Petoksen uhri menetti tuhansia euroja – poliisi varoittaa arvontahuijauksesta

Julkaisuajankohta 8.8.2024 18.09
Uutinen

Etenkin ikäihmisiin kohdistetaan jälleen sosiaalisessa mediassa huijauksia. Huijarit hyödyntävät kaapattuja tilejä, ja siksi tuttavana esiintyvä tili saattaa aloittaa keskustelun esimerkiksi näin: ”Hei (nimi), olemme voittaneet kilpailussa, lähetä minulle 6-numeroinen koodi".

Viime vuosina poliisi on tuonut esiin erilaisia sosiaalisen median alustoilla tapahtuvia arvontahuijauksia. Kohderyhmänä on iäkkäämpi väki, ja huijauksiin on varsin helppo haksahtaa, jos ilmiö ei ole tuttu.

Nyt niin sanottu arvontahuijaus on jälleen ajankohtainen. Eräs tapaus tuli Länsi-Uudenmaan poliisin tutkintaan alkukesästä 2024. Huijauksen uhri menetti noin 3500 euroa rahaa tapauksessa, jota poliisi tutkii maksuvälinepetoksena. Kuvia huijaukseen liittyvästä keskustelusta löytyy tiedotteen liitteestä alla.

"Tuttava" pyytää puhelinnumeroa ja koodeja voiton lunastamiseksi

Kuvio menee niin, että asianomistaja saa sosiaalisessa mediassa viestin, joka näyttää tulevan tosielämästä tutulta ystävältä tai sukulaiselta. Tämä "tuttava" pyytää ensin vastaanottajan puhelinnumeroa. Koska puhelinnumeron pyytäjä on tuttu, vastaanottaja ei osaa epäillä asiaa. Viestit ovat myös varsin uskottavia ja kohtuullisen hyvällä suomenkielellä kirjoitettuja. 

Tämän jälkeen seuraavassa viestissä kerrotaan, että lähettäjä on osallistunut jonkin tutun liikkeen arvontaan. Huijari kertoo, että hän ja samalla viestin vastaanottaja ovat nyt yhdessä voittaneet suuren summan rahaa. Seuraavaksi pyydetään lähettämään 6-numeroinen koodi. Tosiasiassa tässä kohtaa esimerkiksi asianomistajan WhatsApp- ja/tai Facebook-tili ollaan kaappaamassa, ja koodin avulla tili otetaan käyttöön toisella laitteella. 

Koodeja saatetaan pyytää useita, jolloin voidaan ottaa käyttöön periaatteessa mikä tahansa asianomistajan käyttämä palvelu, jonka salasanan voi nollata puhelinnumerolla. Huijari voi kysellä myös muita asioita, kuten pankkitietoja. Toiminnan uhriksi joutunut voikin menettää huomattavia summia rahaa.

Koodeja ei tule antaa muille

Poliisi muistuttaa, että netissä ei milloinkaan pidä lähettää mitään koodeja kenellekään. Pelkkä puhelinnumeron antaminen ei ole vaarallista, mutta silloinkin olisi hyvä varmistaa esimerkiksi soittamalla, mihin henkilö numeroa tarvitsee, ja että numero on tosiasiassa annettu oikealle ihmiselle.

Jos huomaat, että olet joutunut huijauksen kohteeksi tai läheisellesi on käynyt niin, ota ensimmäisenä yhteys pankkiin ja tämän jälkeen poliisiin tekemällä rikosilmoitus. Voit tehdä rikosilmoituksen käymällä millä tahansa poliisiasemalla tai tekemällä ilmoituksen sähköisessä palvelussa. Ilmoitus kannattaa tehdä, vaikka mahdollisuudet omaisuuden takaisin saamiseksi vaikuttaisivat vähäisiltä. Ilmoitusten avulla poliisi pystyy sarjoittamaan rikoksia. Myös petoksen yritykset kannattaa ilmoittaa.

Länsi-Uudenmaan poliisilaitos Poliisin ennalta estävä toiminta Rikokset ja tutkinta Uusimaa Uutinen