Mursu rantautui Haminaan

Julkaisuajankohta 15.7.2022 15.06
Uutinen
Kuvassa Haminaan rantautunut mursu.
Mursu rantautui Haminaan Salmenvirralle. Poliisin saapuessa paikalle mursu pötkötteli kahden soutuveneen välissä.

Poliisi sai perjantaiaamuna harvinaisen eläintehtävän, kun Haminassa Salmenvirralla tehtiin näköhavainto uimassa olevasta mursusta.

Poliisi sai perjantaiaamuna ilmoituksen Haminassa Salmenvirralla vedessä nähdystä suuresta eläimestä. Eläin paljastui noin 3–4-metriseksi mursuksi. Välillä vedenpintaan noussut mursu siirtyi pian poliisin tulon jälkeen rantaan. Poliisi eristi ranta-alueen turvatakseen eläimen ja sivullisten turvallisuuden.

Paikalle kutsuttiin päivystävä eläinlääkäri, pelastuslaitos ja muita viranomaisia sekä asiantuntijoita. Eläinlääkäri tutki rannalla köllötelleen mursun silmämääräisesti. Aluksi oli epäilys mursun nääntymystilasta, koska se oli täysin sille väärässä elinympäristössä. Pelastuslaitos saapui paikalle hoitamaan suurikokoisen villieläimen kastelua ja avustamaan mahdollisessa kiinniotossa.

– Suomessa tällainen eläin on harvinainen, ja sen putkahtaminen Haminaan herätti heti paljon mielenkiintoa. Mursun ja sivullisten turvallisuuden takia eristimme ranta-alueen, Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen komisario Ilari Saarikivi sanoo.

Useamman tunnin rannalla makoilun jälkeen mursu siirtyi rantaveteen ja lähti Salmenvirralta uimaan etelään päin. 

– Eläinlääkäri totesi mursun hyvävointiseksi, joten jäimme seuraamaan mursun uintia. Tasaista tahtia uinut mursu päästettiin tarkkailusta Haminanlahden kohdalla, ja se sai jatkaa matkaansa kohti ulappaa, Saarikivi kertoo.

Jos mursun näkee ranta-alueella, on havainnoista hyvä ilmoittaa hätäkeskukseen. Mursua ei tule missään nimessä lähestyä, sillä kyseessä on suurikokoinen villieläin, eivätkä ihmiset kuulu sen normaaliin elinympäristöön.
 

Hamina Kaakkois-Suomen poliisilaitos Kymenlaakso Uutinen Valvonta- ja hälytystoiminta