Moottoripyöräpoliisit päättivät kauden, jota väritti kuljettajien liikennetemppuilu

Julkaisuajankohta 24.11.2022 14.11
Uutinen

Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen moottoripyöräpoliisit ovat lopettaneet moottoripyöräkauden tämän vuoden osalta.

Moottoripyöräpoliisien ajokausi kestää tyypillisesti huhtikuusta marraskuuhun, ja nyt lumen laskeuduttua on aika pistää pyörät talliin. Pyöräkauden jälkeen moottoripyöräpoliisit siirtyvät henkilöautoihin ja jatkavat monipuolista liikennevalvontaa esimerkiksi ajotapavalvonnan ja raskaan liikenteen valvonnan muodossa.

Kalustoon tuli menneellä kaudella hieman muutoksia. Laitos sai käyttöön kaksi uutta Kawasaki Z1000SX -merkkistä tunnuksellista moottoripyörää. Aiemmin laitoksen kalustoon kuului muun muassa Kawasaki H2- ja Kawasaki ZZR-merkkisiä moottoripyöriä.

Kokoontumisajojen haasteisiin keskitytään ensi vuonnakin

Kausi oli työmäärältään ja haasteiltaan samanlainen kuin aikana ennen pandemiaa. Kokoontumisajot ja nuorten käyttäytyminen liikenteessä veivät Länsi-Uudenmaan moottoripyöräpoliisien työaikaa eniten. Poliisi saa kokoontumisista paljon valvontapyyntöjä ja reagoi niihin aktiivisesti mahdollisuuksien mukaan.

Moottoripyöräpoliisit tulevat keskittymään muuta liikennettä vaarantavan ajon ehkäisemiseen myös tulevina kausina. Tällä kaudella kynnys ajoneuvojen takavarikoimiseen madaltui, ja uusi linja pitää myös tulevaisuudessa.

- Tulemme jatkossakin esittämään ajoneuvoja takavarikkoon, kun kriteerit täyttyvät. Näin tehdään esimerkiksi tilanteissa, joissa on kyseessä törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen tai rattijuopumus, toteaa ylikonstaapeli Jan-Erik Huurne.

Osalta nuorista kuljettajista odotetaan ensi vuonna enemmän

Tuleva talvi on huoltajille hyvää aikaa keskustella ja käydä läpi nuorten kuljettajien ajamiseen liittyviä asioita.

Toisaalta itse kuljettajien on hyvä valmistautua tulevaan kevääseen ja fiksuihin valintoihin tien päällä. Vaikka pidetään hauskaa, tieliikenteessä muut on otettava huomioon. Esimerkiksi temppuilu liikenteessä millä tahansa ajoneuvolla sekä huonokuntoisella tai viritetyllä mopolla ajelu näkyvät moottoripyöräpoliisin arjessa valitettavan usein.

Sosiaalinen paine ja esiintymisenhalu kavereiden edessä tiivistyy joskus monenlaiseen temppuiluun. Nämäkin nuoret ovat silti poliisin kohdatessaan kahden kesken asiallisia ja mukavia. Poliisi toivookin, että sama asiallinen asenne näkyy tulevana kesänä myös tien päällä.

​​​​​​​

Liikenne Länsi-Uudenmaan poliisilaitos Uusimaa Uutinen