Pikkujoululiikenteen valvonta ja päihtyneet henkilöt näkyivät poliisitehtävissä

Julkaisuajankohta 28.11.2023 14.56
Uutinen

Viime viikolla Itä-Uudellamaalla tehtiin pikkujoululiikenteen valvontaa ja hoidettiin päihtyneisiin henkilöihin liittyviä tehtäviä. Lisäksi poliisi kehottaa vanhempia keskustelemaan lasten kanssa ja ohjeistamaan heitä erilaisten uhkaavien tilanteiden varalta.

Pikkujoululiikennettä valvottiin tehostetusti

Poliisi valvoi viime viikonloppuna, 24.11. - 26.11.2023., tehostetusti pikkujoululiikennettä. Valvontaa tehtiin valtakunnallisesti. Päihdevalvonnan yhteydessä kiinnitettiin erityistä huomiota myös kuljettajien ajoterveyteen.

 Marraskuu on aivan viime vuosina ollut erityisen synkkä kuolemaan johtaneiden moottoriajoneuvo-onnettomuuksien osalta. 

– Teimme valvontaa eri puolilla poliisilaitoksemme toiminta-aluetta, kertoo komisario Katri Lehti.

 – Puhallutuksia kuljettajille tehtiin hieman vajaat 1200. Rattijuoppojen lisäksi poliisin haaviin jäi viikonlopun aikana toistakymmentä reipasta ylinopeutta ajanutta kuljettajaa ja 11 ilman vaadittavaa ajo-oikeutta ajanutta kuljettajaa, Lehti jatkaa.

Valvontaa junissa, nuorisotiloissa ja kauppakeskuksissa

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen monialaisen Rapido-ryhmän partiot tekivät viikonloppuna näkyvää valvontaa junissa, poliisilaitoksemme alueen nuorisotiloissa sekä kauppakeskuksissa. 

– Näkyvällä valvonnalla junissa ja nuorison suosimissa kohteissa oli varmasti vaikutusta siihen, että viikonloppu valvontakohteissa sujui valtaosin rauhallisesti, kertoo komisario Jere Pääkkönen.

Lapsia houkuteltu autoon - ilmoita tapauksista heti hätäkeskukseen

Itä-Uudenmaan poliisin tietoon tuli viime viikolla kaksi tapausta, missä alaikäisiä lapsia oli yritetty houkutella autoon. Toinen tapauksista oli Mäntsälästä ja toinen Keravalta.

– Muita samankaltaisia tapauksia ei tietoomme ole tullut. Molemmissa tapauksissa asiasta oli ilmoitettu hätäkeskukseen ja poliisi oli käynyt paikan päällä, kertoo komisario Kaisa Holappa poliisilaitoksen ennalta estävästä yksiköstä.

– Molemmissa tapauksissa lapset olivat toimineet esimerkillisesti. Eivät olleet lähteneet kyytiin ja olivat välittömästi ilmoittaneet asiasta vastuulliselle vanhemmalle, kehuu Holappa.

– Tämänkaltaisista tilanteista kannattaa ehdottomasti keskustella lasten kanssa kotona. Neuvoa ja ohjeistaan tilanteiden varalle ja pyytää ilmoittamaan asiasta mahdollisimman pian kotiin tai kouluun ja sitä kautta hätäkeskukseen. Mitä nopeammin tieto saavuttaa poliisin, sitä paremmat mahdollisuudet meillä on reagoida asiaan, Holappa kannustaa.

Aiheesta on julkaistu myös uutinen mediassa https://www.aamuposti.fi/paikalliset/6380591 

Henkilöauto varastettiin - tilalle jätettiin toinen varastettu auto

– Nurmijärven kirkonkylällä Toreenitiellä sijaitsevan asunnon edustalta sijaitsevalta pysäköintipaikalta vietiin sunnuntaina 26.11. aamulla henkilöauto.  Vaihdossa rosvo oli jättänyt paikalle aiemmin varastetuksi ilmoitetun henkilöauton, kertoo rikosylikomisario Anssi Murto.

Auton omistaja oli nähnyt teon ikkunasta mutta varas ehti kaasutella pois, ennen kuin omistaja ehti paikalle. Auton jäljille päästiin, kun hätäkeskukseen tuli iltapäivällä ilmoitus, että Kytäjäntien viereiselle pellolle oli jäänyt auto lumeen kiinni. Paikalle saapunut poliisin partio seurasi autolta metsään johtavia jälkiä ja tavoitti epäillyn tekijän.

– Mies otettiin kiinni kyseiseen rikokseen epäiltynä ja hänet kuljetettiin Hyvinkään poliisivankilaan. Poliisin tekemän selvitystyön mukaan miehen epäillään liittyvän myös kahteen muuhun sunnuntaina tapahtuneeseen moottorikulkuneuvon käyttövarkauteen, Murto jatkaa.

Mies ryöstettiin Hyvinkäällä

– Tapahtumat saivat alkunsa 26.11. varhain sunnuntaiaamuna, kun poliisin partio sai tehtävän Hyvinkään rautatieasemalle, missä ilmoituksen mukaan miestä pahoinpidellään. Epäiltyjä tekijöitä oli ollut kaksi, mies ja nainen, rikosylikomisario Anssi Murto kertoo.

Partion saapuessa kohteeseen molempiin tekoon epäiltyihin saatiin näköhavainto. Pian tämän jälkeen pakoon juossut nainen saatiin kiinni ja vain hieman myöhemmin myös mies antautui poliisille. Molemmat otettiin kiinni rikoksesta epäiltynä ja heidät kuljetettiin Hyvinkään poliisivankilaan. Uhri kuljetettiin sairaalaan hoidettavaksi.

– Molemmille epäillyille tehdyissä turvallisuustarkastuksissa heidän hallustaan löytyi uhrilta anastetuksi epäiltyä omaisuuttaa, sanoo Murto.

Päihtymys näkyi vahvasti poliisitehtävissä

Viime viikonlopun osalta pikkujoulujen juhlinta sujui poliisin näkökulmasta kohtuullisen rauhallisesti. Toki juhlinnan tuoksinassa aina sattuu ja tapahtuu. 

– Poliisipartioille annettiin vuodenaikaan nähden hoidettavaksi tavanomainen määrä pahoinpitelytehtäviä, eikä erityistä piikkiä muissakaan yleisen paikan häiriöihin liittyvissä tehtävissä ollut havaittavissa. Viikon kokonaistehtävämääräkin oli edellisten viikkojen tasolla, kertoo komisario Tomi Salosyrjä.

Viimasta ja pakkasesta huolimatta päihtynyt henkilö -tehtäviä riitti perjantai-illasta sunnuntaiaamuun yli 30. Päihteet liittyivät vahvasti muihinkin poliisitehtäviin, mutta edellä mainituissa tehtävissä kyse oli henkilön päihtymystilasta ja siitä, kykenikö henkilö huolehtimaan itsestään. 

– Nämä tehtävät ajoittuivat enimmäkseen alkuiltaan ja aamuyöhön. Useammassa tapauksessa oli kyse siitä, että henkilö oli vahvasti päihtyneenä jäänyt istumaan tai makaamaan maahan. Eräässä tapauksessa pariskunta ei ollut päässyt rappukäytävään sisälle, koska toinen makasi rapun edustalla maassa ja toinen ei kyennyt auttamaan häntä sisätiloihin. Toisessa tapauksessa vahvasti päihtynyt henkilö oli lähtenyt juhlapaikassa T-paidassa pakkaseen, sanoo Salosyrjä.

Poliisin vinkit onnistuneeseen pikkujoulunjuhlintaan

Poliisi kehottaa juhlijoita pitämään huolta itsestään ja omaisuudestaan, mutta myös kavereista ja lähimmäisistä.

– Turhaa riskinottoa kannattaa välttää ja pakkaskeliin tulee muistaa pukeutua riittävän hyvin. Poliisin asiakkaaksi päätyy pikkujoulukaudella usein henkilöitä, jotka eivät ehkä normaalisti juhli yhtä railakkaasti. Näissä tilanteissa osa päällysvaatteista on saattunut jäädä matkan varrelle ja joskus juhlijoita joudutaan etsimään juhlapaikan ulkopuolelta vaikkapa maastosta vailla tarkempaa tietoa henkilön poistumisajankohdasta tai paikasta. Matkapuhelin kannattaa ladata täyteen juhliin lähtiessä, Salosyrjä muistuttaa.

Itä-Uudenmaan poliisilaitos Liikenne Poliisin ennalta estävä toiminta Rikokset ja tutkinta Uutinen Valvonta- ja hälytystoiminta