Nettikaupat eivät aina onnistu

Julkaisuajankohta 22.1.2023 14.46
Uutinen

Poliisi muistuttaa verkkosivustoilla tapahtuvan kaupanteon riskeistä

Poliisin rikosilmoitusjärjestelmään kirjataan kasvavalla vauhdilla kansalaisten jättämiä tutkintapyyntöjä, joiden keskeisenä teemana on nouseva verkkorikollisuus. Entisaikaan varastettiin suoraan lompakosta, nyt käytetyistä tavaroista kauppaa tekeviä kansalaisia erehdytetään suosituilla verkkosivustoilla myymällä jotain, mitä myyjällä ei ole hallussa eikä aikomuskaan myydä. 


Menetetty rahamäärä kirvelee mieltä, kun useista lupauksista huolimatta myyjä ei ole pystynyt lähettämään tuotetta, eikä rahojenkaan palautus tunnu onnistuvan. Toisinaan myyjä katoaa kaupanteon jälkeen myyntipalstalta nimimerkkeineen. Surullista on myös, että petokset keskittyvät toisinaan yksille ja samoille henkilöille, jotka tehtailevat petoksia suuressa määrin ennen kuin lain pitkä koura ennättää heidät tavoittaa. Näiden tekijöiden paikantaminen on suhteellisen helppoa nykyisten tietojärjestelmien avulla. Petosrikosten valtava määrä on esteenä poliisille, jotta näihin rikoksiin pystyttäisi puuttumaan tehokkaasti ja nopeasti. Tämän vuoksi saattaa kestää pitkään, ennen kuin asianomistajien esittämät korvausvaatimukset otetaan oikeussalissa esiin.  


Poliisi pyytää verkkokauppaa tekevien kiinnittämään seuraaviin asioihin huomiota: 


1. Se mikä näyttää halvalta ja hyvältä, ei välttämättä ole sitä. Suhtaudu epäilevästi tuotteisiin, josta myyjä ei pysty esittämään kuittia tai selvitä luotettavasti mistä on tuotteen hankkinut. Lyhyt taustaselvitys internetin avoimista lähteistä saattaa pelastaa monelta turhalta toimelta jälkikäteen.  


2. Jos myyjä pyytää sinua maksamaan ”varausrahaa” ennakkoon, suhtaudu tähän epäilevästi. Klassisena esimerkkinä traktorikaupat, jossa ostajat ovat hävinneet useita tuhansia. 


3. Maksa tuotteista vain sellainen hinta, jonka olet valmis häviämään mikäli myyjä osoittautuu epärehelliseksi.


4. Jos myyjä onnistuu erehdyttämään sinua kaupoissa, tee tästä ilmoitus myös verkkosivustojen ylläpitäjälle. 

Poliisi toivottaa onnistuneita kauppoja kaikille nettimaailmassa liikkuville. 
 

Itä-Suomen poliisilaitos Rikokset ja tutkinta Uutinen