Moottorikelkkailuun maastossa ja pelloilla tarvitaan aina maanomistajan lupa

Julkaisuajankohta 27.1.2022 15.47
Uutinen

Pohjanmaan poliisi muistuttaa moottorikelkkailijoita kelkkailun säännöistä.

Runsasluminen talvi on saanut moottorikelkkailijat liikkeelle koko Pohjanmaan poliisilaitoksen alueella. Kaikki moottorikelkkailijat eivät kuitenkaan ole muistaneet, missä saa ajaa ja missä ei.
 - Moni maanomistaja on viime aikoina ollut yhteydessä Pohjanmaan poliisiin ja pyytänyt apua laittomaan moottorikelkka-ajeluun kitkemiseksi omistamillaan mailla. Olemme saaneet valvontapyyntöjä luvattomasta ajamisesta alueilla, joissa kelkkailu ei ole sallittua. Näihin pyyntöihin tulemme myös vastaamaan kertoo Pohjanmaan poliisilaitoksen liikennepoliisisektorin ylikomisario Janne Kangas. 

Kangas muistuttaa, että maastossa ja pelloilla liikkuminen kaikilla moottoriajoneuvoilla vaatii aina maanomistajan luvan. Laittoman moottorikelkka-ajelun takia metsänomistajien, maanomistajien ja yksityisten omaisuutta voi tuhoutua. Myöskään tieliikenteelle tarkoitetuilla alueilla ei saa ajaa ja tiealueeksi lasketaan myös tien vieressä kulkeva oja. Tämän lisäksi jalkakäytävät, suojatiet ja pyörätiet ovat kiellettyjää. 

Mitään erityislupaa ei tarvita jääpeitteisillä vesialueilla, eikä virallisilla moottorikelkkareiteillä. Teiden ylittäminen ja poikkeustapauksissa lyhyen matkan ajaminen tietä pitkin sen ylittämiseksi on sallittua. Yhdistysten, organisaatioiden ja yksityishenkilöiden ylläpitämiä kelkkauria löytyy myös ja nämä ovat yleensä maksullisia tai vaativat yhdistykseen kuulumista.

Moottorikelkkaa saa ajaa 15 vuotta täyttänyt henkilö ja kuljettajalla on oltava vähintään T-luokan ajokortti. Kypärä on pakollinen sekä kuljettajalle että kelkan kyydissä olevalle matkustajalle. Tämän lisäksi moottorikelkalla ajavan on opeteltava kelkan oikea ja turvallinen käyttö ja kelkkailun liikennesäännöt. Moottorikelkka on rekisteröitävä ja se on myös liikennevakuutettava. 

Moottorikelkan suurin sallittu nopeus maastossa maa-alueella on 60 km/h. Jääpeitteisillä vesialueilla suurin sallittu nopeus on enintään 80km/h, mutta kelkkauralla 60km/h. 

Rattijuopumussäännöt koskevat myös kelkkailijoita. Rattijuopumuksen raja on 0,50 promille ja törkeän rattijuopumuksen raja 1,2 promillea. 
 

Etelä-Pohjanmaa Keski-Pohjanmaa Pohjanmaa Pohjanmaan poliisilaitos Uutinen Valvonta- ja hälytystoiminta