoitettu noin 4 000 rikosjuttua muun muassa edellä mainituin perustein.

– Edellä mainitussa listauksessa on mainittu epäillyn ensikertalaisten rikosepäilyt. Haluan kuitenkin painottaa, että myös ensikertalaisten tekemiä rikoksia menee jatkuvasti tutkinnanjohtajan päätöksellä tutkintaan ja niistä tulee tuomioita. Eli myös niistä kannattaa ja tulee ilmoittaa poliisille, Eronen painottaa.

Jättääkö poliisi joitakin rikoksia tutkimatta?

– Ei, mutta kaikkiin rikostapauksiin ei ole saatavilla epäiltyä. Tällöin rikosjuttuja joudutaan keskeyttämään. Sen lisäksi yli tuhat rikosjuttua menee vuosittain sovitteluun eli rikoksesta epäilty ja uhri sopivat asian koulutettujen sovittelijoiden ohjauksessa. Soviteltavat rikosjutut näkyvät poliisin tilastoissa rajoitettuna juttuina, vaikka ne ovatkin käytännössä selvitettyjä, Eronen kertoo.

Rikosten sovittelutoiminnasta vastaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

– Jos resurssien käyttö ja henkilöstö on äärirajoilla poliisin puolella, ovat ne varmasti tiukoilla myös sovittelutoiminnassa ja syyttäjänkin puolella, Eronen arvioi.

Mikä on rikostilanne tällä hetkellä Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella?

– Yleisellä tasolla voidaan sanoa, että poliisilla on ollut kiireinen mutta tavanomainen vuosi. Loppuvuoden aikana on ollut paljon vakavia henkeen ja terveyteen kohdistuneita rikoksia, jotka ovat sitoneet poliisin resursseja. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että rikoksia on kirjattu kuta kuinkin saman verran kuin vuonna 2017. Resurssit ovat tiukoilla ja kylmä fakta on se, että meillä on työntekijöitä työmäärään nähden aivan liian vähän. Teemme kuitenkin jatkuvasti parhaamme alueemme asukkaiden turvallisuuden eteen, Eronen päättää.

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksella kirjataan n. 65 000 rikosilmoitusta vuodessa. Lisäksi kirjataan tuhansia niin sanottuja sekalaisilmoituksia (n. 18 000 kpl vuodessa) ja tuhansia ilmoituksia päihtyneistä. Kokonaisuudessaan ilmoituksia tulee Itä-Uudenmaan poliisille yli 90 000.

Itä-Uudenmaan poliisilaitos Tiedote tuotu vanhoilta sivuilta Uutinen