Poliisi antaa marjastajille neuvoja eksymisen välttämiseksi

Julkaisuajankohta 14.7.2023 9.30
Uutinen
Poliisi ajaa mönkijällä suolla, jossa kasvaa kypsää lakkaa.

Poliisi kehottaa marjastajia valmistautumaan ja varustautumaan marjastukseen siten, että osaavat omin avuin maastosta pois. Läheisten kannattaa olla kiinnostuneita marjastajan suunnitelmista ja lähteä hänen mukaansa, jos mahdollista.

Marjastuskauden alkaminen tietää Oulun poliisilaitokselle maastoetsintöjä, sillä vuosittain keskimäärin kolmisenkymmentä marjastajaa eksyy maastoon Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Poliisi toivoo, etteivät marjastajat luottaisi liikaa omiin suunnistuskykyihinsä. Eksyneet marjastajat ovat usein hyvin kokeneita, ja kokemus voi tuoda liiallisen varmuuden tunteen omasta jaksamisesta ja osaamisesta.

– Moni eksynyt marjastaja aikoi vain käväistä lyhyen reissun jossain pelkkä sanko mukanaan, ja sinä aikana jotain menikin pieleen, huomauttaa ylikomisario Jyrki Kivirinta Oulun poliisilaitoksesta.

Poliisin neuvot marjastajille

Kaikenikäisten marjastajien on syytä varautua eksymiseen seuraavilla etsintöjä ja selviämistä helpottavilla toimenpiteillä.

Kerro marjaan lähdöstä läheisillesi

Kerro läheisillesi, minne olet menossa ja mihin jätät mahdollisen kulkuneuvosi. Kerro myös, milloin olet suunnitellut palaavasi. Läheisesi voi ottaa yhteyttä hätäkeskukseen, jos hänellä herää sinusta huoli.

Yritä saada joku seuraksesi. Marjaan on järkevämpää lähteä jonkun kanssa kuin yksinään.

Lepää, syö ja pysy lämpimänä

Hyvä vireystila helpottaa kartalla pysymistä, uupuneena järki ei juokse yhtä hyvin. Varsinkin helteessä ja raskaassa maastossa liikkuminen saattaa hyydyttää kovakuntoisenkin marjastajan, joten älä yliarvioi voimiasi. Pidä lepotaukoja ja ota maastoon mukaan riittävästi juotavaa ja syötävää. Älä unohda välttämättömiä lääkkeitäsi.

Jos eksyt ja sinulta loppuvat eväät tai juoma apua odottaessa, syö keräämiäsi marjoja energian ja nesteen saamiseksi. Mikään marjasaalis ei ole energiavajeen tai nestehukan arvoinen.

Pakkaa reppuusi varusteet tulentekoon ja lämpimänä pysyttelemiseen. Esimerkiksi niin kutsuttu avaruushuopa ei paljon paina mutta pitää sinut lämpimänä, kun ilma viilenee.

Erotu maastosta

Marjaan ei kannata lähteä maastonvihreässä asussa. Pukeudu sen sijaan värikkäästi. Jonkinlainen huomioväri vaatteissa auttaa etsijöitä löytämään sinut.

Jos eksyt, hakeudu odottamaan apua avaralle paikalle, josta etsintäpartion on helppo havaita sinut.

Pysy rauhallisena

Kun liikkuu marjoja poimien, menee suuntavaisto helposti sekaisin. Jos huomaat olevasi eksyksissä, älä hätäänny ja väsytä itseäsi ryntäilemällä, vaan asetu aloillesi ja mieti rauhassa. Tuumaustauko rauhoittaa hätäisen mielen ja saattaa asettaa ilmansuunnat kohdilleen. 

Hyödynnä teknologiaa mutta myös perinteisiä välineitä

Ennen maastoon lähtemistä lataa 112-sovellus älypuhelimeesi, jos sinulla on sellainen. Kun hätäkeskukseen soittaa 112-sovelluksen kautta, hätäkeskus saa tiedon tarkasta sijainnistasi. Puhelin voidaan kyllä paikantaa, vaikka siinä ei ole 112-sovellusta, mutta tällöin paikannus ei ole tarkka. Harva-alueella se saattaa pahimmillaan heittää jopa kilometrejä.

Yhteydenpitoa varten ota maastoon mukaan täyteen ladatut matkapuhelin sekä sille varavirtalähde. Säästä matkapuhelimesi akkua; julkaise esimerkiksi kuulumisesi sosiaalisessa mediassa vasta sitten, kun olet palannut kulkuneuvollesi tai kotiin.

Älä jätä suunnistamista pelkän muistin, puhelimen karttasovelluksen tai GPS-paikantimen varaan. Maasto on voinut edellisen käyntikerran jälkeen muuttua esimerkiksi hakkuiden vuoksi, ja teknologia on maastossa haavoittuvaista. Ota kompassi ja paperikartta mukaan siltä varalta, että muisti tai teknologia pettävät. Opettele suunnistusvälineiden käyttö etukäteen, hädän hetkellä se on jo myöhäistä.

Jos varautumisesta huolimatta huomaat eksyneesi, soita aivan ensimmäisenä hätäkeskukseen, mieluiten 112-sovelluksen kautta. Älä ala soittelemaan tuttavillesi, sillä se kuluttaa puhelimesi akkua eikä virtaa sitten välttämättä riitä hätäpuheluun. Hätäpuhelun jälkeen odota poliisin soittoa ja ohjeita.

Poliisin neuvot marjastajien läheisille

Jotta nämä neuvot tavoittaisivat mahdollisimman monen marjastajan, jaa niitä tuntemillesi marjastajille. Tarjoa apua marjastusreissulle valmistautumiseen. Ole kiinnostunut marjastajan suunnitelmista, tai lähde hänen seurakseen, jos mahdollista.

– Siinä ei menetä mitään, jos vähän jakaa marjastajalle hyviä neuvoja ja tarjoaa apua. Marjastajan eksyminen sen sijaan on usein ikävä ja ahdistava tilanne myös hänen läheisilleen, joten koetetaan yhdessä vähentää eksymisiä ja helpottaa etsintöjä, pyytää ylikomisario Kivirinta.

Kainuu Oulun poliisilaitos Pohjois-Pohjanmaa Poliisin ennalta estävä toiminta Uutinen Valvonta- ja hälytystoiminta