Pahoinpitelyitä, huumausainerikoksia, kovia nopeuksia liikenteessä ja kokoontumisajojen valvontaa Itä-Uudellamaalla

Julkaisuajankohta 20.9.2022 14.24
Uutinen

Itä-Uudenmaan poliisia työllistivät viime viikolla muun muassa pahoinpitelyt, huumausainerikokset, kovat nopeudet liiketeessä ja kokoontumisajojen valvonta. Lisäksi vuonna 2019 tapahtuneen jalkapallofanien välisen joukkotappelun tutkinta siirrettiin Itä-Uudenmaan poliisin väkivaltatutkintaan.

Syksyinen viikko - tehtävämäärät hienoisessa laskussa

Syksy saapuu ja se näkyy myös hienoisena kokonaistehtävämäärän laskuna Itä-Uudenmaan poliisin kenttätoiminnassa. Viime viikolla erilaisia poliisille välitettyjä tehtäviä hoidettiin 1852, joista pelkästään viikonlopun aikana 684. 

– Yksilönsuojaan kohdistuneita tehtäviä oli edelleen paljon, yhteensä 225 ja niistä kotihälytysten osuus oli 76.  Myös pahoinpitelyrikoksia oli paljon ja niitä meille kirjattiin huomattava määrä, lähes sata ilmoitusta. Pahoinpitelyt jakautuivat tasaisesti yleisille ja yksityisille paikoille, kertoo rikoskomisario Jere Pääkkönen.

– Huumausainerikoksista kirjattiin viime viikolla niin ikään reilusti ilmoituksia. Poliisi onnistui viime viikonlopun aikana paljastamaan useita huumeiden katukauppaan liittyviä tapauksia muun muassa Keravalla, Järvenpäässä ja Vantaalla. Ryöstörikoksia kirjattiin viime viikolla vain kahdeksan. Niiden määrässä oli havaittavissa selkeää laskua edellisviikkojen korkeisiin lukuihin verrattuna, Pääkkönen jatkaa.

Jalkapallofanien välisen joukkotappelun tutkinta siirrettiin Itä-Uudenmaan poliisille

Jalkapallohuligaanien välisen rajun joukkotappelun tutkinta on siirretty Itä-Uudenmaan poliisille. Joukkotappelun tapahtumapaikaksi on selvinnyt Mäntsälä ja täten tutkintavastuu on Itä-Uudenmaan poliisilla, väkivaltatukinnassa. 

– Syyskuun lopulla 2019 tapahtuneesta väkivaltaisesta joukkotappelusta on kirjattu nyt meille uusi rikosilmoitus ja tässä vaiheessa sitä tukitaan tappeluun osallistumisena. Rikosnimikkeet saattavat muuttua ja tarkentua tutkinnan edetessä, kertoo tutkinnajohtaja rikoskomisario Tero Tyynelä.

Poliisin näkyvä valvonta kokoontumisajoissa tuotti tulosta

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella järjestettiin viime viikonlopun aikana kolme erillistä ajoneuvojen kokoontumistapahtumaa.

– Lähes kaikissa tapahtumissa poliisin näkyvä valvonta tuotti tulosta ja suuremmilta ylilyönneiltä vältyttiin, kertoo komisario Katri Lehti.

– Muuten kovilta ylinopeuksilta ei vältytty viime viikonlopunkaan aikana, vaan liikennepoliisisektorin partiot mittasivat useita huimia ylinopeuksia. Niistä mainittakoon kuljettaja, jolle mitattiin kahdeksankympin alueella nopeudeksi 161km/h. Törkeitä liikenneturvallisuuden vaarantamisia mitattiin kaikkiaan viikonlopun aikana viisi ja lisäksi seitsemän kuljettajan epäillään syyllistyneen vakavaan piittaamattomuuteen liikenneturvallisuutta kohtaan. Mukaan mahtui myös jokunen rattijuoppo, kortiton kuljettaja sekä poliisia karkuun ajanut kevytmoottoripyörän kuljettaja, Lehti jatkaa.

Turvalaite- ja tarkkaamattomuusvalvonta jatkuu

Viime viikon perjantaina startannut poliisin valtakunnallinen turvalaite- ja tarkkaamattomuusvalvonta jatkuu vielä tällä viikolla. Partioiden tekemää valvontaa kohdistetaan erityisesti turvalaitteiden, kuten turvavöiden ja kännyköiden käytön sekä tarkkaamattomuuden valvontaan.

Kovia nopeuksia Sipoossa ja rattijuopumuksia Porvoossa

Poliisin partiot mittasivat lauantaina 17.9. Sipoossa kovia nopeuksia.

– Helsingintiellä henkilöautolla kaahanneelle kuljettajalle mitattiin nopeudeksi kuudenkympin alueella 105km/h ja Söderkullantiellä kaahanneelle kuljettajalle mitattiin nopeudeksi niin ikään kuudenkympin alueella 108km/h. Molempien autojen kuljettajat määrätiin ajokieltoon, kertoo rikoskomisario Freddie Cederlund.

– Liikenteestä tavattiin viikonloppuna Porvoon Öljytieltä sekä Rihkamatorilta myös pari kuljettajaa, joiden epäillään syyllistyneen törkeään rattijuopumukseen, Cederlund jatkaa.

Usean törkeänä varkautena tutkitun tapauksen esitutkinnat saatu päätökseen 

Neljän törkeänä varkautena tutkitun tapauksen esitutkinnat on saatu päätökseen ja tapaukset on siirretty syyttäjälle syyteharkintaan. Näitä kyseisiä varkauksia on tapahtunut tämän vuoden elokuussa Mäntsälässä ja Järvenpäässä. Yhdessä tapauksista epäilty tekijä jäi kiinni ja poliisi sai liitettyä hänet muihin alueella tapahtuneisiin vastaaviin varkauksiin.

 – Varkaudet ovat kohdistuneet muun muassa ajoneuvoihin. Autoja on anastettu tai niihin on murtauduttu autoliikkeissä tai yritysten pysäköintipaikoilla. Osassa tapauksista kiinteistöjen tiloihin on murtauduttu ja varkaiden matkaan on lähtenyt niissä ollutta erilaista omaisuutta, kertoo rikoskomisario Krista Vallila.

– Tutkinnassa monesti auttaa, kun tapahtumapaikoilta takavarikoidaan epäilylle tekijälle kuuluvaa ja rikospaikalle jäänyttä omaisuutta. Tällaisesta epäilyttävästä omaisuudesta kannattaa aina ilmoittaa poliisille, eikä itse lähteä tutkimaan tai koskemaan mahdolliseen todistusaineistoon, muistuttaa Vallila.

Itä-Uudenmaan poliisilaitos Liikenne Rikokset ja tutkinta Uutinen Valvonta- ja hälytystoiminta