Pääsiäisliikenteen valvontaa, kovia nopeuksia ja huima määrä poliisitehtäviä Itä-Uudellamaalla

Julkaisuajankohta 19.4.2022 14.46
Uutinen

Viime viikolla Itä-Uudenmaan poliisia työllistivät pääsisäisliikenteen valvonta, kovat ylinopeudet ja huimat pyhien tehtävämäärät. Lisäksi tukintaa työllistävät muun muassa eilen maanantaina tapahtunut katalysaattorivarkaus sekä törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen, jossa kortittoman ja päihtyneen nuoren kuljettajan epäillään suistuneen ulos tieltä.

Pääsiäisliikennettä valvottiin tehostetusti pääteillä

– Pääsisäisen meno- ja paluuliikenteen valvonta Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen aluetta halkovilla pääteillä sujui pääsääntöisesti rauhallisesti, kertoo komisario Asko Sartanen.

Kovilta ylinopeuksilta ei viime viikonloppunakaan kuitenkaan vältytty vaan muutamien kuljettajien epäillään syyllistyneen törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen ja muutaman kuljettajan vakavaan piittaamattomuuteen liikenneturvallisuutta kohtaan.

– Kovimmat ylinopeudet mitattiin viime viikolla perjantaina 131km/h kuudenkympin alueella ja lauantaina 143km/h ja 151km/h kahdeksankympin alueella. Lisäksi puhallutuksissa poliisin haaviin jäi muutama rattijuoppo, Sartanen jatkaa.

Suojatiesääntöä valvotaan tänään tehostetusti

Liikennepoliisin sekä valvonta- ja hälytystoiminnan partiot valvovat ja puuttuvat tänään tiistaina tehostetusti kaikkiin suojateillä havaittuihin liikennerikoksiin ja liikenteen hallinnollisiin rikkomuksiin.

– Suojatiesäännön rikkominen usein jollain tavalla vaarantaa myös toisen tienkäyttäjän henkeä tai terveyttä. Lyhyesti kiteytettynä kuljettajan on suojatietä lähestyttäessä noudatettava erityistä varovaisuutta ja ajettava sellaisella nopeudella, että ajoneuvon voi tarvittaessa pysäyttää ennen suojatietä. Kuljettajan tulee hiljentää vauhtiaan ennen suojatietä, jos suojatien läheisyydessä on jalankulkijoita, jotka voivat pyrkiä tai ovat selkeästi pyrkimässä suojatielle, komisario Asko Sartanen sanoo.

– Valvonnassa keskitymme erityisesti siihen, että kuljettajat, myös pyöräilijät ja kevyiden sähköajoneuvojen kuljettajat, antavat esteettömän kulun jalankulkijoille, jotka ovat suojatiellä tai valmistautuvat menemään suojatielle. Valvomme myös ajoneuvojen pysäyttämistä ja pysäköintiä suojatiellä tai viiden metrin matkalla ennen suojatietä, summaa Sartanen.

Pääsiäispyhät olivat vilkasta aikaa keikkarintamalla

Pitkät pääsiäisenajan pyhät on nyt vietetty tämän vuoden osalta ja se näkyi poliisin tehtävämäärissä. 

– Pitkäperjantain ja lauantain yövuoroissa poliisilla oli noin parisataa tehtävää per vuoro ja torstain ja sunnuntainkin yövuorot olivat vilkkaita ja pitivät sisällään noin 150 tehtävää vuorossa. Kokonaisuudessaan pääsiäispyhien yövuoroissa hoidettiin yhteensä 700 tehtävää. Päivävuorot mukaan lukien pääsiäisen aikana hoidettiin huimat 1091 tehtävää ja sen päälle vielä poliisien tekemät oma-aloitteiset tehtävät, joita hoidettiin 352, kertoo komisario Kimmo Klemetti.

¬– Edeltävän viikon kokonaistehtävämäärä oli 1674 tehtävää, joka kertoo sen, että arkenakin poliisilla riittää tehtäviä laidasta laitaan. Päivisin tehtävämäärät pyörivät nyt kevään kynnyksellä 120 – 150 tehtävän lukemissa, Klemetti jatkaa.

Katalysaattorivarkaat kiinni verekseltään 

Poliisi sai maanantaina 18.4. noin yhden aikaan yöllä tehtävän Vantaan Suvantopolulla sijaitsevalle pysäköintipaikalle, missä ilmoituksen mukaan oli käynnissä katalysaattorivarkaus. 

Pikan päällä selvisi, että henkilöauto oli nostettu tukilla ylös toiselta sivulta ja pakoputki katkaistu kulmahiomakoneella katalysaattorin vierestä. Paikalta löytyi myös muuta epäiltyyn tekoon käytettyä tavaraa, kuten tunkki, kulmahiomakone sekä retkikirves.

– Partio otti paikan päältä kiinni kuusi henkilöä varkaudesta epäiltynä. Myös heidän käyttämäänsä autoon tehtiin paikanetsintä, jossa takakontista löytyi polttoaineen anastukseen sopiva pumppu ja kanisteri sekä työkaluja, kertoo rikoskomisario Matti Latvala.

Tapausta tutkittaessa on selvinnyt, että epäiltyjen tekijöiden käyttämällä ajoneuvolla on parin päivän sisällä pelkästään Vantaalla tehty pari anastuskeikkaa ja mahdollisesti muualla Suomessa lisää.

– Tapauksen tutkintaa jatketaan meillä Itä-Uudenmaan poliisissa rikosnimikkeellä varkaus. Selvitämme myös kaikkien kiinniotettujen osuutta tapahtuneeseen ja muihin epäiltyihin anastusrikoksiin, summaa Latvala.

Vakava liikenneonnettomuus Vantaalla

Vantaalla Vanhalla Hämeenlinnantiellä tapahtui maanantain vastaisena yönä 18.4. noin klo 3.30 vakava liikenneonnettomuus, jossa nuoren kortittoman ja päihtyneen kuljettajan epäillään suistuneen kuljettamallaan autolla ulos tieltä. Auto oli pyörinyt katon kautta ympäri ja päätynyt ojan yli tien sivuun.

– Autossa oli tapahtumahetkellä kuljettajan lisäksi kaksi muuta henkilöä. Kaikki autossa olleet loukkaantuivat ja saivat sairaalahoitoa vaativia vammoja. Vakavimmin loukkaantui toinen autossa matkustajana ollut nuori mies, kertoo rikoskomisario Matti Latvala.

Auton vaurioiden perusteella ajonopeuden arvellaan olleen ulosajon tapatuessa huomattavasti suurempi kuin mitä nopeusrajoitus ja tilanne olisi sallinut.

– Kaikki onnettomuudessa osalliset ovat vielä sairaalahoidossa. Onnettomuuden ja tapahtumien kulun selvittelyä jatketaan meillä Itä-Uudenmaan poliisissa. Kuljettajan osalta tutkimme tapausta törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena, kulkuneuvon kuljettamisena oikeudetta sekä törkeänä rattijuopumuksena, Latvala jatkaa.
 

Itä-Uudenmaan poliisilaitos Liikenne Poliisin ennalta estävä toiminta Rikokset ja tutkinta Uutinen