Oulun poliisi muistuttaa: Pidetään juhannuksena huolta sekä itsestämme että toisistamme

Julkaisuajankohta 21.6.2022 9.00
Uutinen
Valkosininen poliisiauto pellon laidalla usvaisessa maisemassa

Poliisi muistuttaa juhlimaan juhannusta vastuullisesti ja välttämään riskinottoa liikenteessä. Tutut puhallusratsiat tekevät paluun.

Koronarajoitukset eivät ole varjostaneet tulevaa juhannusta edellisvuosien tapaan, joten luvassa on enemmän tapahtumia kuin kahtena edellisenä juhannuksena. Odotettavissa on, että tapahtumissa käy myös runsaasti väkeä. Poliisi on suunnitellut yleisötilaisuuksien turvallisuutta yhdessä tapahtumajärjestäjien kanssa.

– Järjestysmiesten määrällä ja osaamisella on suuri merkitys hyvän juhlan rakentamisessa. Arvostakaamme heidän työtään. Monet tapahtumajärjestäjät ovat kärsineet korona-ajasta, mutta nyt he viimein pääsevät palvelemaan yleisöä täydessä mittakaavassa. Osoitetaan heille kiitollisuutta käyttäytymällä fiksusti, kehottaa ylikomisario Veijo Alavaikko Oulun poliisilaitoksesta.

Monet juhlivat juhannusta porukassa. Poliisi toivookin juhlijoiden pitävän huolta paitsi itsestä myös muista.

– Juhlipa keskikesän juhlaa sitten festareilla tai mökillä, niin varsinkin päihtyneenä ihmisille sattuu ja tapahtuu kaikenlaista. Hyvä keino välttää ikäviä tilanteita on rajoittaa omaa alkoholin juomista, jottei päihtyisi liikaa. Jos taas huomaa, että kaveri alkaa olla liian päihtynyt, pidetään hänestä huolta, ylikomisario Alavaikko neuvoo.

Älä lähde ajamaan päihtyneenä äläkä väsyneenä

Päihtymyksensä voimakkuuteen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, jos on lähitunteina lähdössä ajamaan. Poliisi muistuttaa, että myös väsyneenä ajaminen on kielletty riippumatta siitä, onko veressä alkoholia vai ei.

– Juhannuksen aikaan valvomme liikennettä sekä mennessä että palatessa. Tulemme puhalluttamaan kuljettajia tuttuun tapaan nyt, kun se on koronarajoitusten poistuttua taas sallittua. Meillä on puhtaita pillejä yllin kyllin, kertoo ylikomisario Jyrki Kivirinta Oulun poliisilaitoksesta.

Poliisi muistuttaa kuljettajia myös noudattamaan nopeusrajoituksia. Ylinopeuden ajaminen ei vähennä matka-aikaa merkittävästi mutta lisää riskejä sitäkin enemmän.

– Nopeusrajoituksia noudattamalla välttyy turhilta ohituksilta ja hermoja riistäviltä läheltä piti -tilanteilta – rentoutumaanhan sitä ollaan kuitenkin menossa, ylikomisario Kivirinta huomauttaa.

Poliisi valvoo liikennettä myös vesillä, jonne valitettavan usein rohkaistutaan menemään alkoholin vaikutuksen alaisena veneellä tai uimalla. Vesille ja veteen kannattaa mennä vain vesiselvänä.

Poliisi valvoo myös harvaan asutuilla alueilla

Jotkut lähtevät lomailemaan paikkaan, jota ei ennestään tunne. Missä ikinä oleileekaan, kannattaa selvittää ja muistaa, missä osoitteessa on. Siten varmistaa, että osaa tarpeen vaatiessa ohjata avuntuojat ja pelastajat oikeaan paikkaan.

– Kesällä harvaan asutuillakin alueilla on enemmän väkeä, kun ihmiset lähtevät sankoin joukoin mökkeilemään. Poliisi valvoo siellä, missä ihmiset ovat, eli myös harva-alueilla, ylikomisario Kivirinta muistuttaa.
 

Kainuu Oulun poliisilaitos Pohjois-Pohjanmaa Uutinen Valvonta- ja hälytystoiminta