Pidä huolta läheisistäsi, itseäsi unohtamatta

Julkaisuajankohta 25.6.2024 10.43
Uutinen

Kateissa olevat henkilöt ovat työllistäneet poliisia tänä kesänä Itä-Suomessa. Kesäkuun aikana, ennen juhannusta, Itä-Suomen poliisilla on ollut 89 kadonneen etsintätehtävää, joista iästä tai jostain sairaudesta johtuvia tehtäviä on ollut 44.

Katoamisia voi ennalta estää tai kadonneen löytymistä helpottaa huolehtimalla esimerkiksi ikääntyneen tai muistisairaan henkilön valvonnasta pitämällä häneen tiivistä yhteyttä sekä varmistamalla, että hänellä olisi aina ladattu puhelin mukana. Eritoten ikäihmisiä ja lapsia tulisi opastaa matkapuhelimen käytössä ja sen mukana pitämisessä.

Jos käytössä on älypuhelin, lataa siihen 112 Suomi-sovellus ja opasta sen käyttöön. Laita älypuhelimeen päälle paikannussovellus ja huolehdi, että pääset itse näkemään sijaintitiedon. Esimerkiksi muistamattoman henkilön vaatteeseen, lompakkoon tai muualle voi kiinnittää tiedon, josta poliisi pystyy selvittämään hänen henkilöllisyytensä. Mahdollisuuksien mukaan on hyvä pysyä kartalla siitä, missä ikääntynyt liikkuu ja esimerkiksi marjastamaan tai sienestämään lähtiessä on syytä pyytää ilmoittamaan lähtö, reitti ja oletettu paluuaika.

Muistisairautta sairastavien kohdalla valvonta tulisi olla mahdollisimman tiivistä, koska katoaminen voi tapahtua hyvin nopeasti ja yllättäen, mökkiolosuhteissa esimerkiksi vessareissulla. Muistisairaalle voi myös hankkia paikantavan rannekkeen tai vastaavan laitteen, jonka avulla hänen liikkeitään voi seurata. Tällöin tulee huolehtia, että laite on henkilöllä käytössä myös yöaikaan.

Tee kadonneesta ilmoitus mahdollisimman nopeasti

Jos tuttu ikääntynyt tai muistisairas ei palaakaan kotiin tai sovittuun paikkaan etkä tavoita häntä, soita hätäkeskukseen numeroon 112. Ilmoita kadonneesta mahdollisimman tarkat tiedot kuten ikä, kuvaus vaatteista, viimeisin tunnettu sijainti ja terveystiedot.

Poliisi aloittaa henkilön etsinnän heti, kun kadonnut tiedetään kyvyttömäksi huolehtimaan itsestään tai käsillä on hengen ja terveyden vaara. Hätäetsinnässä etsittävän odotetaan olevan elossa ja avun tarpeessa välittömästi katoamisen jälkeen. Poliisi priorisoi tehtävän korkealle ja käyttää siinä kaikkia tarkoituksenmukaisia keinoja henkilön löytämiseksi mahdollisimman pian. Hätäetsintää jatketaan yhtäjaksoisesti niin kauan, kuin etsittävän voidaan olosuhteet huomioon ottaen odottaa olevan vielä elossa ja avun tarpeessa. Poliisi tekee etsinnässä yhteistyötä muiden viranomaisten ja esimerkiksi vapaaehtoisen pelastuspalvelun kanssa.

Jos metsään haluat mennä nyt, älä ihmeessä ylläty, saati eksy - vaan varaudu!

Marja- ja sienikausi ovat pian parhaimmillaan, kun metsät ovat pullollaan luonnon antimia. Samalla metsät täyttyvät myös toiveikkaista marjastajista, sienestäjistä ja muista luonnossa liikkujista.

Jotta metsäretki päättyisi tilastojen sijaan turvallisesti kotiovelle, luonnossa liikkujan on hyvä muistaa seuraavat neuvot.

  • Ota mukaan matkapuhelin, jonka akku on ladattu täyteen. Tarvittaessa voit napata myös varavirtalähteen mukaan. 
  • Jos sinulla on älypuhelin, lataa siihen 112-sovellus. Se auttaa paikantamaan kadonneen tarkan sijainnin, ja vahingon sattuessa sinut löydetään nopeammin. Ilman tätä sovellusta kadonneen etsinnässä käytetään hätäpaikannusta, joka kertoo vain alueen, jossa henkilö on. Etsintäalueen laajuus voi tuolloin olla jopa kilometrejä. 
  • Jos tunnet eksyneesi, hakeudu avoimelle paikalle, josta sinut on helpompi havaita ilmasta käsin. Pyri kiipeämään korkeimmalle avoimelle paikalle ja yritä paikantaa maamerkkejä tai liikenteen melua.
  • Jos mahdollista, ota puhelimen lisäksi kaveri, naapuri, puoliso, anoppi, serkku tai vaikka serkun kaima mukaan. Esimerkiksi sairaskohtauksen tai loukkaantumisen sattuessa retkikumppani voi auttaa tai hälyttää apua paikalle. 
  • Jos lähdet matkaan yksin, kerro aina läheisellesi, minne olet matkalla ja milloin olet tulossa takaisin. Yksi vaihtoehto on tehdä vaikkapa somepäivitys aiheesta: ”Tänään menossa marjastamaan paikkaan Neulaniemi :)”. 
  • Metsäretkelle on suositeltavaa pukeutua sellaisiin vaatteisiin, jotka erottuvat metsän väreistä. Eksymisen välttämiseksi luonnossa liikkuminen kannattaa tehdä valoisaan aikaan. 
  • Ota tavaksi seurata maastomerkkejä luonnossa kulkiessasi, ja paina mieleesi reitillä vastaan tulevat kivet ja kannot. 
  • Muista myös huolehtia riittävästä nesteytyksestä etenkin helteillä. Mikäli teet pidemmän reissun, niin ota mukaan hyvät eväät. Näin retkeilijän energia ja mieliala pysyvät korkealla ja marjoja riittää myös kotiin viemisiksi. 
  • Säästä puhelimen akkua hätäpuhelua varten. Älä soita sinne ja tänne, kunnes akku on tyhjä. Puhelimessa pitää olla aina virtaa sen verran, että voi soittaa tarvittaessa hätäpuhelun.
  • Jos kaikesta tästä varautumisesta huolimatta eksyt, älä hätäänny. Soita hätäkeskukseen numeroon 112 ja toimi sen jälkeen hätäkeskuksesta saamiesi ohjeiden mukaan.

Poliisi toivottaa onnistuneita marja- ja sienireissuja!

Etelä-Savo Itä-Suomen poliisilaitos Pohjois-Karjala Pohjois-Savo Poliisin ennalta estävä toiminta Uutinen