Hjortar och rådjur rör sig i Västra Nyland – över tio nattliga krockar i början av veckan

Utgivningsdatum 20.10.2021 9.51 | Publicerad på svenska 20.10.2021 kl. 9.53
Nyhet

I Västra Nyland underrättades polisen om mer än tio hjort- eller rådjurskrockar under natten mellan måndagen och tisdagen. Olyckorna inträffade bland annat i Esbo, Vichtis, Lojo, Sjundeå, Ingå, Raseborg och Kyrkslätt. Enligt de uppgifter polisen har fått ledde olyckorna inte till personskador.

Polisen påminner om att hjortar och rådjur rör sig för att hitta mat och snart börjar också deras brunsttid. För närvarande är de också mer i farten på grund av att älgjakten nyligen inleddes. Krockarna inträffade särskilt på mindre vägar, men tidvis lyckades djuren också ta sig ut på större vägar trots stängslen.

Det är bra att hålla en måttlig hastighet i gryningen och skymningen när hjortarna och rådjuren rör sig mest. Genom att sänka hastigheten till exempel från 100 km/h till 80 km/h kan kollisionskraften minskas till klart under hälften om föraren har hunnit börja bromsa före kollisionen.

Man kan öva sig på möten med hjortar, rådjur eller älgar genom att tänka över vad man skulle göra om djuret sprang ut på vägen. Huvudregeln är att man väjer bakom djuret, aldrig framför.

På en tvåfilig väg ska man inte väja till den mötande trafikens sida om det är inte är helt säkert att vägen är fri på en tillräckligt lång sträcka. Dessutom är det bra att komma ihåg att det djur som springer över vägen kan åtföljas av ett eller flera andra.

Det är bra att meddela nödcentralen om en hjortdjursolycka eller om man upptäcker ett djur som befinner sig på vägsidan av älgstängslet eller mycket nära vägen. Myndigheten kan då bedöma vilka åtgärder som behövs och till exempel med ett meddelande varna andra vägtrafikanter.

Nyheter Nyland Polisinrättningen i Västra Nyland Trafik